Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

XnView 1.96.5

2009.10.29. 15:22

XnView ismertetésIdáig még nem foglalkoztam képek nézegetésével, holott manapság a digitális fotózás elterjedésével ez is egy gyakori teendője egy számítógépet használónak. Mióta a PC-n megismertem, hogy mit jelent a jpg kiterjesztés, azóta pár képnézegetőt "elkoptattam" már, a GWS-től az azóta már óriássá nőtt Paint Shop Pro-n át az ACDSee-ig, a legutoljára akkor kerestem új alternatívát, amikor a fényképezőgépem nyers (CRW - Canon raw) képeit egyik képnézegető sem volt hajlandó korrekten megmutatni, a komolyabb fotóretus programok viszont nehézkesek voltak, ha több tucat képet kellett végigfutni azonnal. Kerestem, találtam, ez lett az XnView.

Ez a program is kezd kicsit kinőni a képnézegető funkcióból, de azt hiszem, még nincs agyoncsicsázva funkciókkal, és a működése is elég gyors maradt. Rengeteg formátumot ismer, több tucatba képes konvertálni is, de lejátszik videókat és zenéket is, tömörített fájlokba is bele lehet nézni vele, és akkor még a 3d-s és a vektoros képességeiről nem szóltam - de bevallom, én ezeket a funkciókat eleve letiltom, mindre van sokkal jobb eszköz is. Az egyes képek nézegetése mellett van többpaneles listanézete is, ilyenkor úgy rendezzük, szűrjük, jelölgethetjük a képeinket, ahogy akarjuk, a szokásos fájlműveletek, másolás, áthelyezés/nevezés mellett. Igen, a program már közepes fotokatalogizáló képességekkel is rendelkezik, cimkézéssel, leírás-szerkesztéssel, GeoTagging-gel, EXIF-infó megjelenítéssel, értékeléssel, erre jobban csak komoly pénzes programok képesek. Szintén amatőr, de kellemesen jó képkorrekciós eszközökkel is rendelkezik, legyen szó egy képről, vagy akár kötegelten feldolgozott sok képről (formátum-konvertálással és képmanipulációval együtt, persze). Természetesen nyomtatni is tud, ahogy bemenetnek a szabványos TWAIN/WIA szkennereket, fényképezőgépeket, kamerákat is kezeli, sőt, képernyőképet is menthetünk vele. A képeinkből diavetítést, webes galériát vagy indexképet is csinál, de háttérképnek is betehetünk vele egy képet. Egyszóval minden olyan funkciót beletettek, ami 2009-ben egy mezei képnézőbe belefér. Érdekes extra szolgáltatása, hogy tudunk képeket hasonlóság alapján keresni, nem csak név és fájltartalom alapján, ami segít a duplán meglevő képek kigyomlálásában.

És ismét egy remek programról derül ki, hogy nem csak jó, de még magyarul is tud. Még ilyet!

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.xnview.com/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (XnView 1.97.3) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: xnview

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr761483051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása