Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Frissítés 2010. 08. 23.

2010.08.23. 10:56

Egy csendesebb hetet zártam a hétvégén a frissítések szempontjából, a szokásos dömping után kicsit rövidebb a lista, de így sincs ok panaszra. A legnagyobb változást a Picasa hozta, a Google fejlesztői igyekeznek a program minden új kiadásánál valami jópofa ötlettel is előrukkolni. A szokásos hibajavítások, apró fejlesztések, használatot könnyítő funkciók mellett újdonság, hogy a portréinkból egy filmet is összeállíthatunk, pl. arról, hogy hogyan nőtt fel Marcsika, valamint hogy képeinket már program nélkül, online is szerkeszthetjük, a Picnik oldal szolgáltatását igénybe véve. Figyelem, az új verzió sajnos még csak angol nyelven elérhető! A zzEPG-hez megérkezett a telepítő is, a Format Factory pedig a Real Media formátum-támogatását erősítette meg, ez főleg a mobileszközökre filmet konvertálókat érinti (pl. Nokia).

Az első ajánlatom a BonkEnc audio segédprogram, mellyel zenéinket, hanganyagainkat konvertálhatjuk a mai használatos formátumokból és formátumokba, illetve zenei CD-n levő anyagainkat is a számítógépbe írhatjuk. Manapság már nagyon sokan zenehallgatással teszik változatossá utazásukat vagy monoton munkájukat, ami legtöbbször valamilyen mobileszközből szól: iPodról, PDA-ról, MP3-lejátszóról vagy telefonról. Számukra talán a leghasznosabb ez a kis program, hiszen pillanatok alatt, nagyon könnyedén lehet ezen eszközök által felhasználható formátumra hozni kedvenc zenéinket.

A mai frissítés másik kedvence is a konvertálással foglalkozik: a Format Factory a médiakonvertálás bajnoka, hiszen nem csak hangzó anyagok, hanem videók, képek, és akár teljes CD-k, DVD-k átalakítását rábízhatjuk. A kezelőfelülete kicsit ijesztőnek tűnhet, hiszen konvertálási lehetőségek százait zúdítja ránk, mentségére legyen szólva, hogy ahol a sok paraméterben elakadnánk, mint pl. a video-konvertálásnál, ott profilokkal rendelkezik. Nem kell tudnunk a technikai részleteket, csupán mobiltelefonunk vagy PDA-nk típusát, és a program máris a megfelelő eszközre optimalizált formátumra fogja alakítani a videónkat.

Ráadásként egy videó a Picasa újdonságáról, a portrékból készíthető animációról:

Végezetül az elmaradhatatlan frissítés-lista:

  • Adobe Air 2.0.3.13070
  • Adobe Flash Player 10.1.82.76 (IE)
  • Adobe Flash Player 10.1.82.76 (Non-IE)
  • BonkEnc 1.0.16
  • Calibre 0.7.15
  • EssentialPIM Free 3.71
  • Format Factory 2.50
  • Google Picasa 3.8 Build 115.45
  • Google Toolbar 6.6.729.120 (IE)
  • GPU-Z 0.4.5
  • NexusFont 2.5.4
  • Spybot S&D updates 2010-08-18
  • VLC Media Player 1.1.3
  • zzEPG 3.0.1.0

FWsim

2010.08.20. 10:13

Remélem augusztus 20-a alkalmából sikerül meglepnem olvasóimat valami olyannal, amire sosem gondoltak volna. Mindenki készül az ünnepre, de az ország tüzijátéka, illően az állam szerényebb anyagi helyzetéhez és az árvizek károsultjaira való tekintettel, ma este kicsit szolídabb lesz, mint eddig: csupán dunai uszályokról fognak egy kisebb látványosságot bemutatni. Lehet azon vitatkozni, hogy ez jó-e, vagy sem, ám én egy frappáns ötlettel megoldottam a problémát: hadd legyen mindenkinek saját tüzijátéka!

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

10 komment

 

Címkék: fwsim

Frissítés 2010. 08. 17.

2010.08.17. 10:05

Egy hetes távközlési mizéria után ismét itt vagyok a legfrissebb program-terméssel. Egy híján húsz alkalmazásnak készült el új változata, tehát a mai választékra sem lehet panasz. Van itt minden, az egészen apró finomításoktól és hibajavításoktól, mint amin a Calibre e-book katalógus, vagy a Google Earth világtérkép ment át, a kisebb, de már látható újításokon át, amit például a ChromePlus böngésző vagy a YoWindow időjárásjelentés könyvelhet el magának, egészen a teljes és örvendetes újrakezdésig, amit a zzEPG TV-műsorújságnak sikerült a múlt héten végrehajtania. Ez utóbbi néhány hete műsor-forrás nélkül maradt, ám egy kedvező fordulat jóvoltából pár napja mint főnixmadár, a poraiból támadt fel újra, és a hármas sorozattal jelentkezett. Már-már megszokottnak mondható a Calibre, a JAlbum képgaléria-alkalmazás, a K-Lite kodekcsomag, az Unreal Commander fájlkezelő és a uTorrent fájlcserélő-kliens naprakész, főleg frissítéseket és hibajavításokat tartalmazó megjelenése, de néhány ritkábban karbantartott alkalmazás is új verziószámot kapott, mint pl. a CDBurnerXP CD/DVD-író program, a FileZilla FTP-kliens, a FreeFileSync fájl-egyeztető, az Opera böngésző, az Orbit Downloader letöltésvezérlő, a Pidgin üzenetküldő, a POP Peeper e-mail-figyelő, a RadioSure online rádió-hallgató vagy a TKexe naptárkészítő is. És természetesen a kémprogramokat irtó Spybot Search & Destroy elmaradhatatlan heti frissítését is megtalálhatjátok a választékban.

Ma két kicsi, de annál hasznosabb programra szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik nagyon sok embernek okozott örömet, miután olvasták a róla szóló ismertetőmet. A RadioSure különösen azoknak fog tetszeni, akik szeretnek zenét hallgatni, méghozzá a rádiót, „háttérzajként”. A szerény kinézetű, ám tudásában annál erősebb programocska a világ minden tájékáról gyűjti össze a rádióadókat, már amelyiket az interneten lehet hallgatni (és a legtöbb szerencsére már ilyen). Csupán magyar nyelvű rádiókból nem kevesebb mint 120 található a program címtárában, de néha izgalmas közelebbi vagy egészen távoli más nemzetek adásaiba is belehallgatni. Hasznos funkció, hogy az adásokat nem csak hallgatni tudjuk vele, hanem akár zeneszámokra bontva (ha ezt az adás támogatja) rögzíthetjük is!

A másik mai ajánlatom azoknak jön jól, akik az elektronikus megoldások helyett még mindig jobban szeretik a papírra nyomtatott naptárakat. A TKexe segítségével könnyen készíthet bárki magának, vagy akár másnak is, ajándékba tetszetős naptárat, maga által válogatott képekkel díszítve, legyen szó akár éves, akár éves, akár havi, akár heti bontású naptárról. Előre beírhatók az általunk fontosnak tartott napok, évfordulók, születésnapok is, hogy ezt se utólag kelljen kézzel kiemelnünk.

Tehát a mai teljes kínálat a következő:

  • Calibre 0.7.14
  • CDBurnerXP 4.3.7.2356
  • ChromePlus 1.4.1.0
  • FileZilla Client 3.3.4.1
  • FreeFileSync 3.9
  • Google Earth 5.2.1.1547
  • JAlbum 8.9.3
  • K-Lite Codec Pack 6.3.0/3.8.0
  • Opera 10.61
  • Orbit Downloader 4.0.0.2
  • Pidgin 2.7.3
  • POP Peeper 3.6.0.6
  • RadioSure 2.1.969
  • Spybot-Search & Destroy updates 2010-08-11
  • TKexe 1.1.0.3
  • Unreal Commander 0.96 build 787
  • uTorrent 2.0.3 build 21177
  • YoWindow 2.0.357
  • zzEPG 3.0.1.0 Beta

Frissítés 2010. 08. 09.

2010.08.10. 14:42

A mai frissítés gazdagra sikeredett, több olyan programból is érkezett új verzió, ami szerintem szép példája az ingyenes, jó minőségű és magyarul is tudó programok kategóriájának. Sőt, még játékot is találunk a választékban: az AssaultCube-ot. A legjobban talán a zenekedvelők örülhetnek, hiszen a zenelejátszó AIMP mellett a zenekonvertáló AIMP Tools-ből és a zeneszerzést segítő LMMS-ből érkezett friss. Új funkciókban gazdag a „személyes titkárunk/titkárnőnk”, az Essential PIM is, de aki a Thunderbird-öt használja, az is kap frissítést. A kiadványszerkesztésre használható Scribus és az elektronikus könyveket katalogizáló Calibre az írott szó szerelmeseinek örömet okozni. A Windows-szerelgetők, tuningolók kedvében pedig a friss Double Driver, a Glary Utilities és a VirtualBox fog járni. Érkezett néhány panasz az utóbbi időben a JDownloaderre, illetve jómagam is tapasztaltam, hogy néha kicsit döcögős lett a letöltögetés a programot használva (pl. volt, amikor a HotFile-ról nehezen lehetett letölteni, vagy captcha-t kért), ezt a gondot a legújabb változat orvosolja.

Első ajánlatom a kreatívabbaknak szól, méghozzá azoknak, akik nem csak fogyasztói, hanem létrehozói is szeretnének lenni a zenének. Régebben, amikor még a PC-k nem igazán voltak alkalmasak zeneszerzésre, néhány lelkes zenész és programozó megálmodta a MOD formátumot, melyben előre tárolt hangminták felhasználásával és manipulálásával szerkeszthető és élvezhető zenét lehetett előcsalni az addig muzsikálásra képtelen PC-ből. Addig a zeneszerzésre csupán a MIDI szabvány létezett, ami kotta alapú szerkesztést tett lehetővé, drága hardvereken; a MOD, majd az S3M, az ULT és a többi ún. tracker-formátum egy teljesen új megközelítést alkalmazott. Ma a korszerű szerkesztők mindkét módszer előnyeit felhasználva működnek, de nem csak a drága kereskedelmi szoftverek, hanem az LMMS is. Az új verzió sok előrehaladást mutat a 0.4.6-os előző verzióhoz képest, tehát aki még nem nézte meg, és szeretne saját ízlése szerint zenét szerezni, az próbálja ki!

A második ajánlat a hibajavításai miatt már emlegetett JDownloader. Ha valaki olyan olyan oldalról szeretne letölteni valamit, ahol a letöltés nem egyszerű, hanem többlépéses, esetleg regisztrációt igénybe vevő dolog, ráadásul lehet, hogy várni is kell majd ide-oda kattintgatni, kódot beírni, stb., akkor a JDownloader nagy segítségére lehet. A program több mint 300 fájlmegosztó oldalt ismer, a YouTube-tól a RapidShare-ig, de a választék napról napra bővül, a változásokat is követve. A program erőssége, hogy jópár hasznos funkciót építettek bele, mint pl. a vágólap figyelése (elég csak kimásolnunk a letöltési oldal címét, a háttérben a JDownloader már fel is veszi a letöltendők közé a fájlt), a letöltések végeztével a gép lekapcsolása, vagy a letöltött fájlok automatikus kicsomagolása, de a funkciók a program honlapjáról letölthető kiegészítőkkel tovább bővíthetők. Aki szeretné a letöltéseit „maceramentesen” intézni, automatizálni, vagy csak egyszerűen egy jó letöltésvezérlőt keres, annak bátran ajánlom.

Végezetül a teljes keddi frissítés-lista:

  • AIMP 2.61.583
  • AIMP Tools 2.61.583
  • AssaultCube 1.1
  • Calibre 0.7.13
  • Double Driver 4.1
  • Essential PIM 3.7
  • Glary Utilities 2.27.0.982
  • JDownloader 0.9580
  • LMMS 0.4.7
  • Mozilla Thunderbird 3.1.2
  • Scribus 1.3.8
  • Spybot S&D updates 2010-08-04
  • VirtualBox 3.2.8.64453

SpeedFan 4.41

2010.08.04. 14:20

Nem is olyan rég, pár éve a PC-k olyanok voltak, mint egy hajszárító, vagy egy mikrosütő: bekapcsoltad, egyféleképp működtek, néha elromlottak. Manapság a számítógépeknek, az emberekhez hasonlóan „egészségi állapotuk” van, érzékenyebbek a melegre, túlhajtásra. Ennek megfelelően az odafigyelő használattal, törődéssel a gép életét alaposan meghosszabbíthatjuk. Van aki mestere a dolognak, fülre megállapítja a gép működési paramétereit, talán még a processzor áramfelvételét is tudja szemrevételezéssel. De ezügyben mégis jobb biztosra menni, főleg hogy az újabb gépek tálcán nyújtják a lehetőségét saját maguk diagnosztizálására, csupán egy alkalmas program kell az állapot figyelésére.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy régebbi gépem. Akkoriban még nem ügyeltem ennyire a PC-m állapotára, nem is takarítottam. Egyszer csak kezdett a gép belassulni, amit tudott, már sokkal komótosabban végezte, sőt, néha minden ok nélkül újra is indult, nem kevés bosszankodásomara. Ráadásul a neten is nehéz volt utánanézni a dolognak, hiszen megterhelte a gépet, és minél jobban nyúztam, annál hajlamosabb volt spontán újraindulni. Aztán egyszercsak kiderült, a probléma oka az, hogy a gép rettentő poros belülről, a processzor hűtése már alig-alig működött. Szét kellett szednem a PC-t, ki kellett porszívóznom, a hűtéseket alaposan letakarítanom. Akkoriban egy praktikus program volt segítségemre, mely folyamatosan figyelte a gépet, és a túlmelegedés előtt mindig riasztott. Ilyenkor mindig lassítottam a tempón, hagytam hűlni a gépet. A program a Motherboard Monitor nevű kis eszköz volt, melynek fejlesztése 2004-ben sajnos abbamaradt. Szerencsére azért az örökséget két program is átvette, ezek közül az okosabbikat, a SpeedFant ismertetem.

szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

6 komment

 

Címkék: speedfan

Frissítés 2010. 08. 03.

2010.08.03. 13:48

Bár az előző maratoni frissítést nem tudom felülmúlni, mára is akadt újdonság bőven. Úgy látszik, a Calibre fejlesztése folyamatos, hiszen hétről héte jelenik meg újdonság belőle, ebből is látszik, hogy most pezsgés van e-book fronton. A hardver-turkálók örülni fognak a CrystalDiskInfonak, a Defragglernek töredezettség-mentesítőnek és a SIW rendszerdiagnosztikai programnak, hogy a hálózatunkat gyorsító DNS Jumperről ne is beszéljünk, amihez már kezd ennek az oldalnak és kommentezőknek is jelentősebb köze lenni, mint tesztereknek. Az új verzió már kevesebb gonddal működik, bár a frissítés gomb még mindig nem kapott feliratot – de maradjon valami legközelebbre is! Aki kellemesebbé szeretné tenni a gépe használatát, annak itt a friss Rainlendar. Az egyre jobb VLC médialejátszóban is eszközöltek pár javítást és igazítást, és a szintén megszokottá váló PicPick-verzióléptetés sem maradt el. Aki nem tudná, egy nagyon okos programról van szó, amivel képernyőképet menthetünk, távolságot mérhetünk az ablakokon, színek kódjait kaphatjuk meg, és bár tudásában nem veszi fel a versenyt a Photoshoppal, a beépített képszerkesztő egyszerűbb feladatokra remek. A PDF-nyomtató doPDF is frissült, a CD-DVD-író CDBurnerXP is, amivel akár a mai újdonság-adatot is kimenthetjük CD-re.

A mai ajánlatom az első blogon ismertetett grafikai segédprogram, a PicPick. Ha úgy veszem, ez adta a végső lökést, hogy elindítsam az oldalam, hiszen egy botrányosan kicsi, gyors és praktikus programról van szó, amit bár kezdenek a fizetősség felé csúsztatni, a mai napig ingyenes maradt. Talán nem árulok el vele nagy titkot, ha azt mondom, a képernyőmentéseket máig ezzel csinálom a blogra, de mivel weboldalakat is csinálok, sokszor jöttek jól az extra funkciói. A program két részből áll, egy szerkesztővel, ami az alap műveletekre képes, és a hasznos funkcióiból, melyeket az óra mellett a program ikonjára kattintva érünk el. Találhatunk itt képernyőmentést (teljes képernyős, ablakos, kijelölt méretű, vagy akár több oldalon át gördülő tartalom-mentést is), színminta-vételezőt, nagyítót, vonalzót, szögmérőt, hajszálkeresztet is, de rajzolhatunk is a képernyőre, hogy aztán elmenthessük. Nem fogja leváltani a kedvenc grafikus szerkesztőprogramunkat, viszont kiegészítőnek remek, hiszen a háttérben szerényen meghúzódva mindig készen áll, hogy segítségünkre legyen. A kezelőfelületét ráadásul magyarították, tehát a használatban ez sem akadály. Aki grafikával dolgozik, annak mindenképpen ajánlott.

Most pedig lássuk, mi a teljes mai kínálat:

  • Calibre 0.7.12
  • CDBurnerXP 4.3.7.2316
  • CrystalDiskInfo 3.7.0
  • Defraggler 1.21.209
  • doPDF 7.1.342
  • DNS Jumper 1.0.4
  • PicPick 2.3.3
  • Rainlendar 2.8 Build 92 Beta
  • SIW 2010-07-14a (System Information for Windows)
  • VLC Media Player 1.1.2
süti beállítások módosítása