Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Az oldalról...

2010.01.01. 10:40

Régóta van ilyen vagy olyan számítógépem, az internet szövevényes útjait az R épület számtech termében (ha valakinek ez mond valamit...) kezdtem járni, a Trumpet Winsock és a Gopher idejében... az sem ma volt. Sok ismerős kért meg arra, hogy haldoklik a gépe, újra kéne telepíteni, vagy valamit csinálni kéne vele, mert lassú, vagy mert új gépet vett, és nem tudja mit hogyan. Persze ezek az emberek általában nem tudtak angolul, komoly pénzeket sem szerettek volna a szoftverekre költeni, de bajba sem akartak jutni. Ezzel én is így vagyok, legfeljebb annyival vagyok jobb helyzetben, hogy tudok angolul.

Elkezdtem hát gyűjteni ingyenes (freeware és open source) programokat, kipróbáltam sokmindent, s mivel nem csak a saját gépemről van szó, ezért kínosan ügyeltem arra, hogy a leendő felhasználót se érje semmi kellemetlen meglepetés. Ez azzal járt, hogy mindig elolvasom azt a felhasználói szerződést, amit mások hanyagul átugranak — aztán jön is a meglepetés. Az alap Windowson kívül szinte mindenre van már olyan megoldásom, ami nem kerül pénzbe, általában magyar nyelvű, és huzamosabb ideje használom, elégedetten.

Ezért 2009 októberében úgy döntöttem, ezt megosztom másokkal is, s leírásokkal, ismertetőkkel, honlappal, letöltési linkkel, ha kell, magyarítással ellátva közzé teszem. Sőt, a "gyermekeimet" figyelemmel kísérem, hetente többször írok listát a frissült verziókról. Az oldalból, a látogatókból nem akarok hasznot húzni, ezt mutatja az is, hogy mindig a fejlesztő oldaláról adok letöltési linket, kivéve, ha a fejlesztő is publikus letöltőközpontra (SourceForge, Download.com, stb) tölti fel az anyagát. Azt hiszem, ez így fair, sőt, egyben praktikus is, hiszen ha a fejlesztő apró korrekciót végez a munkáján, a látogató "csak tiszta forrásból" a legjobbat kapja.

Nem foglalkoztam, és nem is fogok módosított, vagy telepítést nem igénylő verzióvá alakított programokkal, kivéve ha a fejlesztő eleve közzétesz ilyet. Ennek egy egyszerű oka van: a fejlesztő által írt felhasználói szerződésekben általában arra szólítja fel a letöltőt, hogy ha terjeszti is a programját, azt abban a formában tegye közzé, amiben letöltötte, mert egyetlen bit változtatás is szerződésszegéssel jár, ezzel illegálissá téve a programot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a blog készítéséhez sem használok illegális programokat (ez gyakorlatilag általában a Notepad++, a CamStudio és egy saját AHK programocska).

A felmérésből, amit az oldalra kiraktam, az derült ki, hogy az olvasóknak tetszenek a tippek-trükkök-jellegű írások és videók, ezért ezeknek aránya nőni fog az oldalon. Ettől függetlenül a felmérés nem zárult le, mindenki hallathatja a véleményét, hogy mit szeretne látni, a szavazás menüpont alatt. Hasonlóan a programokról is várok mindenféle véleményt, hozzászólást és persze értékelést, hiszen szeretném, ha nem csak az én véleményem lenne a mérvadó az oldalon.

A cikkeket ennek megfelelően bátran lehet kommentálni, persze ha lehet, normális hangnemben. Minden kérdésre, problémára reagálok, amennyiben egy minimális szintet megüt, és nem az oldal tönkretételére irányul. A kritikának örülök, a buta, érvek nélküli és goromba hozzászólásoknak nem.

A tartalmaim, cikkeim, képeim és videóim velem történő egyeztetés nélküli bármilyen offline vagy online közlésébe nem egyezem bele, tehát ha valaki ilyet szeretne, akkor kérem, egyeztessen velem.

Jó böngészést!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr101735550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása