Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

CUETools 2.0.9

2010.06.08. 10:36

Digitális zenéink, audio CD-ink konvertálására már bemutattam pár programot. Az AIMP Tools, a BonkEnc és a FormatFactory bár nagyon jó programok, a legkényesebb igényű zenerajongók számára mégsem adnak tökéletes megoldást, ha teljes hanganyagok bontásáról és konverziójáról van szó. Most bemutatok egy olyan programot, melynek használatával veszteségmentes tömörítéssel úgy konvertálhatjuk át CD-ink tartalmát illetve veszteségmentesen tömörített tartalmukat, hogy visszakonvertálva egy az egyben, bitről bitre az eredeti CD-n levő infót kapjuk vissza!

Mielőtt továbbmennénki, felhívom mindenki figyelmét, hogy a blogom legális megoldásokra törekszik. A program illegális tevékenységre is használható, ezért kérek mindenkit, hogy csak tisztességes célokra használja, olyan hanganyagok kezelésére, melyek a tulajdonában vannak, melyek jogilag megengedik a saját használatra másolat készítését.

A mai programra ismét egy speciális problémám kapcsán bukkantam rá. Volt néhány egy fájlba tömörített, több számból álló zeném, amit a lehető legjobb minőségben szerettem volna számokra bontani, és mp3-ba konvertálni. A sávokra osztás olyan problémának tűnt, amivel eleve nagyon kevés program birkózott meg. Ilyenkor többnyire két fájl írja le egy CD tartalmát: egy zenefájl (ami lehet pl. veszteségesen tömörített MP3, vagy veszteségmentes FLAC, APE vagy WV) és egy sávhatárokat és szüneteket leíró fájl (ez az ún. CUE fájl). Sokáig a szintén ingyenes Medieval CUE Splitter-t használtam, ami egyes esetekben nem működött, s mint utólag kiderült, sok esetben hibásan konvertált. Sok fórumon mutogattak egy nagyon jó programra, a CUEToolsra, amiről azt mondták, nagyon jó minőséget produkál. Működött, a legbonyolultabb feladatokat is elvégezte, és a minőségre sincs panaszom. Mielőtt továbbmennénk, a program egyszerű mp3-konvertálásra nem használható, erre a fent említett programokat ajánlom!

A program igazából egy kisebb csomag, hiszen egy konvertáló és egy ún. CD rippelő/grabbelő programból áll, ez utóbbival audio CD-ink tartalmáról készíthetünk digitális másolatot. Mindkettő képes veszteségmentesen (lossless) és veszteségesen (lossy) tömörített hanganyagot produkálni mindenféle formátumban, és az eredmény pedig lehet albumonként egy, vagy számonként egy fájl. Most egy kis magyarázat azoknak, akik pár ismeretlen fogalommal találkoztak az imént. A veszteséges és a veszteségmentes tömörítés között annyi a különbség, hogy az utóbbiból az eredeti hanganyag 100%-ban visszaállítható, azon az áron, hogy ez a tömörítés nagyobb fájlokat eredményez. Megfordítva a dolgot, a veszteséges tömörítéssel végérvényesen romlik a minőség, bár olyan hangmagasság-tartományban, amit egyrészt a fülünk sem nagyon hall már, de egy átlagos hangszóró se nagyon tud megszólaltatni. Cserébe jóval kisebb fájlokat kapunk. Aki pedig nem érti, miért érdemes egyben, vagy sávonként darabolva zenét kezelni, annak két példa. Aki szeretné kedvenc számait mp3-lejátszójára vagy telefonjára összeválogatva magánál hordani, annak helypazarlás az egész albumokat felmásolnia: neki a számokra bontott konvertálás a praktikus. Akinek viszont sok koncertfelvétele van, az tudja, milyen bosszantó tud lenni a számok közti szünet, még akkor is ha csak egy pillanatra akad meg a zene. Nekik az albumonkénti egy fájlos, felosztatlan változat lesz az élvezhetőbb. A CUETools mindkét megoldásban remekel.

A két program leírását nem választanám külön, mert bár külsőjükben eltérnek – funkcióik miatt –, a beállítási lehetőségeik szinte megegyeznek. A CUERipper CD-konvertálóban extraként lehetőségünk van kiválasztani, melyik optikai meghajtóban levő CD-t szeretnénk konvertálni, illetve a számcímeket egyenként szerkeszteni, vagy az internetes CD-adatbázisból letölteni. A közös beállítási lehetőségek a tömörítés tipusának, (veszteségmentes: lossless és lossy: veszteséges), a formátumának (mp3, m4a, ogg, flac, wv, wa, talk, ape, tta és wav), minőségének (a nagyobbik csuszka) és tárolási módjának (image: lemezenként egy fájl, tracks: számonként egy fájl) kiválasztása. A CUETools-ban új lehetőségként alkalmunk van a program üzemmódját beállítani. Az alap működés a konvertálás (encode), de meglevő fájljainkat ellenőrizhetjük (verify), létrehozhatunk egy CUE fájlt egy esetleges CD-íráshoz, illetve az internetes CD-adatbázis alapján a számok neveit is korrigáltathatjuk. A kiindulási fájlunkat-fájljainkat több módon választhatjuk ki, ezt az input melletti gombbal állíthatjuk be. A folder browser egy fájlböngészőt illeszt a program bal oldalára, itt jelölhetjük ki a forrást. A multiselect browser az előbbihez hasonló, de a kijelölést kijelölődobozokkal végezhetjük. A drag'n'drop módban pedig a fáljokat a program bal oldalára húzással és ejtésével választhatjuk ki. A konvertálást mindkét programnál a nagy Go gombbal indíthatjuk el.

A leírásból kiderült, hogy a program kizárólag angol nyelvű, ez sajnos velejárója a speciális műveletnek és a kiemelkedő minőségnek, de talán a fenti leírással az is elboldogul vele, aki nem tud angolul. Ugyanakkor a minőség és az okos funkciók kárpótolják az igényes zenekedvelőket. Sajnos egy hibába is belefutottam: az mp3-ba konvertálás a program saját kodekjével nem akart működni, de ha az AIMP mappájából a CUETools mellé másoltam a lame.exe-t, majd beállítottam a lame CBR/VBR helyett a kisbetűs lame cbr/vbr-t (ez utóbbi használja a lame.exe-t) a konvertálásnál, a program hiba nélkül működött. Bosszantó, ám egyszerűen kiküszöbölhető jelenség, az sem biztos, hogy másnál előfordul. A többi kódolással nem volt gondom. A programnak szüksége van a .Net keretrendszer minimum 2.0-s verziójára éa a Visual C++ 2008-as futtatási környezetre, mindkettő letölthető a program honlapjáról is!

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.cuetools.net/

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

6 komment

 

Címkék: cuetools

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr642065096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apacuka11 2010.06.08. 16:50:19

No előkotorászom az álltalános
fizika könyveimet, oszt fölcsapom a
hang terjedése fejezetnél....,
majd konvertálom az ének-zene könyvemmel...

Láme.exe Láme.exe sötétkék,
A képernyő egy vírústól szintén sötét kék...
halál....

Tigris 2010.06.08. 17:53:02

@apacuka11: Mondták már, hogy néha rémségesen fárasztó tudsz lenni? Hozzád mellékelni kéne a nyugágyat meg a limonádét, ha már a napsütést ilyen jól elintéztem… :D

apacuka11 2010.06.08. 23:57:53

He ... az a limo elég durva volt...
Borsodi 4.6 driver, akarom mondani alk.%...az ...jeee...
Ma füvet nyírtam (nem szíítam, az nem az én világom, a sör az igen...), oszt kissé becsicsentettem...
Ja.... szokták mondani, hogy fáradózok, de
ők má nem élnek...
Furi, de ide jövök ha pihenni akarok.
Az a stílus, ahogy itt előadod amit akarsz
fenomenális...(na nehogy elbízd magad, lásd yowindow...)
Ha sokáig nem is vagy a közelben, mazsolázok a régi cikkek között,néha
a szavak hangsúlyából utólag értem meg,
hogy mit is kell adott helyzetben buherálnom...,oszt megoldást "mindíg" találok.
Ha ne adj Isten (moci, vagy hardver) bajod lenne vinnék neked a kórházba élesztőt...
Ja no meg ahogy nő a lista a la freeware
.....
No erre egyet alszok...

Tigris 2010.06.09. 00:19:50

@apacuka11: Azért kíváncsi lennék, milyen vagy nem becsiccsentve, úgy szökőévente… :D
Amúgy köszönöm, ritkán kapok ilyen kedves és sörszagú bókot másoktól! Értékelem. Azért bízom benne, hogy még időben ledönt a lábadról egy közeli nőnemű, mielőtt még szerelmet vallasz nekem. :D
Jó'ccakát és holnap se halljak ám jót rólad!

apacuka11 2010.06.09. 00:36:02

Zzzzzz.....
Zzzzzz.....
Zzzzz....,
qrva vessző....

Emrik 2010.06.11. 14:32:55

régesrég CDex-et használtam rippelésre/konvertálásra
süti beállítások módosítása