Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

FreeLaunchBar 2.0

2009.12.04. 12:26

FreeLaunchBar ismertetésA Windows 95-ben debütált Start menü felett eljárt az idő. Ezt a Vista/Win7 próbálta megreformálni, s bár sok hasznos dolog került bele, szerintem nem lett igazán használhatóbb a rendszer. Persze lehet, hogy az én logikámmal van a baj, de a sok alternatív megoldás, Launchy, RocketDock, ObjectDock és társaik megléte azt mutatja, hogy rajtam kivül mások is más módszert keresnek a gyakran használt alkalmazásaik indítására. A Windowsban volt még egy elhanyagolt megoldás, ami talán épp a szolídsága miatt került háttérbe: a Quick Launch, a gyorsindítás panel. Az általam ismertetett megoldás ennek egy kicsit kezesebb továbbfejlesztése.

Az előbb említett programok nekem kicsit csicsásak, ez erőforrás-igényükben is megmutatkozik, arról nem is szólva, hogy az animációk és hasonló extrák csak az első időben izgalmasak: egy idő után többet nyom a latban a használhatóság. Ezek a szempontok vezéreltek, amikor a FreeLaunchBar mellett döntöttem.

A Quick Launch/gyorsindításhoz hasonlóan ez is a tálcán jelenik meg bekapcsolás után (jobb katt a tálcán, eszköztárak/Toolbars, FreeLaunchBar...), alapesetben átveszi a Quick Launch/gyorsindítás ikonjait is. Ugyanakkor ezt is áthúzhatjuk ezt is bárhová, ragad a képernyő széleire is, és mindig láthatóvá is lehet tenni. Amiben több, mint a Quick Launch/gyorsindítás, az az, hogy egyfelől a kinézetét sokkal jobban be tudjuk állítani, illetve ami nekem nagyon hiányzott a Quick Launch/gyorsindításból, az a menüzés. Itt szabadon szervezhetjük az elemeket menübe, almenükbe, ahogy jólesik. Maga a panel is, a menük is, az elemek is mind teljes mértékben testre szabhatóak (pl. betűtípus, szinezés, igazítás, stb), elválasztó vonalakat és címeket is elhelyezhetünk köztük és tetszőleges sorrendbe rendezhetjük. Elrejthetjük/megjeleníthetjük az elemek neveit, ikonjait, de az ikonok méretét is átszabhatjuk, vagy előképre cserélhetjük, és buborékban megjelenő leírást is mellékelhetünk.

Nem tudom, mióta használom a programot, de már legalább 5-6 éve, semmi gondom nem volt vele soha, a szolíd erőforrásigénye nagyon jól jön. Nálam a képernyő felső részét foglalja el állandó jelleggel, itt kategória szerint vannak elrendezve a Start menüből kimazsolázott elemek és a gyakran használt fájlok indító ikonjai, kicsit mac-es jelleget adva a rendszernek, emellett a Start menüt szinte soha nem használom. A program nagy hátránya, hogy nem beszél magyarul, de a használathoz minimális angoltudás elég, a finombeállításokat pedig ki lehet kísérletezni.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.freelaunchbar.com/

Direkt letöltés: innen (katt a Download now linkre)


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

7 komment

 

Címkék: freelaunchbar

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr621573453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huan2 2010.02.13. 11:29:39

Szia.
Szeretném használni a programot, mert szerintem is rettentő hasznos, de windows7-en nem tudom "felemelni" a tálcáról, hogy pl. a képernyő oldalára "ragadjon".Segítséged kérném.
Valami ilyet szeretnék: www.werewolves.ca/lj/desktop.jpg

Előre is köszi
Üdv

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2010.02.13. 12:43:55

@huan2:
1. ez a kép nem Vista?
2. Ez a megoldás tényleg ezzel a programmal készült?
Nekem se nagyon ment a tálcáról felemelés, ugye egy kicsit máshogy is kezeli azt a 7es.

dmc85 2010.02.13. 15:03:56

szerintem huan2 csak egy vistás képpel prezentálta, hogy mit szeretne elérni win7 alatt.

nekem ugyanez a problémám, ezzel a freelauncherrel én sem tudtam kihuzni oldalra a toolbart.
pedig érdekelne a dolog, hasznos is lenne, csak van egy olyan érzésem, hogy ezt is csak winxp alatt tesztelték, és úgy gondolták, hogy win vista, és win7 alatt is működik a képernyő bármelyik pontjára a dockolás.

huan2 2010.02.13. 16:51:07

@Sunsetjoy:
Valóban Vistán készült a kép és nem is biztos hogy ezzel a progival, csak gondoltam ezzel is lehet,de ha nem akkor tévedtem.

Tigris 2010.02.13. 22:51:46

A dolgot már tavaly novemberben jelentették a fejlesztőnek, aki megigérte, hogy készít egy önálló, taskbartól független programot, amit ki lehet húzni az asztalon bárhová, ugyanis a dolog a Windows egy funkciójának Win7/Vistából való kiirtása tette lehetetlenné. Persze az önálló FLB a mai napig igéret, de a Vista/Win7 terjedésével egyre sürgősebben lépnie kell a Tordex-nek (ők a fejlesztők) is.
Ha szeretnétek nyomást gyakorolni rájuk, akkor itt van a probléma fórumoldala:
forum.tordex.com/viewtopic.php?f=12&t=3630

Tigris 2010.02.13. 23:04:03

Egyébként ha jól gondolom, akkor a fenti kép egy windows-os beépített quick launch bart ábrázol, lévén hogy nincsenek rajta lenyíló menük.

Tigris 2010.08.03. 03:02:47

@huan2: No, sikerült valamit kideríteni a Win7/FLB történetben. Szóval a program fizetős változatában van egy Standalone True LaunchBar nevű programocska, ami egy klasszikus lebegő toolbart csinál Win7-en, hasonlóat a megszokott XP-s toolbarhoz. Ez pontosan azt csinálja, amiről beszélgettünk. A dolog szépséghibája, hogy az ingyenes verzióban ilyen még nincs. Hangsúly a még-en van, állítólag a következő verzióban lesz, pontosan a Win7-es igények miatt.
süti beállítások módosítása