Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

AIMP 2.60 build 530

2010.01.29. 10:16

Vetélytársra akadt a klasszikus zenelejátszó, a Winamp. Gipszfej nevű olvasónk hívta fel a figyelmem erre az igen kellemes kis programra mely méltán tör a neves előd babérjaira. Rég írtam zenelejátszóról, tehát elérkezett az ideje, hogy aki szeretne valami újat kipróbálni, esetleg a régit leváltani, annak bemutassak egy alternatívát.

Első blikkre egy Winamp-utánzat, de ez alapvetően nem baj, hiszen ami jól bevált, azon nem érdemes változtatni, ugyanakkor egy jó receptet nem könnyű utánozni sem. Az AIMP viszont nem marad le a nagy előd mögött, aki a Winamp kezelését megszokta, nagy újdonságok nem fogják érni: a panelek, a gombok mind hasonló logikát követnek, a különböző kezelőszerveken jobb kattintással érjük el a hozzájuk tartozó beállításokat, nyitó-záró gombok gondoskodnak a lejátszási lista, az equalizer megjelenítéséről, balra fent egy picike gombon pedig a főmenü található, melynek elrendezése is hagyományosnak mondható.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

16 komment

 

Címkék: aimp

Rainlendar Lite 2.6 b82

2010.01.28. 15:42

Sokan vannak, akiknek a Windows asztal elsődleges tere a legfontosabb infók tárolásának. Az asztali ikonokról indítják a gyakran használt programjaikat, ide teszik azokat a dokumentumokat, amiken épp dolgoznak. Most egy naptár/naplóprogramot ajánlok, mely az asztalunknak egy szép és jól használható eleme lehet. Ha valaki nem szereti a különablakos megoldásokat, mint az pl. Essential PIM vagy a WinWorkBar, annak a Rainlendar ideális lehet.

A program három kis dobozt hoz létre: naptár, eseménylista és teendőlista, melyekről a bevezetőben azt mondtam, hogy az asztalon foglalnak helyet. Ez nem teljesen igaz, mert bár kétségtelenül az egyik legpraktikusabb helye az asztal, be lehet állítani azt is, hogy az ablakok felett, mindig látható legyen. Első használatkor azt hittem, hogy beleköthetek, hogy kellemetlen, hogy minimalizálni, vagy legalábbis kisméretűre kell venni az ablakokat, hogy ez a naptár használható legyen, ezzel a beállítással mindig szem előtt lehet.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (4/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: rainlendar

Frissítés 2010. 01. 28.

2010.01.28. 10:16

Frissítés 2010. 01. 28.Tartok tőle, sok meghökkentő újdonságot a mai frissítés nem hoz, menetrendszerint frissült a Spybot, a kis okos Torrent-kliensből is már a sokadik kiadásra jelölt változat lát napvilágot... talán egyszer elkészül egy atomstabil verzió belőle. A mindentudó texteditor, a Notepad++ is összeszedett pár hibajavítást, valószínűleg ázsiai barátaink nyomására az 5.6.5 után rögtön elkészült a kínai/koreai/japán karakterek keresésével kapcsolatos hibától mentesített 5.6.6 is. Gondolom, most hány olvasóm kapott a szívéhez, megkönnyebbülve... Miközben kint tombolnak a minuszok, remélem mindenki fagyásoktól mentesen olvashatja a csütörtöki frissítések listáját:

  • doPDF 7.1.326
  • Notepad++ 5.6.6
  • Spybot-Search & Destroy updates 2010-01-27
  • Unreal Commander 0.96 beta 7 build 757
  • uTorrent RC5 2.0 build 17920

CodecInstaller 2.10.2.0

2010.01.27. 14:09

CodecInstaller ismertetésEste van, vagy hétvége, pihenni szeretnénk, bekészítjük a havertól frissen kapott filmet a számítógépbe, kényelmesen elhelyezkedünk a monitor előtt, barátnő, pattogatott kukorica kéznél, lejátszás gomb... de nincs kép. Vagy hang. Vagy egyik sem. Aki nem hallgatott rám, és nem telepítette az egyik K-Lite csomagot, annak ilyenkor keserves félórájába kerül, hogy a filmet működésre bírja, ha egyáltalán nekiáll küzdeni, és nem mindig hoz eredményt a küzdelem. Aki nem hisz a kodek-csomagokban, vagy nem akar tíz percet szánni a K-Lite telepítésére, újraindításra, annak íme a gyors segítség.

szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: codecinstaller

TKexe 1.1.0.1

2010.01.27. 10:10

TKexe ismertetésMivel egy egyéni naptár ideális karácsonyi ajándék, ezért a programot december végén lett volna stílszerű bemutatnom, de sajnos most akadtam rá, talán január végén sem késő, hogy ismertessem. Akinek egy szép és hasznos falinaptár hiányzik az életéből, mert mondjuk nem ajándékozták meg vele, vagy mást akar meglepni vele, akár saját fotóival (így legalább felkerülhet az idei naptárra a decemberben készült karácsonyi-szilveszteri fotó is!), az a következő programmal könnyen és gyorsan készíthet kalendáriumot.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

10 komment

 

Címkék: tkexe

Értékelések

2010.01.27. 09:05

ÉrtékelésekÚjdonság a honlapon: ezentúl értékelem a programokat. Előrebocsátom, nagyon szigorú vagyok, tehát lesz olyan program, ami egyes értékelést kap. Persze, felmerül a kérdés, ha valamit ilyen rossznak értékelek, miért teszem fel. Egyfelől az a rossz csak hozzávetőlegesen rossz, mert mondjuk nehézkesen használható, mert angol, mert egy teljes verziónak egy lebutított változata, de ugyanakkor van benne valami értékes, amiért mégis fontos lehet pár embernek. Tehát ez nem az a főzőműsor, ahol háromtól-négytől fogok értékelni ötig, viszont a négyes-ötös osztályzatoknak komoly értéke lesz. Ötöst csak annak adok, ami a maga nemében tökéleteset alkot, magyarul tud és teljesértékű, a legtöbb program várhatóan 3-4-es lesz.  Az értékelésem természetesen szubjektív lesz, de igyekszem elfogulatlan és objektív lenni, amennyire lehet. Játékokat, mivel ez egy nagyon szubjektív kategória, ugyanakkor a választék kisebb, ezért nem fogok értékelni.

Az értékelés bevezetése azt is jelenti, hogy igyekszem visszamenőleg is értékelni a programokat, de ehhez kis türelmet kérek. Egyuttal gyekszem a vakok és gyengénlátók dolgát is megkönnyíteni, "akadálymentesíteni a honlapot", és pótolni a képek felcimkézését is. Az ajánló gombok már szépen működnek, de a sebességükön még van javítanivaló, ezen dolgozom. A felső menübe is szeretnék egy olyan írást, ami azoknak szól, akik még újak nálam: mit hol találnak, milyen alapon értékelek, hogyan frissítek, stb. Ó, és még valami. Hamarosan az én értékelésem mellé egy másik is megérkezik, nemsokára az olvasók is szavazhatnak!


 

LMMS 0.4.6

2010.01.26. 15:22

LMMS ismertetésBevallom, nem vagyok nagyon otthon a zeneszerzésben. Ezért csak csendes csodálattal és óvatosan próbálgatva tudtam a következő programhoz nyúlni. Sok neves és csillagászati árú zeneszerkesztő van a piacon, de az Audacity-n kívül nem nagyon ismertem más komoly alkalmazást ebben a kategóriában. Soksávos hangszerkesztőt, ami ingyenes is, azt meg pláne nem találtam.

 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

22 komment

 

Címkék: lmms

Frissítés 2010. 01. 25.

2010.01.25. 13:09

Frissítés 2010. 01. 25.A mostani, hétfői frissítés kicsit népmesei. Kedvenc böngészőmből, a ChromePlus-ból kijött egy új verzió, mely kicsit olyan, mint a Mátyás királyhoz induló leány, aki vitt is ajándékot, meg nem is. Az automatikus frissítés be van kapcsolva nálam, ennek révén gyorsan hozzájutottam a naprakész verzióhoz, ellenőriztem az újdonságok listáját (a honlapon megtekinthető) és a kötelező hibajavításokon, a Chrome aktuális verziójához illesztésén és 1-2 apró változtatáson sok újat nem tartalmaz, viszont - mint utólag kiderült, hozott pár kellemetlenséget. Egyfelől, a pluginek miatt panaszkodott, hogy ezeket biztonsági okból újra kellett telepítenie, de mivel ezt automatikusan megtette, ezzel nem volt gondom. Viszont eltűnt a ChromePlus Options menüpont, aminek nem örültem, s a FaceBook is hajlamos kiléptetni, ez bosszantó. Azt hiszem, visszatelepítem az 1.3.5.0-s verziót, és kivárom az 1.3.7.0-et, mivel a dolgokon a fejlesztők már dolgoznak a hivatalos fórum szerint, s a következő verzióban ez orvosolva lesz. Tehát akit a probléma nem zavar, fontosabbnak tartja a biztonságot és az újabb funkciókat, az frissítsen bátran, akinek pedig fontosabb, hogy a régi funkcionalitás is megmaradjon, de esetleg mégis elvesztette a régi változatot, annak javaslom, várjon egy picit, ha a blogomat olvassa, a fejleményekről nem fog lemaradni! Addig is itt van a régi és az új változat letöltési elérhetősége is, s a szokásos hétfői frissítés-lista:

  • ChromePlus 1.3.6.0
  • DVDStyler 1.8.0 RC3
  • Glary Utilities 2.19.0.800
  • Microsoft IntelliType Pro 7.1
  • Simple Port Forwarding 2.7.6
  • Skype modul a Pidgin-hez 21-01-2010
  • uTorrent 2.0.0.17875 RC4

Circle Dock 1.0

2010.01.25. 11:38

Circle Dock ismertetésEgyszer már írtam a Free LaunchBar nevű indítópanelről, ami nálam a start menüt váltotta ki. Az efféle gyorsindító alkalmazásokból tengernyi van, mindenféle formában és árfekvésben lehet találni, működési elvükben van ami a Vistát, van ami a MacOS-t utánozza, és van, ami teljesen új utakat keres. Az FLB-vel a magam részéről teljesen elégedett vagyok, de biztos vagyok benne, hogy van, akinek túl puritán - mert az ilyen programok ízlés kérdései leginkább. Mutatok egy érdekes alternatívát.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: circle dock

TeraCopy 2.12

2010.01.22. 16:13

TeraCopy ismertetésGondolom mindenki találkozott már a repkedő lapokkal a fájlok másolása közben, amikor a folyamatot reprezentálandó egy csík is végigfut az animáció alatt. Aki így szokott másolni, az biztos belefutott már abba is, amikor nagy nehezen összeválogatott jónéhány fájlt, mondjuk kiválogatta a jó képeket magának, aztán a másolás közben derült ki, hogy mondjuk nincs elég hely a célmappában, mondjuk mert betelt a pendrive. Vagy lehet, hogy menet közben észrevette, hogy erősen fogy a hely, de már nem tehetett semmit. Ilyenkor a másolás leállt, és persze némi helycsinálás után lehetett megint újra kiválogatni a másolandó fájlokat. Ráadásul a másolás is elég lassúnak tűnt. Most ezen az áldatlan állapoton javítunk, a TeraCopy segítségével.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (1/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: teracopy

SMPlayer 0.6.8

2010.01.22. 10:18

SMPlayer ismertetésTaláltam egy egész jó kis videó-lejátszót! Ajánlottam már a blogon a VLC-t, de biztos van, akinek az kicsit puritán, nem igazán felhasználóbarát, kiváló teljesítménye, és kodekektől való függetlensége ellenére. A K-Lite Mega Codec Pack-ban van még sokak nagy kedvence, a Media Player Classic, idáig én is ezt használtam, de most elbizonytalanodtam az SMPlayert próbálgatva és könnyen lehet hogy áttérek a használatára. Ezért most megosztom a blogolvasókkal a felfedezést.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (3/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: smplayer

WinDirStat 1.1.2.80

2010.01.21. 13:41

WinDirStat ismertetésVisszatérő téma a blogon a gépünk takarítása, nem véletlenül, hiszen nap mint nap egy információlavina áramlik át rajtunk, és persze a számítógépünkün. S ha nem szűrjük meg, ha nem szabadulunk meg időről időre a felesleges információtól, akkor egy idő után maga alá temet minket. Persze aki hetente tud újabb merevlemezt venni, annak nem ilyen égető a probléma, de a legtöbb olvasóm nem hiszem, hogy ilyen lenne. Sokszor már azt sem tudjuk, mi van a gépünkön, csak azt, hogy már megint nincs hely, törölni kéne valamit. Hogy megtudjuk, mi emészti fel a legtöbb helyet a gépünkön, erre egy tökéletes eszközt találtam.

szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: windirstat

Frissítés 2010. 01. 21.

2010.01.21. 09:55

Frissítés 2010. 01. 21.Egy kis technikai akadály miatt a hétvége óta nem tudtam a blogot frissíteni, ezért most a legfontosabbal, a kimaradt és az aktuális frissítésekkel kezdeném a visszatérést. Szerencsére egy hegynyi program frissítése torlódott fel. Íme a mostani lista:

  • Audacity 1.3.11 Beta
  • doPDF 7.1.325
  • DVDStyler 1.8.0 RC2
  • EssentialPIM Free 3.22
  • Mozilla Thunderbird 3.0.1
  • MyFreeWeather 2.32
  • NetWorx 5.0.9
  • Spybot-Search & Destroy updates 2010-01-20
  • NVIDIA Forceware 196.21 WHQL Vista
  • Shockwave Player 11.5.6.606

CPU-Z 1.53 és GPU-Z 0.3.8

2010.01.15. 10:06

CPU-Z és GPU-Z ismertetésKét rendszerdiagnosztikai programot szeretnék most bemutatni, mindkettő szinte etalonnak számít a hardver-információs alkalmazások között. Van, akit hidegen hagy, hogy a processzora éppen milyen technológiával készült, vagy a videokártyájában milyen pixel shader van, de pl. a játékosoknak akár élet vagy halál kérdése lehet egy hevesebb párbajban, hogy mit rejt a számítógép háza, hogy amit drágán megvettek, az valóban az-e, ami a dobozra rá volt írva. Természetesen ezek az adatok a tuningolást is meghatározzák. A CPU-Z és a GPU-Z minden információt megad, amire egy hardver-barkácsoló kíváncsi lehet.

szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: cpuz gpuz

Glary Utilities Pro - Akció!

2010.01.14. 17:42

Glary Utilities Pro - Akció!Már foglalkoztam a Glary Utilities nevű rendszerkarbantartó programmal, aminek most a "nagy testvérét", a fizetős Pro változatot tudom ingyen átnyújtani a kedves olvasóimnak. Tehát akinek netán azért nem volt kedve kipróbálni a programot, mert a fizetős változathoz képest szerényebb tudású az ingyenes (mellesleg nem jelentősen szerényebb), annak most alkalma van teljesen legálisan és ingyenesen letölteni az amúgy 28 dollárba kerülő Prot. Mivel az ajánlat korlátozott időre szól, ezért aki ma nem olvassa a blogom, az holnapra már lemarad a jóról!

Letöltés innen vagy innen. Ha a linkek már nem működnek, akkor sajnos az ajánlat lejárt!

Hát, erről lemaradtál, az akció sajnos lejárt! De nézz vissza gyakran, és keresd az akciókat!


 
süti beállítások módosítása