Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Exifer 2.1.5

2009.11.05. 09:57

Ismét egy őskövületet szeretnék bemutatni, amit egy német úriember 2002-ben olyan jól megcsinált, hogy azóta se kellett hozzányúlni, de ingyenes változatban jobbat sem találtam azóta.

Exifer ismertetésAkinek digitális fényképezőgépe van, már felfedezhette, hogy az elkészített képekben nem csak maga a kép, hanem - a gép komolyságától függően - több-kevesebb infó, úgynevezett EXIF és IPTC adat található a kép elkészültének körülményeiről is, technikai adatok a fényképezőgépről, a használt beállításokról. Pl. könnyedén lebuktathatunk valakit, aki azt állította, hogy mondjuk ő várt ránk a randin, le is fotózta az órát 4-kor, és te nem voltál sehol, aztán az elküldött képben levő infóról kiderül, hogy a kis csibész másnap 4-kor ment vissza alibit fotózni magának, s a fotóban található dátum elárulja a turpisságot. De az egyszeri fotósok is sokat tanulhatnak belőle, hiszen utólag bármikor visszaidézhető, milyen beállításokat alkalmaztak, és mitől lett olyan a kép, amilyen.

A program sokban hasonlít egy egyszerűbb képnézegetőhöz, pl. a már bemutatott XnView-hoz, van egy fájl-lista, ahol a képeket kereshetjük ki a gépen, van egy infó-panel, ahol a képben tárolt adatokat láthatjuk kategorizálva, és láthatjuk az épp kiválasztott képet is nagyobb méretben. Az extrákat a fotókban tárolt infók kezelésében nyújtja a program. Pl. tudunk biztonsági mentést csinálni róluk, tehát pl. ha az a cél, hogy ez az infó akkor is megmaradjon, a képbe majd visszamenthetően, mondjuk azután, hogy a képeket manipuláltuk, akkor ezt pár kattintással megtehetjük. Tehát ha nem akarjuk a nyári fotókat már nagyban tárolni, ezért az egész gyűjteményt egy programmal monitorra szánt kisebb méretűre szeretnénk átméretezni, viszont a program, amivel ezt megtennénk, a tárolt infókat eldobja, akkor ezzel az alkalmazással visszamenthetünk mindent a kicsi képekbe, tehát nem vész el, mikor, hol, milyen beállításokkal csináltuk azokat. Ezeket az adatokat persze egy listafájlba is ki tudjuk exportálni.

A komolyabb fotósoknak is van érdekesség, ugyanis a kijelölt képeket a képek adatai szerint átnevezhetjük, vagy átdátumozhatjuk. Sőt, ezekkel az adatokkal is, vagy akár saját szöveggel vízjelezhetjük is a képet, természetesen egyszerre sokat is. Saját adatokat is menthetünk a képekbe, akár személyes adatokat, elérhetőséget, jogi rendelkezést, vagy a kép készítésének helyét, vagy hogy mit ábrázol.

Sajnos a program csak angolul és németül tud, talán ez a legnagyobb hibája. Készítője a használatért csak egy képeslapot kér cserébe. Aki úgy gondolja, hogy szereti használni az Exifert, az egy ilyen apró kedvességgel lepje meg a program íróját!

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja:
http://www.friedemann-schmidt.com/software/exifer/index.htm

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

1 komment

 

Címkék: exifer

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr251501624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maldek (törölt) 2013.10.05. 13:59:16

Nagyon klassz program.
Köszi szépen..!
süti beállítások módosítása