Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Frissítés 2010. 05. 28.

2010.05.28. 10:13

Végre egy kicsit szinesebb lett a frissítések palettája, hogy hétvégére mindenkinek jusson egy kis telepítgetni, kipróbálni valója. A vad játékosok az ATI videokártya-meghajtó frissítésnek örülhetnek. Aki a hétvégét ház-átalakításra szeretné szánni, annak remek segédlet a Sweet Home háttervező és berendező új verziója. Aki mozizna, annak a DVDStyler DVD-szerkesztő és a K-Lite kodek-csomag lesz érdekesség, ez utóbbi teljesen új és friss tartalommal. (Sajnos ezúttal a Mega változatból még kicsit csúszik a hivatalos 6.0.0-s változat.) Aki pedig a számítógépe lelkét szeretné pátyolgatni, az a Glary Utilities-t segédprogram-csomagot, a Dexpotot, mellyel egyszerre több asztalt is varázsolhat a monitorra, vagy a CCleaner rendszertakarító programot fogja letölteni. A szokásos Spybot frissítés pedig mindenkinek erősen ajánlott, aki biztonságban szeretné tudni a gépét.

Az egyik ajánlatom egy remek magyar fejlesztés, mellyel még időben kiderülhet, hogy az új szekrény nem fog elférni a nappaliban, hogy az ajtót épp a polctól nem fogjuk tudni kinyitni, hogy a radiátor túl közel fog kerülni a TV-állványhoz, de azt is leellenőrizhetjük, hogy a szoba bútorzatához, színvilágához milyen színű fal fog legjobban illeni – ráadásul mindezt úgy, mintha az elkészült szobában járnánk-kelnénk. A Sweet Home 3D tehát egy olyan alkalmazásról, amivel modellezhetjük házunkat, szobáinkat, teljesen mérethűen bebútorozhatjuk, kifesthetjük, s ha elkészült, be is járhatjuk. A program amellett, hogy természetesen magyarul is tud, remekül használható, bútorokból is bőséges a készlet, de ha jártasak vagyunk 3D-modellezésben, akkor saját egyedi darabjainkkal is megtoldhatjuk a készletet. A program annyira élvezetes, hogy amikor az ismertetőt írtam, elgondolkodtam, hogy vajon ne rakjam-e a játékok közé.

Amennyire látványos a Sweet Home 3D, annyira szerényen bújik meg a számítógépünkön a K-Lite kodek csomag. Ennek ellenére nagyon sokat segít, jó szolgálatot tesz a mozizásban, hiszen pont annyi okos segédprogram és dekóder van a csomagban, amennyire szükségünk van. Hogy minél jobban kiszolgálja az igényeket, ennek megfelelően eleve háromféle csomagban elérhető a telepítője: a Basic csak a legszükségesebbeket telepíti, a Standard mindent, amire szükségünk lehet, míg a Full néhány extra eszközzel is megtoldja a csomag tudását. A jelenleg még nem frissült Mega csomag igazából azoknak jön jól, aki kifejezetten videózással, vágással, DVD-szerkesztéssel foglalkozik, remélhetőleg ebből is pár napon belül befut hivatalosan a 6.0.0-s csomag is. Tehát ha azt szeretnénk, hogy mozizásunk kellemetlen hibáktól, elnémulásoktól, és hasonló bosszantó meglepetésektől mentes legyen, akkor használjuk bátran valamelyik K-Lite csomagot!

És íme a hét második felére érkezett frissítések listája:

  • ATI Catalyst 10.5
  • CCleaner 2.32.1165
  • Dexpot 1.5.2 Build 1162
  • DVDStyler 1.8.1
  • Glary Utilities 2.23.0.923
  • K-Lite Codec Pack 6.0.0 / 64bit 3.5.0
  • Spybot S&D updates 2010-05-26
  • Sweet Home 3D 2.4

Feed Notifier 2.3

2010.05.27. 16:32

A minap érkezett hozzám pár panasz, hogy lecsúsztak a Process Lasso akcióról. Hja kérem, az akció azért akció, mert nem tart örökké. Aki időben értesül a jó dolgokról, aki odafigyel a hírekre, aki szemfüles, az az életben is előnyös helyzetbe kerül. De persze nem vagyok én olyan gonosz ám, szeretnék segíteni azoknak, akik nem akarnak lemaradni semmiről, viszont nem érnek rá állandóan az oldalamat lesni sem egész nap, mondjuk pl. mert dolgoznak. A hírek figyelését bízzuk egy ügyes kis programra!

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

10 komment

 

Címkék: feed notifier

Frissítés 2010. 05. 25.

2010.05.25. 16:19

Remélem mindenki kipihente a pünkösdi mulatságokat, s már alig várta, mi frissült az ismertetett programok közül. A fejlesztők jelentős része is biztosan kapva kapott a hosszú hétvégén, mert most sem lett valami hosszú a listám. A szokásos kisebb változások mellett a Sumatra és a Google Internet Explorerbe szánt eszköztára frissült jelentősebben. Az utóbbiról volt mostanában szó a könyvjelzők karbantartása kapcsán, ezért nem ez, hanem a Sumatra lesz a mai ajánlatom.

A biztonság kapcsán szó volt arról, hogy egy technika, akár program, akár dokumentum-formátum minél jobban elterjed, akkor annál inkább válik veszélyforrássá, lehetséges támadások célpontjává. De az is sűrűn előfordul, hogy a régebben gyorsan induló, könnyen kezelhető programból egy bálna lomhaságával működő óriás-alkalmazás lesz. Így járt a formátumot kitaláló Adobe Reader nevű programjával, mely PDF-dokumentumokat hivatott olvasni. Aki szeretné visszakapni az e-könyv olvasgatás régi könnyed módját, és szeretné elkerülni a formátumban rejlő veszélyeket, annak ideális megoldás a Sumatra. A kicsi, gyors és hordozható, telepítés nélküli formában is letölthető PDF-olvasó a leggyorsabb, ami manapság létezik, és bár tudásában elmarad a hasonló alkalmazások mögött, mégis mindent tud, ami az elektronikus könyvek olvasásához kell, sőt, néhány kellemes extra funkcióval is rendelkezik. Az olvasást tetszőleges nagyítással-kicsinyítéssel, forgatással, teljes képernyős nézettel, könyvjelzőkkel segíti, de a PDF-et elküldhetjük e-mailben is, és a szöveget már formázatlan szövegként is elmenthetjük. Előzékeny húzás a készítőktől, hogy menüpontot kapott az Adobe Readerrel való megnyitás is, tehát ha valamiért mégis szükségünk lenne a híres előd használatára, akkor az is kéznél van. A program hordozható verziója egyetlen kicsi fájlként akár pendrive-ról is használható, de mind ez, mind a telepített változat is tud magyarul. Kicsi, gyors, és PDF-olvasásra kitűnő, ha valakinek nagyon speciális igényei nincsenek.

  • Calibre 0.6.54
  • Google Toolbar 6.5.518.1650 Internet Explorerhez
  • GPU-Z 0.4.3
  • Skype 4.2.0.169
  • Sumatra PDF 1.1
  • YoWindow 2.0 2010-05-22

A PC-ken manapság sokmindent csinálhatunk párhuzamosan. Böngészhetünk az interneten, miközben mondjuk CD-t írunk, a háttérben pedig szól a zene. Úgy tűnhet, mintha egyszerre több számítógép dolgozná fel a teendőket, miközben látjuk, hogy mellettünk csak egy gép van. Hiába lehet a gépben ma már több processzor is, annyi mégsincs, hogy minden feladatra jusson egy, hiszen annak ellenére, hogy egyszerre csak pár ablakot látunk, a háttérben még több tucat olyan művelet folyik, amikről nem is kell tudnunk. De ennek a párhuzamos működésnek ára van, néha két folyamat összevész, vagy az egyik hirtelen minden erőforrást magához vesz, erre szokták azt mondani, hogy a gép lefagy, azaz nem reagál semmi egérkattintásra, billentyűnyomásra. Sajnos a Windows nem mindig hatékonyan kezeli az ilyen kritikus helyzeteket, sokszor az egyetlen megoldás a gép újraindítása, ami azt is jelenti, hogy amin dolgoztunk, az akár el is veszhet. Hogy ez ne forduljon elő, most egy folyamatfigyelő és -szabályzó programot mutatok be.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: process lasso

Frissítés 2010. 05. 20.

2010.05.20. 14:11

A mai frissítés kicsit szomorúra sikeredett. Egyfelől azért, mert szinte negatív rekordot dönt a lista hossza. Másfelől pedig azért, mert úgy tűnik, ismét egy hasznos programtól vagyunk kénytelenek elköszönni. A Simple Port Forwarding router-beállító programnak megjelent az új, 3.0-s verziója, de sajnos ez együttjárt egy igen pocsék magyar fordítással, és azzal a ténnyel, hogy a program részben fizetős lett. Tehát megjelent egy „könnyített” és egy teljesértékű Pro változat; sok értékes funkciót csak az utóbbiban találunk meg. Persze, láttunk már ilyet, hiszen a Revo Uninstaller második generációja is fizetős lett, ám ellentétben a Revo-val, a SPF fejlesztői nem fogják továbbfejleszteni a kettes szériát. Persze, ott lesz az ingyenes változat az újból, de az már nem az igazi. Akinek esetleg a régi verzióra lenne szüksége, szóljon, mert nekem még megvan. A szokásos Spybot frissítés mellett még három program frissült, ezeknek a listáját lejjebb találjátok.

Az ajánló most szóljon egy olyan programról, mellyel akár több számítógépünk is lehet egyetlen számítógépházban. A VirtualBox segítségével kipróbálhatjuk, hogy mi lenne, ha Vista, Win7, Linux vagy más egzotikusabb rendszer lenne a gépünkön, de ha egy olyan eszköz, pl. szkenner, nyomtató van kötve a számítógépre, vagy mondjuk egy régi, DOS-alapú programot szeretnénk futtatni, ami a jelenlegi, új rendszeren nem akar működni, mondjuk mert megszűnt a terméktámogatása, akkor akár a régebbi, elavult rendszert is visszahozhatjuk, ráadásul úgy, hogy nem veszélyeztetjük vele a jelenlegi stabilitását. De akár kipróbálásra is beállíthatunk egy, az általunktól eltérő rendszert, én pl. legutóbb a Google új operációs rendszerét próbáltam ki így. A program egy virtuális számítógépet hoz létre, amit természetesen telepítenünk kell. Az alkalmazás egy számítógép minden kapcsolódási pontját utánozza (emulálja), tehát ha a gépünkre hálózat (internet vagy helyi), nyomtató, hangkártya, stb. van kötve, ezeket a virtuális gépen is használni tudjuk. De ha valaki nagyon fél a vírusoktól, és rendszeresen kénytelen ellenőrizetlen programokat használni, az is létrehozhat ilyen „gépet a gépben”, s így biztosan nem fertőzi meg a valódi gépet. Persze a dolognak ára van, a virtuális gép, mivel egy „utánzott”, emulált gép, ezért mindig lassabb lesz, mint a valódi, de a VirtualBox-ot futtató gép is jelentősen lassul közben.

És akkor a mostani frissítések:

  • Defraggler 1.19.192
  • EssentialPIM Free 3.53
  • Simple Port Forwarding 3.0
  • Spybot S&D Detection updates 2010-05-19
  • VirtualBox 3.2.0.61806

Universal Extractor 1.6.1

2010.05.19. 14:23

Tömörítőprogramból már van alternatíva bőven a blogon, de most szeretnék azoknak adni egy nagyon egyszerű megoldást, akik nem akarnak egy komoly tömörítőprogrammal bíbelődni, viszont sokszor kapnak tömörített fájlokat, amiket szeretnének minél egyszerűbben kicsomagolni. De ajánlom azoknak is, akik nagyon sokféle csomaggal dolgoznak, és egyetlen praktikus segédprogammal szeretnének minden formátumra megoldást találni, hiszen a program rengeteg tömörített formátummal elboldogul, de telepítőket, CD/DVD-képfájlokat, és csomagolt dokumenumokat is képes megnyitni, pár kattintással.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (4/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: uniextractor

Frissítés 2010. 05. 17.

2010.05.17. 10:41

A csütörtöki dömping után ismét egy szolídabb frissítéssel tudok szolgálni: kivétel nélkül kisebb javítások, fejlesztések szerepelnek az új verziók változási jelentésein. Folyamatos a Calibre e-book nyilvántartó, a CrystalDiskInfo merevlemez-diagnosztikai, a doPDF PDF-nyomtató, a Simple Port Forwarding hálózati segédprogram és a uTorrent fájlcserélő fejlesztése, de a PDF-XChange PDF-olvasó is szépen halad előre a maga útján. A FreeFileSync, mellyel például a gépünkön és egy hordozható médián levő fájlokat tudunk egyeztetni, szinkronizálni, most először jelentkezett új verzióval az ismertetés óta, remélem ennek sem torpan meg a a fejlesztése.

Két programot emelnék ki a mostani termésből, az egyik éppen a FreeFileSync. A program különösen azoknak hasznos, akik egyszerre több gépet használnak, mondjuk gyakori példa az otthoni és a munkahelyi PC. Szeretnénk, hogy a két gépen ugyanazok a dokumentumok, képek, zenék meglennének, ráadásul a módosításokat is szeretnénk követni: mindkét helyen mindig az újabb verzió legyen meg. Ez azért érdekes, mert ha mondjuk a munkahelyen elkezdünk dolgozni egy munkahelyen, otthon írnánk tovább, de elfelejtettük a friss verziót magunkkal vinni, akkor otthon választhatunk: vagy nem tudunk dolgozni rajta, vagy pedig másnap a munkahelyen hosszú munkával kell összefésülnünk a munkahelyi és az otthoni változásokat. Ezt előzhetjük meg a FreeFileSync segítségével, használjunk akár egy pendrive-ot, vagy akár a DropBox-ot a fájlok átvételére.

A másik program a PDF-XChange Viewer PDF-olvasó. Két PDF-olvasót ismertettem: a Sumatra sebességével és lényegre törő egyszerűségével, a PDF XChange pedig gazdag funkció-választékával emelkedett ki a mezőnyből. Korábban a Sumatra-t tartottam a legjobb ilyen programnak, de többen jelezték, hogy szeretnének egy olyan programról ismertetőt olvasni, ami tudásban hasonló, vagy akár jobb, mint az Adobe PDF-olvasója, a Reader, ugyanakkor gyors és biztonságos. Az utóbbi sem véletlen kérés, hiszen az utóbbi időben a PDF formátum is hordoz veszélyeket, amennyiben az Adobe programjával nyitjuk meg. A PDF-XChange ilyen értelemben biztonságos, és tudásában is komolyabb, mint a Reader: rengeteg eszköz és lehetőség áll a rendelkezésünkre pl. a PDF dokumentumok jelölésére. A program sajnos egy fizetős változat korlátozott „kisöccse”, de nagyon korrekt módon elrejthetjük a fizetős változatban felajánlott, de nem használható funkciókat; még így is rengeteg dolog marad, ami túlmutat az Adobe Readeren. Aki a Reader vagy a Sumatra helyett egy okos PDF-olvasót szeretne, annak a PDF-XChange-et ajánlom.

És íme a hétfői frissítés-lista:

  • Calibre 0.6.53
  • CrystalDiskInfo 3.5.6b
  • doPDF 7.1 Build 336
  • FreeFileSync 3.7
  • PDF-XChange Viewer 2.0.51
  • Simple Port Forwarding 2.7.13
  • uTorrent 2.0.2.19648

Portal

2010.05.14. 10:02

Kicsit előrehozom a hétvégét és kivételesen egy játékot ismertetek. A sietség oka az, hogy a Valve, a híres Half Life 1-2, a Team Fortress és más legendás játékok szerzője május 24-ig ingyenessé tette egy nagyszerű játékát, a Portal-t. Volt szerencsém korábban végigjátszani a programot, a nagyszerű alapötlet, a tökéletes megvalósítás és a fergeteges humor a játékot klasszikussá tette, és most már ingyen is elérhető. Most, hogy ismertetőt írok róla, én is letöltöttem, és elkezdtem játszani vele, s bár gyorsabban haladok, mint régen, újra lebilincsel a játékélmény, szerintem újra végig fogom nyomni, mert nem tudom megállni. Tessék gyorsan letölteni, amíg lehet!

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

4 komment

 

Címkék: portal

Frissítés 2010. 05. 13.

2010.05.13. 10:22

A rossz idő kedvez azoknak, akik újdonságokat szeretnének a gépükre telepíteni. Az utóbbi hét szűk termése után ismét egy kicsit bővebbre sikerült a frissítések csütörtöki listája. A legjelentősebb változásokat a Pidgin üzenetküldő és a Dexpot könyvelheti el, a többi program inkább kisebb javításokat és fejlesztéseket tartalmaz. Az NVidia videokártyával rendelkezők is tovább tuningolhatják PC-jük teljesítményét az új Forceware meghajtóval. És természetesen megjelent a heti mintafrissítés a Spybot Search & Destroy kémprogram-irtóhoz.

Olvasóim figyelmébe most is két programot szeretnék ajánlani. Az elsővel az asztalunkat tudjuk feltuningolni. A Dexpot alapvetően több Windows-asztal kezelésére való, használatával könnyedén váltogathatunk közöttük, az ablakokat tetszés szerint rakosgathatjuk egyikből a másikba, de természetesen azok tulajdonságai, pl. háttere is egyenként beállítható. Minden programhoz megadhatjuk, hogy mindig egy bizonyos asztalon nyíljon meg, de a váltást is többféleképpen oldhatjuk meg: ezek közül talán a leglátványosabb a teljes képernyős előkép. Aki néha belefullad a sok futó alkalmazásba, amiket állandóan rakosgatni kell, hogy mindig mindent lásson, annak nagyon hasznos ez az alkalmazás. A frissített verzióban rengeteg látványos újítást tettek, erről az alábbi linken tájékozódhatunk:
http://www.dexpot.de/index.php?id=whatsnew

A másik ajánlott programon bár kevesebb látványos változtatást eszközöltek, mégis egy nagyon praktikus alkalmazás. Az AM-Deadlink a böngészőnk könyvjelző-gyűjteményünket kezeli: váltáskor a különböző böngészőfajták formátumai között tud átalakítást végezni, de ha csak azt szeretnénk tudni, hogy a rengeteg kedvenc cím közül melyik az, amit már sajnos nem fogunk működésben találni, akkor a program ezeket is kigyűjti. Az Internet Explorer, a Firefox, a Mozilla, a Chrome és az Opera címgyűjteményét kezeli, illetve tudja az egyiket a másikba alakítani. Érdekesség, hogy képes a linkekhez tartozó kicsi ikont, az úgynevezett favicon-okat is kigyűjteni, és a címgyűjteménybe lementeni. Akik rengeteg címet tárolnak a böngészőjükben, azoknak érdemes kipróbálni ezt a remek kis programot.

És az elmaradhatatlan lista:

  • Adobe Shockwave Player 11.5.7.609
  • AM-DeadLink 4.1
  • Dexpot 1.5.1 Build 1109
  • IrfanView 4.27
  • Nvidia Forceware 197.75 WHQL
  • Orbit Downloader 3.0.0.5
  • PicPick 2.2.9
  • Pidgin 2.7.0
  • Revo Uninstaller 1.88
  • SIW 2010-05-12 (System Information for Windows)
  • Skype 4.2.0.166
  • Spybot S&D Detection updates 2010-05-12

Amaya 11.3.1

2010.05.11. 14:56

Ha mondanivalónk van a világnak, akár azért, mert szeretnénk a munkánkat, az életünket, a hobbijainkat megosztani másokkal, akár azért, mert szeretnénk, ha mások is megtaláljanak, felfedezzenek minket, akkor manapság ennek a leghatékonyabb módja egy saját weboldal. Pár éve ez még komoly kockafejű, farmeres-pulóveres számítástechnikusoknak való munka, mára már mindenkinek lehetősége van rá, hogy saját elképzelései szerinti „homepage”-et, honlapot szerkesszen magának, akár ingyenes eszközökkel is, mint például az Amaya.

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: amaya

Frissítés 2010. 05. 10.

2010.05.10. 10:19

Tartok tőle, ma sem kényeztettek el minket a fejlesztő urak, úgy látszik itt a tavasz, és szoknyákat kergetnek. No azért így is van mit a hétfői frissítésbe tenni. A legszembetűnőbb a ReadonTech internetes TV és rádióvevőjének teljesen új számot kapott 7-es verziója. Kisebb javításokat kapott a Calibre, a DVDStyler és a Scribus, A YoWindow idősávján pedig már a nap égi útja is nyomon követhető.

Nem véletlenül lett a mai ajánlatom a Readon TV/Movie/Radio Player, hiszen a fejlesztői teljesen új verzióval jöttek ki a hétvégén. Az újdonságok a régi használónak sem nagyon feltűnőek, talán kicsit gyorsabb, kicsit rendezettebb lett a kezelőfelület, de a legjelentősebb változás a PPStream internetes moziadások beépítése, ugyanis így jelentős mennyiséggel megnőtt a neten megtekinthető filmek mennyisége. És aki még nem ismerné a programot, az már sejtheti az eddigiekből, hogy ez egy olyan internetes rádiók, tévéműsorok és filmek vételére alkalmas program, ami mellett a kábeltévés előfizetésünk nevetségesen drága és szerény tudású lesz. Nincs más teendőnk, mint beállítani, hogy melyik országból milyen műfajú filmet, tv-műsort, vagy rádiót szeretnénk nézni-hallgatni, majd az általában széles választékból tallózni. Persze a dolognak van két szépséghibája is: az egyik, hogy sajnos a program kizárólag angolul tud (bár könnyen kiismerhető, ha valaki egy minimális hétköznapi angoltudással rendelkezik), a másik pedig hogy az alkalmazás kereskedelmi adókkal nem tud szolgálni, érthető okokból. Így is mind tévéadókból, mind rádióból több ezer áll a rendelkezésünkre, és teljes mozifilmeket is megnézhetünk rajta, ún. movie-on-demand rendszerben. A rádióadásokat akár rögzíthetjük is, de a program képes a PC-t automatikusan egy beállított időben leállítani, ha netán elaludnánk a műsoron.

És íme a kissé kurta hétfői frissítés-lista:

  • Calibre 0.6.52
  • DVDStyler 1.8.0.3
  • Readon TV/Movie/Radio Player 7.0.0.0
  • Scribus 1.3.6
  • YoWindow 2.0.295

XBMC 9.11

2010.05.07. 13:19

A tegnapelőtti témával szeretnék még kicsit tovább foglalkozni: hogyan csináljunk számítógépünkből egy mindentudó szórakoztató eszközzé? Sokat foglalkoztam már komoly programokkal, melyeknek kezelőfelületét rövidebb-hosszabb ideig tanulni kell. Ha olyan multimédiás központot szeretnénk a nappalinkba, amit a nagymamától a kisunokáig mindenki tud használni, akkor annak mindent kezelnie kell, ami a gépre van kötve, könnyen kezelhetőnek és szépnek kell lennie. Az sem baj, ha a pc-hez csatlakozott távirányítót is kezeli. Az XBMC mindezt tudja, méghozzá ékes magyar nyelven.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

27 komment

 

Címkék: xbmc

Frissítés 2010. 05. 06.

2010.05.06. 14:17

Remélem alaposan megtréfáltam mindenkit a Scribus leírással, hogy délelőtt a frissítés helyett egy rendes cikk jelent meg. No de a frissítések szokásos csütörtöki listája sem marad el, ezúttal néhány kisebb újdonsággal, s a szokásos Spybot szerdai frissítéssel. A lista sem hosszú, úgy látszik az újításokat mindenki jövő hétfőre tartogatja.

A blogíró ajánlata sem maradhat el, első ajánlatom egy mindenes Windows-szerszámos láda, a Glary Utilities. Aki nem jártas a Windows lelki életének ápolásában, annak is nyújt a program egyszerű, de hatékony eszközöket a rendszer gyorsítására és karbantartására, de a gyakorlottabb Windows-buherátorok számára is tartogat hasznos funkciókat a program. Az előbbi célra az egykattintásos karbantartás fül ad megoldásokat, míg a részletesebb módszereket a modulok közt találjuk, tematikusan csoportosítva. A modulok többek közt a következőket találhatjuk: automatikusan induló programok kezelése, rendszerleíró adatbázis takarítása és optimalizálása, fájlok visszaállítása, törlése, kódolása/dekódolása és a felesleges vagy többszörösen létező fájlok megkeresése, rendszerinfó és folyamatmonitorozás, telepített programok eltávolítója.

A másik program egy kicsit lazább területre visz el minket: a Picasa fotóink, képeink rendszerezését, korrekcióját, könnyű internetes megosztását tűzte maga elé célul. A Google tulajdonában levő könnyen használható alkalmazás barátságos kezelőfelületével és kevés más programban megtalálható funkcióival főleg azokat szeretné elcsábítani, akiknek a fotózás nem számítástechnikai tevékenység, hanem ismerősök bejelölése a képen, vagy a fotók elhelyezése a térképen, hogy lám, itt jártunk, de persze az sem árt, ha az elrontott fotókat egy-két kattintással helyre tudjuk hozni. A fotók sokféleképpen rendezhetők és szűrhetők, de válogathatunk a képek közt aszerint is, hogy hol készültek, vagy hogy ki szerepel rajtuk. Ez utóbbit kézzel is megadhatjuk, de a Picasa saját algoritmus szerint megpróbálja kitalálni, hogy ki is lehet az az ismerős arc a képeken. A fotók megosztása az interneten, a Picasa ingyenes galériájának használatával lehetséges, de természetesen blogjainkba is könnyedén beilleszthetjük a képeket. Szintén nagyon egyszerűen készíthetünk fotókollázsokat, diabemutatót, indexképet, képernyővédőt vagy éppen posztert a képekből.

És akkor íme a csütörtöki frissítés-lista:

  • CrystalDiskInfo 3.5.6a
  • doPDF 7.1 Build 334
  • EssentialPIM Free 3.52
  • Glary Utilities 2.22.0.896
  • Picasa 3.6 Build 105.65
  • Spybot S&D updates 2010-05-05

Scribus 1.3.3.14

2010.05.06. 10:15

Régebben, a számítógépekkel való ismerkedésem kezdetén, ha bármit nyomtatni akartam, a szövegszerkesztőből tettem. Legyen az számlista a CD-tokokhoz, ismerőseim címjegyzéke, meghívó egy rendezvényre vagy netán valami hosszabb lélegzetű iskolai beadandó, a Word mindig kéznél volt, a szövegeket pedig addig formázgattam, amíg olyan nem lett, amilyennek akartam. Persze később rájöttem, hogy sokmindent máshogy célszerűbb csinálni, de azzal is szembesültem, hogy komolyabb szöveges dokumentumokat nem szövegszerkesztőben, hanem kiadványszerkesztőben praktikus összerakni, különösen ha az egy igényesebb, esetleg nyomdai felhasználásra kerülő dolog lesz. Megtanultam használni a QuarkXpresst és az Indesign-t, és abban a hitben éltem, hogy ebben a kategóriában úgysem lesz ingyenes megoldás. Pedig mégis van: a Scribus.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: scribus

Songbird Media Player 1.4.3

2010.05.05. 10:29

Régebben foglalkoztam a szórakozással, az egyszerű zenehallgatással, ahogy azt az ember a nappaliban, a hifi mellett megszokta. Mert sokszor nem akarunk törődni azzal, hogy a gépünkön hol és melyik fáljt szeretnénk lejátszani; csak egyszerűen zenét szeretnénk hallgatni, mondjuk kedvenc számainkat egy adott előadótól, válogatás, bíbelődés nélkül. A Winamp szolgáltatásai jónak mondhatók, de alapvetően mégsem a médiatárunk kezelése volt az elsődleges funkció. Az MP3Tag-gel akkurátusan rendet tehetünk zenéink információ-cimkéi között, illetve magukat a fájlokat is szépen helyretehetjük a cimkék alapján, de azért ez mégsem az igazi. Az AIMP pedig egy nagyszerű zenelejátszó, de a médiatárunkat nem kezeli. Hát akkor lássunk valami igazán jót.

szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: songbird

süti beállítások módosítása