Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Frissítés 2010. 04. 30.

2010.04.30. 10:18

A keddi, szokás szerint kiadósabb frissítés után ismét csak péntekre sikerült néhány újdonságot felkutatnom, de azért most is összegyűlt fél tucat. A mai cikknek azok fognak leginkább örülni, akik újabb generációs AMD/ATI videokártyával rendelkeznek, hiszen első tételünk a Catalyst meghajtócsomag friss verziója. De természetesen megjött a heti mintafrissítés a számítógép-biztonság kapcsán emlegetett Spybot S&D-hez is, és a kisebb hibajavítások és fejlesztések még pár programhoz.

Jelenlegi ajánlatom a System Information for Windows, azaz a SIW rendszerdiagnosztikai program aktuális verziója. A program fejlesztői igen nagylelkűek voltak, hiszen bár létezik a programnak fizetős változata is, az ingyenes ettől szinte alig különbözik, teljes értékűnek mondható. Az alkalmazás alapfunkcióként egy kisebb könyvnyi információt ad a számítógépünkről, annak hardverösszetevőiről, szoftverkörnyezetéről, hálózati kapcsolatairól. Pluszként egy csomó apró funkciót is beleépítettek, amit máshol nem nagyon találunk; egyenként sok kicsi alkalmazást váltanak ki az Eszközök menü egyes pontjai. Találunk itt automatikus, időzített géplekapcsolót, folyamatfigyelőt, internet-sebességmérőt, egyszerűbb monitortesztet, de jelszómezőbe beírt jelszavainkat is megnézhetjük egy mágikus nagyító alatt, melynek a neve Eureka!

S íme a mai, kissé kurtára sikeredett lista:

  • ATI Catalyst Drivers 10.4
  • FastStone Image Viewer 4.2
  • Simple Port Forwarding 2.7.12
  • SIW (System Information for Windows) 2010.04.28
  • Skype 4.2.0.163
  • Spybot S&D updates 2010-04-28

Körlevelekben, közösségi portálok üzenőfalán sokszor felmerül a veszély: veszélyben van a géped! Vírusok, férgek fertőzik meg a géped, a személyes adataidat ellopják, a gépeden tárolt dokumentumokat szintúgy, a gépedet túszul ejtik, hogy csak váltságdíj ellenében tudd használni. Vagy letörlődik a gépről minden adat, a receptjeidtől elkezdve a több éves családi digitális fotóalbumig minden, esetleg még gépet is vehetsz újat. Esetleg csúnya gonosz emberek éjjel-nappal reklámokat küldenek rád, vagy épp a te gépedet használják fel, hogy valami rosszat tegyenek, s ez lelassítja a géped, szinte használhatatlanná téve azt. Vagy csak egyszerűen egy rosszakaród meghekkeli a gépet. Sok-sok urbánus legenda és rémhír terjeng a számítógépet érő veszélyekről. Ideje, hogy kicsit eloszlassam a számítógép-biztonság körül lengő ködöt.

Az előző részből megtudtad, hogy bár veszélyben vagy, félelemre nincs ok, csak óvatosságra. Azt is megtudtad, hogy sokféle veszélyforrás van, és kellően kába lett a fejed a sok elmélettől. Ezért ideje, hogy belekezdjünk a gyakorlatba, hogy mit is kell tenned, hogy elkerüld a gépedre leselkedő veszélyeket.

Lássuk tehát, mik a lehetőségek a védelemre:

Szerző: Tigris

22 komment

 

Frissítés 2010. 04. 27.

2010.04.27. 10:34

Kicsit ismét összetorlódtak a dolgaim, de mára egy szép lista gyűlt össze frissítésekből, csupa nagy névvel. Ugyan nagyon nagy horderejű dolgok nem érkeztek – a PicPick, a Calibre és a uTorrent frissítése már-már szokásosnak mondható: örömteli, hogy ilyen folyamatos a fejlesztése –, de pl. az XnView és a CDBurnerXP változásainak a listája így is tekintélyes. No és örömmel jelenthetem, hogy az ingyenes Worms-klón is lépett egy kicsit előbbre, tehát ezt is tessék letölteni, elvégre nem csak munkából áll az élet!

 Ma ismét két programot szeretnék előtérbe helyezni: Az XnView-ról az oldalon megoszlottak a vélemények, persze, ízlések és pofonok, de ettől függetlenül egy általános képkonvertáló-képnézegető-manipuláló mindenesnek szerintem a legjobb, ami létezik. Tengernyi formátumot ismer, szinte mindent mindenbe konvertál, miközben az alapszintű képjavítási és szerkesztési funkcióknál jelentősen többet tud, de aki pusztán képeket szeretne nézegetni, rendszerezni, cimkézni vele, arra is tökéletes, bár kétségtelenül sajnos nem a leggyorsabb. Ettől függetlenül egy remek darab.

A másik ajánlatom a CDBurnerXP nevű CD/DVD-író program. Tudásában nem veszi fel a teljes Nero csomaggal, de méretében is egy icipici töredéke annak. Tud mindent, ami kellhet és az íráshoz tartozik, sallangok nélkül. Viszont amit tud, azt jól teszi, ebben segít a korrekt, átlátható kezelőfelület is.

De nézzük a hétfő-keddi összegyűlt termést:

  • Calibre 0.6.49
  • CCleaner 2.31.1153
  • CDBurnerXP 4.3.1.2101
  • Opera 10.52 Build 3370
  • Paint.NET 3.5.5
  • PicPick 2.2.8
  • Rainlendar 2.7 Build 89 Beta
  • uTorrent 2.0.1.19248
  • Wormux 0.9.2
  • XnView 1.97.3

Frissítés 2010. 04. 22.

2010.04.22. 10:22

Rövid, bár annál jelentősebb a mai frissítések listája. Kilépett a béta állapotból az AxCrypt 1.7-es verziója, és komolyabbat lépett előre a ChromePlus böngésző is, követve a Google Chrome fejlesztéseit. A FastStone sebességén tovább javítottak és az indexkép-készítési lehetőségeit is bővítették. A szokásos Spybot mintafrissítés mellett még az EssentialPIM-ből jött ki egy újabb, hibajavított verzió.

Mai ajánlataim közül az egyik épp az EssentialPIM, mely bárkinek hasznos lehet, aki személyes kapcsolatait, naplóját, teendőit, évfordulóit, születésnapjait, feljegyzéseit a gépen tárolja. Mivel a programnak van hordozható változata is, ezért ezt a mobil irodát mindig magunknál tarthatjuk egy USB-kulcson. A program tartalmaz egy egyszerűbb levelezőprogramot, ami bár nem kápráztat el szerteágazó tudásával, tudja, amit kell, és ha hozzátesszük, hogy jegyzeteinket, kapcsolatainkat, időpontjainkat és e-mailjeinket keresztbe-kasul tudjuk linkelni, akkor nem is olyan rossz ötlet az az e-mail kliens.

A másik pedig egy igazi webkettes online alkalmazás, mely igazán csak internethez kapcsolódva működik. Reneszánszát éljük a navigációs eszközöknek és programoknak, s az egyik úttörő, és a mai napig talán a leghíresebb a Google Earth. Létezik már mutációja okostelefonra, PDA-ra, sőt, böngészőben is használhatjuk, de a legtöbb funkcióval a PC-s verziója rendelkezik. Akár útvonalat tervezünk, akár címet keresünk, akár csak egyszerűen szeretnénk képzeletben odarepülni egy távol helyre, a legalkalmasabb eszköz erre a Google Earth.

És akkor a csütörtök reggeli frissítés-lista:

  • AxCrypt 1.7.2126.0
  • ChromePlus 1.3.9.0
  • EssentialPIM Free 3.51
  • FastStone Image Viewer 4.1
  • Google Earth 5.1.3534
  • Spybot Search & Destroy updates 2010-04-21

RocketDock 1.3.5

2010.04.21. 10:12

A számítógép kezelőfelülete amellett, hogy praktikusnak kell lennie, nem árt, ha szép is. A Windows kezdetektől fogva nem kényeztet el minket különösebb látnivalóval, s bár időről időre megújul a felület, az etalon mégis a Mac, és a csillivilli megoldásai. A Start menüben való turkálást a Win 7 kicsit megkönnyítette, de megértem, aki ennél többet akar. Mondjuk a képernyő alján egy szerény, ám egérrel fölé menve mégis megnagyobbodó eszközsort, ikonokkal, funkciókkal és még sok más érdekességgel. A megoldás nagyban hasonlít a már bemutatott Circle Dock-ra, mely a semmiből ugrik elő, ám az előd, a RocketDock ennél hagyományosabb: a monitor egyik széléhez ragad”, hogy mindig látható, kéznél levő legyen.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: rocketdock

IZArc 4.1

2010.04.20. 10:07

Keveset használt, csak a helyet foglaló, ám fontos dokumentumaink, fájljaink archiválására már két alkalmazást is bemutattam (7-Zip és WinUHA), mindkettő főleg hatékonyságával jeleskedett, de mint kiderült, a biztonság nem volt erősségük. A régi jó ZIP tömörítés, annak ellenére, hogy messze nem a leghatékonyabb, mégis a tömörítők között ez a módszer a közös nevező. Más eljárásokkal szemben a működése publikus, ráadásul sok olyan funkciót tud, ami archiváláskor vagy fájlok küldésekor jól jöhet. Ráadásul a formátuma is biztonságosabb, mint más tömörített állományoké, tehát sérülés esetén jó eséllyel vissza lehet belőle nyerni az adatokat. Most egy kevésbé hatékony, ám funkciókban annál gazdagabb tömörítőprogramot mutatok be.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: izarc

Az ördög a részletekben…

2010.04.19. 11:19

A GameStation online szoftverkereskedő cégnek pár napja 7500 játékos lelke került a tulajdonába – egy tréfás megrendelőlapnak köszönhetően. Úgy döntött ugyanis az angol online áruház, hogy játékaik megrendelőlapjait kiegészíti a „halhatatlan lélek záradékkal”, mely azt mondja ki, hogy a játékosok lelke a megrendelőlap aláírása után az áruházat illeti. A megrendelőlapon volt egy kiskapu is, egy kipipálható rubrika, melynek bejelölésével nem csak a vevő lelke szabadul meg, de még 5 fontos kupont is kap a figyelmes szerződésolvasó. Ennek ellenére 8500 vásárlóból mindössze ezer olvasta el a szerződést, s jött rá a turpisságra; a többiek automatikusan elfogadták az írásban foglaltakat, s ezt aláírásukkal is megerősítették. Persze, a tréfát felfedték, de a történetnek sokkal szomorúbb vége is lehetett volna, egy rosszindulatúbb szerződés-záradék hozzáadásával.

Frissítés 2010. 04. 19.

2010.04.19. 10:07

Ismét nyugodtabb hétvége után vagyunk, a múltkori frissítés-dömping után. Első látásra unalmasnak tűnhet a lista, mivel majd mindegyik szereplője csak egy picit emelkedett verziószámban, de azért vannak itt komolyabb dolgok is. A uTorrent torrentkliens ismét többhetes béta-tesztelés után jutott el egy stabil kiadáshoz, ahogyan a flash-konkurrens Silverlight is kiforrott 4.0-s verziót ért meg. Akik a Microsoft fejlesztésű webes komponens hallatára csak legyintenek, azoknak ajánlom figyelmébe, hogy remek videofolyam-kezelése miatt több online videóadást adó médiacég állt már át erre a technikára, beleértve pl. jópár magyar TV-adót is. Szintén örvendetes tény, hogy a Revo, annak ellenére hogy útjára indította a rendszer-tisztító alkalmazásuknak, a Revo Uninstaller-nek a fizetős kettes sorozatát, úgy néz ki, az ingyenes 1.8-as sorozatot sem hagyta magára: az 1.87-es friss verzió erre a bizonyság. És akkor most két programot ajánlok azoknak a figyelmébe, akik netán kihagyták volna.

Az egyik egy programcsomag, melynek telepítésével enyhíthetünk filmnézési bonyodalmainkon. A K-Lite programcsomag különböző csomagjai képessé teszik gépünket az alapigényektől kezdve az egész profi elvárásokig megfelelni a mai hang- és képlejátszási követelményeknek. A Basic a legkisebb csomag, mely a legszükségesebb formátumokat lejátszó rendszerösszetevőket tartalmazza, míg a Full és végül a Mega már a legritkábban használt kodekeket, és néhány segédprogramot is telepít. Ha valaki nem szeret beállításokkal bíbelődni, csupán mozizni szeretne, azoknak hasznos programcsomag.

A másik ajánlatom a JDownloader mögött kissé érdemtelenül háttérbe szorult Orbit Downloader, melynek erőssége főleg az online rádió- és TV-műsorok letöltése, de természetesen ez is mindent tud, ami megkönnyíti a dolgunkat, ha egy weboldalról bármilyen tartalmat, fájlt le szeretnénk menteni. A JDownloaderrel szembeni legnagyobb előnye talán a böngészőkbe való zökkenőmentes beépülés.

Az előbbi két program ismertetője is megtalálható a többivel együtt, a frissítések mai listájában:

  • 7-Zip 9.13 Beta
  • Calibre 0.6.48
  • Java Runtime Environment 1.6.0.20
  • K-Lite Mega Codec Pack 5.90
  • K-Lite Codec Pack 5.90 Basic/Standard/Full
  • K-Lite Codec Pack 64-bit 3.4.0
  • Orbit Downloader 3.0.0.4
  • Revo Uninstaller 1.87
  • Silverlight 4.0.50401
  • uTorrent 2.0.1 Build 19078

Foglalkoztam DTP-vel, azaz számítógépes kiadványszerkesztéssel-tördeléssel, ennek kapcsán megtanultam, hogy sajnos „eltűnt” néhány írásjel az elektronikus írásmódból. Utánaolvastam, hogy mitől lesz igényes egy igényesebb kiadvány és szembesültem azzal, hogy ezeket az írásjeleket illik használni, annak ellenére hogy jelentős részüknek egy átlagos billentyűzeten már helyet sem kap. Ezeket mindig vagy nagyon körülményes billentyű-kombinációkkal lehetett elérni, vagy menük almenüjének almenüjében egy ablakból kikeresve. Aztán a freeware-kutakodásaim során rábukkantam a megoldásra: egy szűk rétegnek hasznos, ám nekik nélkülözhetetlen programot is be tudok mutatni a cikk kapcsán. Azoknak pedig, akiknek felkeltettem az érdeklődését az igényesebb írásmód iránt, de nem akarnak bíbelődni a beállításokkal, azoknak pedig mellékelek egy általam készített telepítőt, amivel könnyedén átállíthatják a billentyűzetüket egy kifinomultabbra.

Ha nem sikerült valakinek elvennem a kedvét a továbbolvasástól a kacifántos bevezetővel, az megnyugodhat, most minden titokról fellebbentem a fátylat. Három dologról fogok írni:

  • Az eltűnt, s most megkerült írásjelekről.
  • A megoldást adó billentyűzet-kiosztás telepítőjéről.
  • Végül a programot, amivel a megoldást létre tudtam hozni.

YoWindow 2.0

2010.04.16. 10:14

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a hideg idővel kezd kicsit a hócipőm tele lenni. Igazán lehetne már meleg, süthetne a nap, rövidülhetnének már az éjszakák és a szoknyák… Az indián törzsek biztos tudnák, mit kell tenni, ha már esőtáncot tudtak járni, hogy eső legyen. De mivel sem én, sem kedves olvasóm feltehetően nem rokona a kecsua törzs sámánjainak, viszont annál több közünk van a számítógépekhez, ezért most egy igen csinos kis időjárásjelentés-programmal fogjuk csalogatni a szép időt, hátha hétvégére jut belőle.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

· 1 trackback 13 komment

 

Címkék: yowindow

Frissítés 2010. 04. 15.

2010.04.15. 10:27

A szokásos csütörtöki frissítés alkalmából nem kevesebb, mint 16 programot tudok felsorolni, úgy látszik a múlt szerda-csütörtöki lustálkodás után feléledtek a programozók. Most is szeretnék az apróbb hibajavításokon és fejlesztéseken átesett alkalmazásokon felül két programot kiemelni, amit szerintem érdemes kipróbálnia annak, aki még nem tette volna.

Az egyik egy egész verziószámot lépett előre, ami a kezelőfelületén is meglátszik. A Double Driver új kinézete átgondoltabb, egyszerűbb lett, de aki parancssorból, automatizálva szeretné mondjuk egész céges szinten, sok gépen használni, annak már erre is adódik lehetősége. Az alkalmazást teljesen újraírták, ez gyorsabb, és környezettől független (7zip és a Visual Basic DLL-ekre szüksége volt a működéshez) lett, a driverek visszatelepítése is kapott egy varázsló-jellegű telepítőt.

A másik kedvencem a LEGO Digital Designer. Ezzel karácsonykor játszhatott az, aki decemberben már követte a blogomat, de aki kihagyta volna, és nosztalgiát érez a gyerekkora, a házak, az autók, a szerkentyűk, az űrhajók és még sorolhatnám mi minden építéséhez, annak most végtelen elemkészlet áll a rendelkezésére a program telepítése után. Ha valaki annyira beleragad a játékba, hogy sikerül valami igazán nagyszerűt alkotnia, s azt szeretné kézben tartani, az az elmentett terv alapján megrendelheti a szükséges elemkészletet a LEGO cégtől, természetesen az interneten, pár kattintás után, s azt rövid időn belül az összerakási útmutatóval együtt leszállítják.

És íme a most frissült 16 program:

  • CDBurnerXP 4.3.0.2064
  • doPDF 7.1 Build 332
  • Double Driver 4.0
  • LEGO Digital Designer 3.1.3
  • Microsoft .NET Framework 4.0
  • NVIDIA Forceware 197.45 WHQL
  • Paint.NET 3.5.5 Build 3755 Beta
  • PDF-XChange Viewer 2.0.50
  • Picasa 3.6.0 Build 105.61
  • PicPick 2.2.7
  • Rainlendar 2.7 Beta 88
  • Recuva 1.37.488
  • Simple Port Forwarding 2.7.11
  • Spybot S&D updates 2010-04-14
  • uTorrent 2.0.19014
  • VLC Media Player 1.1.0 pre1

jDictionary 1.8

2010.04.14. 10:27

A freeware-gyűjtögetés közben időről időre találkozom olyan programokkal amiről nem hittem volna, hogy a kategóriájában létezik ingyenes. A mostani kategória magyarok számára nagyon hasznos, hiszen nem világnyelv a miénk: egy szótárról lesz szó, amit épp egy magyar fejlesztőnek, Kertész Csabának köszönhetünk. Egy szótár-keretprogram, ami többféle szótárral megtölthető, igény szerint: magyar, angol, német, spanyol, francia és egy online értelmezőszótár áll a rendelkezésünkre. De mint később kiderül, azért sajnos a helyzet nem olyan felhőtlenül jó, mint elsőre tűnik.

szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: jdictionary

Frissítés 2010. 04. 12.

2010.04.12. 10:19

A múlt hét végén számomra is meglepő módon maradt el a frissítés. Nem tudom, mi lelte a fejlesztőket, a húsvéti sonka ülte meg a gyomrukat, vagy ki tudja… csütörtökön egész nap, és pénteken figyeltem az oldalakat, de 1-2 apróságtól és a szokásos Spybot frissítéstől eltekintve semmi változás nem volt sehol. Persze pénteken délután záporoztak az újdonságok, de akkor meg már minek. Szóval most kissé összetorlódott pár új verzió, közülük hármat emelnék ki.

Aki szokott videókat nézni a neten, és bosszankodott már azon, hogy de jó is lenne ezeket letölteni, az valószínűleg nem próbálta még az xVideoServiceThief-et, mert ha próbálta volna, tudná, ezzel a programmal milyen egyszerű. A frissített verziót alaposan átdolgozták, a letöltési sor kezelése, a frissítések letöltése és mindenekelőtt a videók forrásainak megtalálásáért felelős HTTP modult fejlesztették.

Figyelemreméltó a képeket jó minőségben sokszorosára nagyítani képes SmillaEnlarger is, ami különböző élkeresési és zajhozzáadási technikákkal gondoskodik arról, hogy akár egy mobiltelefonnal készült kicsike képből is akár plakátméretűt tudjunk készíteni. Csak mellesleg jegyzem meg, szebb minőséget produkál, mint a Photoshop beépített nagyító eljárásai.

Aki pedig televan teendőkkel, címekkel, nevekkel, kapcsolatokkal, annak fog jól jönni a digitális határidőnapló és címjegyzék, az EssentialPIM. A 3.5-ös verzió újdonsága, hogy most már keresztbe-kasul minden elemet összekapcsolhatunk minden elemmel, tehát címet időponttal, e-mailt teendővel, megjegyzést telefonszámmal, akármit akármivel. Továbbá már minden szöveges mezőben lehet formázott szöveget (rich text) használni, de radikálsan javítottak a szinkronizálási funkciókon is, ez a Windows Mobile és a Google Apps/Contacts-t érinti. Érdemes kipróbálni!

S a mostani frissítések kiadós listája a következő:

  • Calibre 0.6.47
  • CDBurnerXP 4.3.0.2054
  • CrystalDiskInfo 3.5.6
  • EssentialPIM 3.5
  • GPU-Z 0.4.2
  • Simple Port Forwarding 2.7.10
  • Skype 4.2.0.158
  • SmillaEnlarger 0.9.0
  • Spybot S&D 2010-04-07
  • uTorrent 2.0.1.18973 RC2
  • VirtualDub 1.9.9.32817
  • xVideoServiceThief 2.4

AxCrypt 1.6.4.4

2010.04.08. 14:53

Két szőke nő beszélget:
– Neked mi a PIN kódod?
– Négy csillag. És neked?
– De furiiiiii! Nekem is…

Bizalmas adatok küldésekor, tárolásakor sokan jelszóval védik a becsomagolt fájljaikat. Ez hasznos lehet akkor, ha sok fájlról van szó, s ha nem akarunk sokszor hozzáférni a bennük levő tartalomhoz. Viszont lehet, hogy van egy dokumentumunk, amihez akár naponta többször is hozzányúlunk, de még véletlenül sem szeretnénk ideiglenes helyre kicsomagolni és védelem nélkül hagyni a fájlt. Tehát szükségünk van egy gyorsan használható jelszavas védelemre, ami a védelmet leszámítva könnyen kezelhetőnek tartja meg a dokumentumot, viszont az a jelszavas védelem legyen nagyon nehezen törhető. (Sajnos megtörhetetlen védelem nincs, minden jelszó megfejthető, a kérdés csak az, hogy tíz perc vagy tízmillió év kell-e hozzá.)

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: axcrypt

süti beállítások módosítása