Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Csökkentett mód…

2010.02.13. 13:48

Sajnos csütörtök este az egyik HDD-m minden előzetes figyelmeztetés nélkül elhalálozott, ráadásul ezen tárolom a mindenféle letöltött dolgokat, pl. azokat is, amik a blogon elemzésre, bemutatásra vártak. Ez egy tele levő 250G-s vincsi, és szerencsére úgy tűnik, hogy minden adat megvan rajta, csak épp hozzáférni nem tudok. Mivel nem szeretnék ennyi adatot elveszteni, ezért most kicsit "csökkentett üzemmódban" vagyok: egy PDA-ról netezek és próbálom tartani a frontot, ami a blogot és a levelezésemet illeti, de másra sajnos most érthető módon nem futja. Már vannak bíztató jelek arra, hogy nem veszett el minden, de mivel sem pót-vincsim, sem helyem nincsen, ezért kicsit óvatosan kell dolgoznom a megoldáson, meg kell találnom a megfelelő eszközt, amivel vissza tudok mindent hozni. Ez időbe telik, s addig nem tudok új cikkeket írni. Hogy tetézzem a bajt, még alaposan meg is fáztam. Mindenkitől egy kis megértést kérek, és addíg is, amíg vissza nem tudok térni, kérek minden olvasómat, hogy segítsétek egymást a kommentekben, amennyire csak tudjátok! Köszönöm!

Tigris


 

Szerző: Tigris

6 komment

 

Frissítés 2010. 02. 11.

2010.02.11. 10:15

A várva várt ChromePlus frissítés megérkezett. Az egyik szemem sír, a másik nevet, ugyanis néhány dolgot, ami a 1.3.6-ban eltűnt, megváltozott, az sajnos nem került vissza a helyére (pl. a ChromePlus beállítások a csavarkulcsos menübe), viszont sokminden előnyére változott, főleg ami a kezelőfelületet illeti. Pl. az előzmények gomb és a Chrome/IE motor váltására szolgáló kapcsoló a cím után egyértelműbb lett, a ChromePlus specifikus beállítások rengeteg lehetőséggel bővültek ki (tálcára csukás/minimalizálás, AdBlock szerverek beállítása, egyenletes görgetés, billentyű-beállítások). Ugyanakkor valahogy még mindig nem az igazi a dolog. Talán az új, 5-ös Chrome integrálásával meglódul minden (ebben még a 4.0.295-ös Chrome van). Sajnos a ChromePlus kezd egyre jobban elterjedni, s az automatikus frissítés egyre nagyobb "csapást mér" a fejlesztők weboldalára. Tehát ha gondok vannak a letöltéssel, vagy a honlappal, akkor a türelem az egyetlen megoldás most.

Másik jelentősebb hír a DirectX februári frissítés, amiben hatalmas újítások nincsenek, csupán az utóbbi fél évben piacradobott hardverújdonságokat követi, tehát az új és drága vassal rendelkezőket érinti leginkább a dolog.

Továbbá van még egy programfrissítés, amiről kicsit félek hírt adni. A SIW hardverdiagnosztikai program ezévi első, új változata nálam vírusriasztást idézett elő. Utánatúrtam a dolognak a neten, de a vírust sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudták hiteles forrásból, ezért javaslom, hogy csak a nagyon bátrak frissítsenek, saját felelősségre! És akkor jöjjön a teljes lista:

  • Calibre 0.6.39
  • ChromePlus 1.3.7.0
  • Circle Dock 1.5.1
  • Microsoft DirectX 9.0c 2010 feb. 10-i frissítés
  • Orbit Downloader 3.0.0.2
  • SIW (System Info) 2010.0210
  • Spybot-Search & Destroy updates 2010-02-10
  • TKexe 1.1.0.2

120

2010.02.10. 15:50

Ma ismét ünnepel a blog, ugyanis az előbbi cikk volt a 120. programismertető. Van akinek ez nagy szám, van akinek kicsi, de tessék megpróbálni száz oldal programleírást megírni! Októberben nem gondoltam volna, hogy idáig eljutok, és azt sem, hogy ennyi aktív és passzív olvasóm lesz. Egy kis összegzés a 2009 október 17-i délután óta eltelt 16 és fél hétről:

 

Szerző: Tigris

9 komment

 

Gabest, egy magyar programozó úgy gondolta, hogy a Windows beépített médialejátszója, a Media Player fejlesztése rossz irányt vett: hiába a sok extra funkció, ha a program alapvető tudása nem fejlődött, pusztán a gépet feleslegesen terhelő csicsa lett több. Ezért hát a régi Windows Media Player külsejét megőrizve annak alapjaira új lejátszót írt, akkor még Guliverkli néven. A program megőrizte elődje kis méretét, használhatóságát és sebességét, miközben egy rakás befoglalóformátumot (kép-, zenei és videóformátumot egyaránt) kezel, sokkal többet, mint az eredeti, s ezzel az egyik létező leggyorsabb és legkisebb "mindentudó" lejátszó.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

CrystalDiskInfo 3.3.0

2010.02.10. 10:07

Sajnos szomorú aktualitása van a programnak. Apám gépében – amit én tartottam karban – megadta magát az egyik merevlemez, és ennek adatvesztés is lett a következménye: a levelezésének egy része elveszett. Hogy másnál ne történjen hasonló baleset, ezért úgy gondoltam, írok egy kicsit a témáról. Először a hardveres részről, azaz hogy hogyan ismerhetjük fel, ha öregszik és fárad a gépünk háttértárolója.

Rég írtam a hardverrel foglalkozó programról, mivel ehhez kevésbé értek, és sajnos a legújabb hardverhíreket és trendeket követem. Ennek ellenére persze igyekszem karban tartani és ellenőrizni a körülöttem levő PC-k fizikai állapotát. Erre való a most ismertetett CrystalDiskInfo is.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Megújult köntös

2010.02.09. 10:35

Eszközöltem egy kis ráncfelvarrást a blogon abban a reményben, hogy az új külső egy kicsit kezelhetőbbnek bizonyul majd. Kritika érte az oldalt, hogy nem elég felhasználóbarát, hogy a főbb funkciókhoz is tekergetni, keresgélni kell, és hogy a listák hosszában, sokaságában könnyen el lehet keveredni. Ezt orvosolandó a már eddig is létező kategóriákat még jobban kihangsúlyoztam, a tartalmukat csak a fejlécre való kattintással lehet előcsalni, s ez pár kivétellel a többi oldaldobozra is igaz. Remélem, ez nem csak a magyarázatom után ilyen egyszerű, hanem már az első ránézésre is "kattintásra csábít" a rovatok fejléce. A blog tetején levő fejlécet is kicsit karcsúbbra vettem, így már egy manapság általánosnak mondható monitorfelbontás mellett már majdnem minden rovat és funkció elérhető. Ez azt jelenti, hogy a blog látogatottsági statisztikáiból számolva látogatóim 76%-a minden kattinthatót elér lapozás nélkül. Természetesen ha valakinek van ötlete, hogy hogyan lehetne ezt még jobbá tenni, az bátran írja le a gondolatait! További jó böngészést!


 

PDF-XChange Viewer 2.046

2010.02.08. 13:40

Írtam már PDF-olvasóról korábban, de gipszfej nevű olvasóm felhívta a figyelmem, hogy nézzek körül a kicsit több funkcióval ellátott alkalmazások között. Bár ezek sebességben nem tudják felvenni a versenyt a már ismertetett Sumatra-val, ugyanakkor tudásban jelentősen többet tudnak nyújtani. Ebben a kategóriában indul gipszfej kedvence, a Foxit Reader és a Perfect PDF 6 Reader is, mégis a PDF XChange Viewer-re esett a választásom, mert tudása és magyar nyelvű felülete mellett van 1-2 kellemes figyelmesség benne, ami kezelhetőbbé teszi a többinél.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: pdfxchange

A képek, fotók kedvelőinek szeretnék most írásommal segíteni, főleg azoknak, akik nagyobb gyűjteményükből szeretnének egy rendezettebb galériát, albumot készíteni, sok-sok képet automatikusan feliratozni, átméretezni. A következő videóban megmutatom, hogy az egyszerű de nagyszerű XnView erre is képes: képek egy nagyobb kötegét fogom egy menetben azonos méretre igazítani és felirattal ellátni.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: xnview

Frissítés 2010. 02. 08.

2010.02.08. 10:06

A frissítésekből most ismét bőven kijutott ezen a hétvégén, annak ellenére, hogy nagy eget rengető feljesztésekről nem tudok beszámolni. A Circle Dock verziószáma ugrott csak nagyot, egy fél verziót, de ez csak egyetlen jelentős újdonságot hozott, hogy a programba épített, kinyíló fiókokért felelős Standalone Stacks modul egy teljes verziót lépett előre. Ez alapvetően nem változtatta meg a program működését, de akinek a Windows-ának szépsége szempont, az bizonyára örülni fog neki. És következzenek a frissítések:

  • CDBurnerXP 4.2.7.1893
  • Circle Dock 1.5
  • doPDF 7.1.327
  • HostsMan 3.2.73
  • K-Lite Codec Pack 64bit 3.20
  • K-Lite Codec Pack 5.7
  • K-Lite Mega Codec Pack 5.7
  • Paint.NET 3.5.3
  • PicPick 2.2.1
  • Recuva 1.35.472
  • VirtualBox 3.1.4 Beta 2

DNS Jumper 1.0.3

2010.02.05. 12:54

Egy korábbi cikkemben volt már szó arról, hogy a internet-kapcsolatunk sokszor nem a szolgáltató, a rossz hardver vagy a böngészőnk hibájából lassú, hanem azért, mert az internetes címek "lefordításáért" és a forgalom irányításáért felelős DNS-beállításunk nem épp a legmegfelelőbb. A NameBench analizálja a hálózati kapcsolatunkat, s ajánl egy jobb megoldást. Igen ám, de a program nem éppen a legegyszerűbb, ráadásul a kezelőfelülete angol, tehát sokan eleve nem szívesen használják, nehogy baj legyen belőle. Nekik találtam egy egyszerűbb, de legalább olyan hatékony programot.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

27 komment

 

Címkék: dns jumper

Dia 0.97.1

2010.02.05. 10:17

Sokszor egy bonyolultabb rendszer akkorára nő, hogy kezd átláthatatlanná válni. Ilyenkor veszi elő mindenki a papírt-ceruzát, hogy felfirkálja legalább nagyjából az összefüggéseket, de ez nem mindig célravezető. Részint mert nem lesz túl szép a szabadkezi rajz, részben pedig mert kihagyunk valamit, vagy rájövünk, hogy ezt oda kellett volna rajzolni, nem ide, és egyébként is, a feliratok sem férnek ki oda, ahová írni kéne őket. Ilyenkor érdemes elővenni egy diagramszerkesztőt, legyen szó számítógépes hálózatokról, vállalati felépítésről, közművekről, áramkörökről, vagy akár izometrikus térképvázlatról.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Néhány éve, amikor még a digitális fényképezőgépek nem terjedtek el, s a celluloid filmet be kellett adni előhívatni, akkor terjedt el az a szokás, hogy a kidolgozott papírképeink mellé kaptunk egy indexképet is, ami segített eligazodni, ha valakinek sok fotója volt. Elég volt csak ránézni az indexképre, melyen a tekercs képei voltak kicsiben, s máris tudtuk, hogy ebben az adagban találjuk-e meg a keresett fotót. A digitális fényképezőgépek sajnos nem gyártanak ilyen összegző gyűjteményt, vagy ha mégis, akkor csak magán a gépen lehet megnézni, ami nem sokat segít pl. archiváláskor. De segítsünk magunkon a már bemutatott XnView segítségével.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: xnview

Frissítés 2010. 02. 04.

2010.02.04. 09:51

Végre két program is kikerült a tesztelési fázisból: a DVDStyler nevű DVD-szerkesztő és a neves torrent-kliens a uTorrent. Ez utóbbi, bár látványos megújulásokon nem ment keresztül, ennek ellenére a "motorháztető alatt" sok változáson ment keresztül a program a publikált 21(!) tesztverzió után, hogy stabilabb, gyorsabb és könnyebben használható legyen. De ezen kívül még pár program lépett kicsit előbbre, a következők:

  • Calibre 0.6.37
  • DVDStyler 1.8.0
  • EssentialPIM 3.23
  • Google Toolbar 6.4.1321.1732 (IE)
  • Spybot-Search & Destroy updates 2010-02-03
  • uTorrent 2.0.17920

IrfanView 4.25

2010.02.03. 13:39

Gipszfej emlékeztetett rá, hogy amikor a képnézegetőket teszteltem, kihagyhattam az egyik, ha nem a legjobb képnézegetőt, ami az XnView-hoz hasonóan ingyenes, tud magyarul és tökéletes darab. Persze nem hagytam ki akkor sem, csupán valahogy nekem az XnView jobban feküdt. Ugyanakkor elismerem, hogy nem mehetek el szótlanul az IrfanView mellett, hiszen annyira jó, hogy írnom kell róla. Mostanában rég volt szó képnézegetőkről, tehát itt az idő, hogy foglalkozzam ezzel a remek kis programmal.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (4,5/5)

Szerző: Tigris

4 komment

 

Címkék: irfanview

Xaba nevű olvasóm felvetette a kérdést, hogy hogyan lehet több gép között, pl. munkahelyi és otthoni gép között az azonos működéshez szükséges adatokat szinkronizálni. Nem mindenki akarja hazavinni a munkát, hogy otthon is dolgozzon, ám mindenkinek praktikus, ha megszokott, "kézre álló" weboldalait mindig, mindenhonnan elérheti. A következő trükkel mindenhonnan el fogjuk érni könyvjelzőinket, ahol csak internet van. Ha netán Chrome-alapú böngészőt használnánk, mint pl. a ChromePlus, akkor pedig automatikusan fognak a programba épülni a könyvjelzők. Hogy az unalmas szöveges bemutatóim helyett valami látványosabbat, könnyebben megérthetőt kapjon az olvasóm, ezúttal videón mutatom be a trükköt.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (1/5)

Szerző: Tigris

5 komment

 

Címkék: chromeplus

süti beállítások módosítása