Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Audacity 1.3.10

2009.12.22. 16:59

Audacity ismertetésRég volt szó hangokkal foglalkozó alkalmazásról, ezért a mai második cikk egy hangszerkesztőről szól. A hangok, zenék felvétele, vágása, effektezése bár nem tűnik mindennapi feladatnak, mégis sokszor jól jöhet egy program, ami profi módon minden hangformátumot kezel és szinte mindent meg lehet benne csinálni, amire vetélytársai csak súlyos összegekért hajlandók. Régi bakelit- vagy kazettaarchívumunkat is bedigitalizálhatjuk vele, vagy csengőhangot szerkeszthetünk magunknak a mobilunkra.

Az alkalmazás egy hagyományos, többsávos hangszerkesztő: a hullámformájukkal megjelenített hangok az időben kiterítve egymás alatt helyezkednek el. Természetesen megtaláljuk az ablak tetején a visszajátszás vezérlését is, valamint a vágás, a nagyítás-kicsinyítés eszközeit is. Szintén a kereskedelmi programokhoz hasonlóan egy külön menüt kaptak a különféle szűrők is: itt találhatjuk többek közt a zajszűrést, a normalizálást, a hangszínszabályzót, a visszhangosítót, és még sok más effektet is, de ha keveselnénk a program tudását, a honlapjáról további effektek tölthetőek le.

Igazából nem akarom sokáig taglalni a program funkcióit, a profikhoz hasonló, nagytudású alkalmazásról van szó, amit kiismerni nem öt perc. Aki nem csak egyszerű feladatokra szeretné használni, hanem minőségi hangszerkesztésre vágyik, az örömét fogja lelni ebben a magyarul is tudó alkalmazásban.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://audacity.sourceforge.net/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Audacity 1.3.12 beta) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (4/5)

Szerző: Tigris

22 komment

 

Címkék: audacity

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr831616174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apacuka11 2010.05.07. 10:39:12

Hello!

Szép is, jó is, magyar is, csak az MP3-ba
nem tom exportálni a végeredményeket...

Letöltöttem a :
Lame_v3.98.2_for_Audacity_on Windows.exe
Filét, a dll a helyén van, oszt mégse műkszik...

Van valami tipped?

Tigris 2010.05.07. 12:06:46

Mentettem már vele mp3-at, tehát a dolog tuti tud ilyet! Egy pici türelmed kérem, szeretném megírni a mai cikket, utána visszatérek a dologra! :) Lesz megoldás!

Tigris 2010.05.07. 13:43:27

Na, jelen!
Tehát, ha jól gondolom, letöltötted, telepítetted az Audacity-t, elindítottad, beírtál valami zenét, majd az exportáláskor a program nyivákolt, hogy nincs a gépen a lame mp3 codec. Felajánlotta a keresést, illetve a letöltést, ami az Audacity FAQ oldalra vitt. Ott volt egy link a LAME letöltéséhez, ami elvileg ez: lame.buanzo.com.ar/Lame_v3.98.2_for_Audacity_on_Windows.exe . Ezt kell tehát letölteni, telepíteni, ami alapesetben a C:\Program Files\Lame for Audacity próbálja meg feltenni magát, ide tesz egy 253.952 byte-os lame_enc.dll fájlt. Ha újraindítod az Audacity-t akkor elvileg magától megtalálja a lame codec-et, de tegyük fel, valami furmányos módon nem találja meg nálad. Ilyenkor a szerkesztés/beállításoknál, a libraries szekcióban tudod megadni a mappát, ahol a dll van, tehát MP3 exportálás könyvtár, és locate gomb, majd kikeresed a böngészés gombbal, hogy nálad hol van a dll. Alapesetben a lame_enc.dll helye: C:\Program Files\Lame for Audacity\lame_enc.dll. Ezt leokézod, az Audacity-t újraindítod, és elvileg jónak kell lennie. Ha nem jó, akkor kérlek írd le részletesebben, hogy hol akad el a történet!

Tigris 2010.05.07. 13:51:24

@apacuka11: Tehát az első számú teendő, hogy a beállításoknál kéne ellenőrizni, hogy a jó helyen keresi-e a dll-t. Ha ez is oké, akkor írd meg, hogy mit jelent bővebben, hogy nem műkszik. Az Audacity kiír-e valamit, hogy ment-e valamit, ha igen, akkor azzal mi van, stb.
Egyébként ha adhatok tippet, és ez most nem azért, hogy kibújjak a megoldás alól, de:
1, nyers anyagok beírása és vágása, legyen az hang vagy mozi, mindig tömörítetlen formátumban végzendő. Tehát esetedben WAV-ban. Minden műveletnél, zajszűrésnél, vágásnál, stb. veszhet el infó, csökkenhet a minőség, ha veszteséges tömörítést (mp3) használsz a mentrésre! Csak és kizárólag végeredményt jó ilyen formában menteni.
2, Nyers hang felvételére (WAV-ba!) és a végeredmény konvertálására javaslom az AIMP Tools-ban levő felvevőt és konvertálót. Az utóbbinak nincs szüksége LAME codec telepítésre, működik és kész. :)
De mondom, ez csak alternatív megoldás, az Audacity/LAME-dolognak is mennie kéne.

Tigris 2010.05.07. 13:56:13

Bocs, az emlegtett AIMP Tools-t megtalálod itt, leírással együtt:
freeware.blog.hu/2010/03/09/aimp_tools

apacuka11 2010.05.08. 13:35:52

@Tigris:
Köszönöm szépen, naon precízen leírtad.
Neki is ugrok szolid hévvel, merthogy
valami nyavaja levert a lábamról...

Mellesleg az MP3-as rögzítmények
konvertálhatók MIDI-be?

Köszike...

apacuka11 2010.05.08. 13:48:14

@Tigris:
A lame_enc.dll (nálam 248KB a mérete) az általad leírt helyen van, meg is találja,
oszt amikor leOK-ézom küldi, hogy
"Nem lehet megnyitni az MP3-enkoder könyvtárat"

Mindenesetre mégegyszer nekifutok...
Ja ! Az nem lehet gond, hogy az Audacity
1.3 betára próbálkozok?

Tigris 2010.05.08. 14:09:15

Először is jobbulást! Remélem csak múló rosszullét…
Remélem sikerülni fog, de ha nem, csak szólj, aztán megoldjuk!
Az MP3-MIDI kérdésnek nagyon-nagyon örülök! Ez egy örökzöld kérdés, amit sokan feltettek már nekem is, másnak is, nagyon régóta, és annak ellenére, hogy sok program csábít arra, hogy igen, a konverzió lehetséges, a válasz sajnos az, hogy nem.
Illetve lehet, de az vagy sok-sok munka, vagy pedig rettenetes minőség. De hogy ezt megértsd, egy kicsit meg kell értened, micsoda az MP3 és a MIDI.
Először az MP3. Ez is, ahogy a WAV is, a hanghullámok fizikai jellemzőit írja le, egészen pontosan a hullámformáját. Tehát tulajdonképpen olyan, mint amikor a magnószalag, vagy a barázda a lemezen tárolja azt, hogy hogyan kell a hangszórónak rezegnie, hogy ugyanazt a hangot produkálja, mint az eredeti hang. Az MP3 csak annyiban más, mint a WAV, hogy ez egy veszteségesen tömörített formában tárolja az infót, azaz azon túl, hogy sokkal kisebb helyen elfér a hanginformáció (1/10-1/4 helyen), a veszteség miatt egy kis hanginformáció - amit amúgy sem hallanál - elvész.
Ezzel ellentétben a MIDI nem fizikai hang-információt, tehát nem hullámokat tárol, hanem olyan infókat, amiket a hagyományos kotta tárol. Tehát a MIDI leírja, hogy a zongorán le kell ütni egy közép C hangot, negyed hosszon át, kicsit erősebben, aztán egy E hangot, stb. Persze ennél azért kicsit több infó tárolódik, de ez a lényeg. De egy kotta semmit nem tud arról, hogy az a zongora hogy fog szólni, hogy esetleg nem is zongorán játszod le, hogy esetleg transzponálni kell a zenét, mert nem tud olyan mélyen énekelni a kórus. Ennek megfelelően egy MIDI zene teljesen másképp szól egy SB hangkártyán, vagy egy Roland szintin, esetleg a mobiltelefonon: ugyanis ezek mind más-más hangszer-mintákkal vannak felszerelve, amiken megszólal a kottás zene.
Tehát az átalakítás MIDI-ből fizikai zenébe nem olyan nehéz: le kell játszatni egy hangkeltő eszköz hangszereivel a zenét, a megszólaló hangszereket össze kell keverni, majd az összekevert „hangzavar”, zene eredő hullámformáját rögzíteni kell.
Visszafelé viszont nagyon nehéz, bár nem lehetetlen. Több lehetőség is van rá.
1, Valami egyszerű algoritmust használunk rá, ami megpróbálja felismerni a hangszerek hangszínét. Ha ez sikerül, akkor kimért frekvenciák alapján fel kell ismerni a lejátszott hang magasságát, magasságait, ha akkordot játszunk le. Sok program már itt elbúcsúzik a helyes felismerés lehetőségétől, de ha egynél több hangszer hangja keveredik össze, vagy valami zajkeltő hangszer, pl. dob, cintányér zavarja meg a képet, akkor aztán végleg megbukik a buta számítógépes módszer. Nem véletlenül, ez a feladat komplexebb, mint az emberi hangfelismerés, aminek jelenlegi állásáról csak annyit, hogy a mai napig nem igazán használható jól a Win7-ben sem.
2, A macerásabb módszer: végy egy jófülű zenészt, aki szépen hangszerenként lebontva lekottázza neked a zenét, laza órabérben, majd egy MIDI-billentyűzeten szépen bejátssza egy zeneszerkesztő programba, szólamonként. Ennek eredménye egy, a zenész hozzáértésétől függő minőségű, de alapvetően nem rossz MIDI fájl.
Ha netán kétségeid maradtak volna, és belefutnál valami tutti MP3 -> MIDI konverterbe, akkor próbáld ki, hogy mondjuk énekelsz, vagy tapsolsz valamit, esetleg valami 70-es évekbeli progresszív rock vagy kraftwerk zenét próbálj meg átalakítani MIDI-be, és hallgasd vissza az eredményt. A nemlétező lottóötösömet odaadom neked, ha a visszahallgatás után még mindig akarsz MP3-at MIDI-be konvertálni. :)

Tigris 2010.05.08. 14:16:52

@apacuka11: Nem, nálam is az van fent, és működik.
Na, akkor a következőt próbáljuk meg. Feltettem a http://tigrisworks.freeweb.hu/lame_enc.dllcímre a cuccot. Töltsd le, és simán a c:\Program Files\Audacity 1.3 Beta (Unicode)\ (gondolom nálad is itt van az Audacity, ha nem, akkor oda) mappába tedd be a dll-t. Aztán a fenti módszer szerint a beállításoknál keresd meg és állítsd be ezt az új dll-t. Próbáld ki ezt, aztán írd meg, mi a helyzet!

apacuka11 2010.05.08. 14:33:24

@Tigris:
Ugyanaz a hibaüzenet...
Megpróbálom majd valami másik felvétellel...
Vagy újratelepít.

Tigris 2010.05.08. 14:37:36

@apacuka11: Nagyon rejtélyes :( Tartok tőle, hogy itt valami más gond van, amit nem biztos hogy távgyógyító módszerrel meg tudok oldani. Próbáld meg az újratelepítést, ha nem megy, akkor a tutibiztos módszer az AIMP Tools konvertálója, az Audacityben pedig WAV-ba mentesz mindent, s a végeredményt konvertálod csak mp3-ba, az AIMP Tools-szal.

haliholaci 2010.08.20. 07:42:51

Szia!
Ismét előtérbe került egy régi vágyam, LP bemásolása, javítása, Mp3-ba kiírása számcímekkel, lehetőleg nem 3 programmal...
Ha erre is lenne esetleg ötleted, örömmel venném!
Köszi:
Laci

Tigris 2010.08.20. 12:18:32

@haliholaci: Őszinte leszek, egyprogramos megoldást eddig csak olyat láttam, ami egyfelől nem ingyenes, másfelől pedig minőségében nem közelíti meg akár az ingyenes programokat. De azért körülnézek, hátha…

dreamfoul 2010.12.10. 17:54:59

helló Tigris:)
tudnál nekem olyanba segíteni hogy audacity-ben hogy tudok keverni (mastering)?
előre is köszi!

Katisz 2011.06.28. 14:53:23

Helló
nekem is az a problémám az audacityvel,mint apacukának, hogy az exportáláskor kéri a lame_dll fájlt. megpróbáltam letölteni, de nem lehet megnyitni a könyvtárat, ha tudsz segíts kérlek. köszönöm

Tigris 2011.06.28. 15:11:02

Szia Katisz!
Először is, le kell tölteni a
tigrisworks.freeweb.hu/lame_enc.dll
címről a fájlt. Tehát az előző sort másold ki, majd illeszd be a böngésződbe, majd mentsd el valahová, mondjuk az asztalra.
Ezután a saját gépen, a c: meghajtón, a program files között (lehet, hogy egy olyan üzenetet fogsz kapni, hogy a tartalmat a rendszer eldugta előled, hogy vigyázzon a rendszer biztonságára, de lehet erőltetni a tartalom megjelenítését), keress egy Audacity-vel kezdődő nevű mappát. Ebbe a mappába kell átrakni vagy másolni a letöltött lame_enc.dll fájlt. Miután újraindítottad az Audacityt, be kell állítani a lame_enc.dll helyét, ami az a c:\program files\Audacity…stb ahová a lame_enc.dll-t tetted. Ha a tallózásra kattintasz, elvileg rögtön a program saját mappáját nyitja meg, ahová eleve az előbb bemásoltad a lame_enc.dll-t. Rákattintasz, megnyitás, és már menti is mp3-ban a hangot.
Ha ennek ellenére vmi nem menne, kérlek, írd meg, melyik ponton akadtál el!

Katisz 2011.07.04. 20:44:12

Helló Tigris!
Nem tudom, hogy olvastad-e az e-mailt, amit küldtem, de itt is megköszönöm a segítségedet: köszönöm.
Most újra a segítségedet kérném. A teasztar.hu oldalon amatőrködöm, s a produkcióimat mp3-ba az audával szoktam csinálni, de valami nem jól működik, mert zajosan vesz fel, ha megengeded az e-mail címedre átküldök egy felvételt. Mondd, mit csináljak, hogy jól vegyen fel??

Tigris 2011.07.05. 11:43:42

@Katisz: Olvastam és nagyon szívesen!
A zajos felvételnek sok oka lehet, lehet egy nem megfelelő csatlakozó vagy kábel is, de ha nagyon régi vagy lassú a géped, az is okozhat szakadozásokat. Vagy ha surrogás van, egy stabil, állandó sistergés, akkor valahol, valamilyen fém rész nincs kellően leföldelve. De egy potméter is tud recsegni, ha pl. poros. És akkor a mikrofon minőségéről már ne is szóljak.
Küldd át a felvételt, hátha elárul vmi jót!

Katisz 2011.07.05. 20:20:09

Kedves Tigris!
próbáltam átküldeni a felvételt, de nem sikerült itt és egy e-mail címet ha megadnál, ott feltudnám tölteni a dalomat.
Üdv: Katisz

Tigris 2011.07.05. 20:25:32

@Katisz: Persze! tigrincs@tigrincs.hu
süti beállítások módosítása