Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Winamp 5.56

2009.10.20. 10:10

Winamp ismertetésVitathatatlanul az internet történelmét is befolyásoló kis programról írok most, mely ugyan átélt már tulajdonosváltást, kinézetváltást és számos funkcióval is bővült, mégis a mai napig, ha zenehallgatásról van szó, akkor a legtöbb embernek a WinAmp jut eszébe. Ez volt az a könnyen kezelhető, pofás programocska, ami sok versenytársát padlóra küldte, ami az mp3 formátum mellett az internetes szórakoztatás egyik motorja volt, és amiben először találkoztunk a kezelőfelület egyszerű cseréjével, a "skin"-ekkel. A Winamp első verzióját 1997-ben tették közre, szerencsére a mai napig megmaradt ingyenesnek, ha eltekintünk 1-2 fizetős funkciótól, amit arra amúgy is alkalmasabb programokkal érdemesebb végeztetni.

Kicsit bajban vagyok, ha le kell írnom, mit is tud a Winamp. Egyfelől nem tudom, van-e olyan zenehallgató, aki nem ismeri, másfelől pedig ha mindent le akarnék írni, akkor oldalakon át lehetne sorolni, miért a Winamp. Ha kritikus lennék, akkor a kettes verzió óta érdemi változás nem sok történt benne, az a változat egy zenék lejátszására, és mindenféle zenelejátszás körüli teendők (lejátszási listák, zene-vizuálizáció, equalizer, netes rádióadók és CD-k lejátszása) ellátására a legjobb program volt. Azóta sokmindennel bővült a program, a korszerűsítéseken és a javításokon kívül, de úgy hiszem, ezek nem sokat változtattak a program felhasználásán és népszerűségén. Belekerült egy video-lejátszó, amivel a mai napig nem tudok megbékélni, hol működik, hol nem, de eleve nem ezzel játszom le a filmjeimet. Belekerült egy média-manager, ami hasznos azoknak, akiknek nincs sok zenéjük, tehát a fájlok rendezgetése nem kerül unalmasan sok idejükbe. Szerencsére a program a rendesen felcimkézett (ID4 tag-elt) zenékben tárolt infókat tisztességesen kezeli, a borítókat kérésre megjeleníti, ez korrekt. A skin-ezés párszor átalakult, de forradalmi változás ezen a téren sincs, tehát ha valakinek nem szívügye a számítógép csicsázása, az hozzám hasonlóan az alap felületekkel fogja használni a Winampot. Talán a legnagyobb erőssége a programnak a bővítmények... Ebből a program honlapján annyit lehet találni, mindenféle célra, mint csillag az égen. Szóval ha valakinek a zene lejátszásán túl egyéb igényei is vannak, akkor szinte biztosan talál magának csemegét. De a Winamp erőssége 10 éve akkor is a zenék-hangok lejátszása, legyen az a legvadabb formátumban is. Ebben szerintem verhetetlen és kőkeményen megbízható, nyugodt szívvel ajánlom annak, aki a Windwos beépített Media Player-énél vmi jobbat szeretne.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.winamp.com/

Direkt letöltés: innen

Letölthető külső kiegészítők: http://www.winamp.com/plugins

A letölthető, ingyenes változathoz képest a kereskedelmi Pro változat a következőkben tud többet

  • Audio CD "rippelése", azaz hanganyagának másolása
  • Audio CD írása
  • Az ingyenes változatban találhatónál jobb minőségű AACPlus tömörítés használata

A program alapesetben nem tud magyarul, de magyarítható, ehhez a következő címen találhatunk segítséget:
http://web.t-online.hu/gles6/winamp/guide.html

A program legutolsó frissítését itt találod (Winamp 5.572) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: winamp

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr751460896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása