Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

A filmkészítés mára már nem a gazdagok kiváltsága: egy olcsóbb videókamera vagy akár mobiltelefon birtokában mindenki nekiállhat a filmezésnek, hiszen a nyersanyag már nem olyan macerás, mint régen. Digitális formában rögzített anyagokat könnyedén a számítógépre vihetjük, könnyen reprodukálható, és a legtöbb háztartásban megnézhető formára: DVD-re írhatjuk. Igen ám, de a film felvételekor nem mindig sikerül mindent a legjobb időben és helyen felvennünk, egy jobb történet és dramaturgia megköveteli, hogy filmünket szerkeszteni is tudjuk. A különleges trükkökhöz is szükségünk lesz egy video-szerkesztő programra, olyanra, mint a most következő két program.

Atee kérésére egy újabb fekete foltot feltérképezését kezdem meg a programjaim térképén: a video-szerkesztőkét. Az ingyenesség miatt sajnos le kell mondanunk a híres-neves vágóprogramok barátságos és könnyen kezelhető kezelőfelületéről, ugyanakkor átgondolt használattal és egy kis megszokással a VirtualDub-bal és a VirtualDubMod-dal is csodákat lehet művelni. Rendelkezem némi filmes múlttal, és el kell hogy mondjam, ha nem kellett olyan dolgot csinálni, ami igényelte volna a kereskedelmi programok által kínált kezelhetőséget, akkor általában ezzel a két programmal dolgoztam.

A két program alapvetően képkocka és nem csomagelvű szerkesztést végez, ez a video-szerkesztésben kevésbé járatosabbak számára azt jelenti, hogy AVI-t képes menteni (bármilyen, a gépre telepített tömörítési módszerrel), MPG-t nem, tehát a DVD-re írásnál szükség van még egy konvertálásra. Ugyanakkor a tudása, a lehetőségei, a szűrők miatt érdemes ragaszkodni a VirtualDub/Mod-hoz, s az MPEG-konvertálást más programra bízni. A két alkalmazás abban tér el egymástól, hogy a -Mod képes MPEG, tehát csomagalapú videókat is megnyitni. Mindkettő lineáris vágóprogram, tehát sajnos nem tudjuk a videóinkat mentés nélkül több darabba vágni, és más sorrendben összerakni, de ha valaki hajlamos hozzászokni ehhez a kényelmetlenséghez, logikához, akkor rájön, hogy ez a megkötés a kreatív munkát nem korlátozza.

A főablak négy részre osztható. Felül a megszokott helyén találjuk a menüket, esetünkben rengeteg lehetőséggel. A menük elég jól, tematikusan vannak elrendezve, egy kis ismerkedés után mindent meg lehet találni. Az egyetlen dolog, amire sűrűn rá szoktak kérdezni az új felhasználók: hogy hol találják a hanggal kapcsolatos dolgokat. A Stream (Folyamat a fordításban, helyesen Folyam vagy Sáv lenne) menüben a Stream list (Folyamat lista) pontban találjuk a hangsávra vonatkozó beállításokat, szűrőket, konverziókat.

Az ablak közepén látjuk az eredeti (bal) és a módosított (jobb) videót. Az utóbbi már azt az állapotot tükrözi, melyet a szűrők, az átméretezés/vágás után kapunk. A videók alatt látjuk az idővonalat, melyen egy kis ék mutatja az aktuális képkockát. Végül legalul találjuk a lejátszást, az időbeli keresést és a vágást működtető gombokat.

Amennyiben minden video-manipulációt beállítottunk, az eredményt elmenthetjük, ekkor állíthatjuk be a kimeneti codec-et, tehát a videosáv tömörítésének arányát. A mentést/konverziót nem kötelező azonnal elindítani, későbbre is "el lehet tenni" egy feladatba (job), ami azt jelenti, hogy a beállításainkat rögzíti a program, és csak akkor végzi el a konkrét mentést, amikor mi erre a feladatkezelőben (job control/feladatt (sic!) irányítása) parancsot adunk. Ilyen módon több snittet összerakhatunk este, amit mondjuk a gép akkor csinál meg, amikor mi már nem dolgozunk a gépen. Ez természetesen azt is jelenti, hogy ha a feladatok lefutottak, akkor beállíthatjuk, hogy a gép kapcsoljon ki.

Mivel a filmvágás nem egy néhány bekezdésben összefoglalható feladat, javaslom, hogy kísérletezzen, s ha elakadt, keressen utána a neten, vagy akár itt kérdezzen, hátha a választ a konkrét kérdésére megkapja. A program az ingyenes video-szerkesztők között egy elég bevált és ismert darab; bár spártai a kezelőfelülete, mégis gyorsan és jól dolgozik, s ha valaki megismeri, nagyon kezes segítséggé tud válni. A teljesen kezdők és angolul nem tudók számára levadásztam egy magyarított verziót, melynek fordítása bár messze áll a tökéletestől, mégis azért használható, el lehet indulni vele a videovágás rögös útján.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A VirtualDub honlapja: http://www.virtualdub.org/

Direkt letöltés: innen (telepítés nélkül futtatható változat)

A VirtualDubMod honlapja: http://virtualdubmod.sourceforge.net/

Direkt letöltés: innen vagy innen (magyarított verzió)  (mindkét verzió telepítés nélkül futtatható változat) 

A program legutolsó frissítését itt találod (VirtualDub 1.9.9.32817) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr511833125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gipszfej 2010.03.13. 00:35:17

Kedves Tigrincs!
Mostanság nem volt sok időm böngészgetni, de azért erre a blogra rá-ránéztem.

Nem e cikkhez tartozik, de ajánlom az alábbi hiánypótló programot:
Data Crow
Ez egy olyan katalógus-program, amiben mindenfélét őrizgethetünk.
könyvek, cd-k, programok,filmek, egyéb médiák, emberek stb. Esetleg jó lesz valakinek. Ráadásul és természetesen: free.

üdv: gfej

gipszfej 2010.03.13. 00:43:57

A link persze lemaradt. Íme a pótlás:

datacrow.net/

Tigris 2010.03.13. 00:47:35

Igen! Felfedeztem már, tesztelni fogom! :)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2010.03.13. 09:34:14

Apám, de régen használtam:) Nem mondom meg mire, de vagy 3 éve volt. És ami jó benne, nem telepítettem újra a progikat, rendszer reinstall előtt kimásoltam, utána meg vissza. Egyszer elindítottam, ok kétszer, aztán hajrá :D

Tigris 2010.03.13. 16:13:02

De jó hogy mondod... Kimaradt a letöltésnél, hogy ezek mind portable verziók! Egyébként egy jótanács azoknak, akik szeretnének a programmal kísérletezni: nagyon jól elférnek egymás mellett a két programnak különböző verziói. Ez azért jó hír, mert az újabb VD-k jogvédelmi okokból nem támogatják a WMV-importálást a 1.4.13-as verzótól. Tehát ha valakinek olyan gondja lenne, hogy szeretné az új verziót is használni, meg a WMV miatt a régit is, akkor ezt egyszerűen megteheti. Bár a MS tűzzel-vassal irtotta ezt a verziót, a mai napig lehet letöltést találni hozzá, de ha vki elakadna, csak szóljon!
Sunsetjoy, lehetek szemtelen? Szerintem film-konvertáláshoz vagy felirat-beégetéshez használtad, pár éve ezen okból volt nagyon népszerű a cucc. És tuti biztos vagyok benne, hogy kizárólag családi videókat konvertáltál vele. ;)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2010.03.15. 10:02:15

@Tigris: feliratbeégetés? soha. nincs dvd lejátszóm. a többit meg homály fedi :)
Amúgy meg utálom a wmv-t.

Tigris 2010.03.15. 12:31:10

@Sunsetjoy: Nyugi, kizárólag csipkelődtem! :) Biztos magamból indultam ki... affene... :D
süti beállítások módosítása