Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

IrfanView 4.25

2010.02.03. 13:39

Gipszfej emlékeztetett rá, hogy amikor a képnézegetőket teszteltem, kihagyhattam az egyik, ha nem a legjobb képnézegetőt, ami az XnView-hoz hasonóan ingyenes, tud magyarul és tökéletes darab. Persze nem hagytam ki akkor sem, csupán valahogy nekem az XnView jobban feküdt. Ugyanakkor elismerem, hogy nem mehetek el szótlanul az IrfanView mellett, hiszen annyira jó, hogy írnom kell róla. Mostanában rég volt szó képnézegetőkről, tehát itt az idő, hogy foglalkozzam ezzel a remek kis programmal.

Nem tudom folyamatosan nem összehasonlítani a két programot, hiszen annyira hosszú a mindkét program által felismert formátumok száma, és annyira egybevágnak az extráik is. Az XnView-hoz hasonlóan az IrfanView is rengeteg dologra használható az egyszerű képnézegetésen kívül: diabemutató készítésére, képernyő/ablak tartalmának mentésére, szkennelésre, nyomtatásra, konvertálásra és egyszerűbb képmanipulációra, akár csoportban is. Mindkét alkalmazás kezeli a Photoshop-szabány plugineket is: ezzel jelentősen kibővül a képmanipuláció lehetősége is.

És most pár különbség. Az IrfanView képes képek sorozatából panorámaképet összefűzni. A böngésző, ami egyaránt szolgál mappaválasztóként, fájlkezelőként, és bélyegképek kilistázójaként, ebben a programban külön ablakot kapott. Van akinek ez bejön, nekem kicsit kevésbé állt kézre ez a kétablakos megoldás… de ízlések és pofonok.

A másik indok, amiért még jóval a blog előtt az XnView-t megszerettem, az a Canon nyers digitális képek színhűbb kezelése volt, ebben az IrfanView nem volt ilyen erős. De nem tagadom, ez egyetlen formátum a rengeteg nyers digitális fotóformátumból, s ezek közül csak azt volt alkalmam tesztelni, amilyen fotógépem van: a Canon CRW-jét. Tehát attól, hogy az IrfanView ebben az egy formátumban lemarad a konkurrencia mögött, az még nem tekinthető jelentős hátránynak.

Ugyanakkor kétségtelen előnye a gyorsasága: a leggyorsabb képnézegető, amivel valaha találkoztam, egyúttal talán a legkisebb is egyben. Ez sokaknál nagyobb előny, mint amekkora hátrány a Canon-féle lemaradás. Ezért, és a remek magyar fordítás miatt bátran ajánlom bárkinek.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.irfanview.com/

Direkt letöltés: innen (Download Now linkre kell kattintani)
A program tetszőleges mappába telepíthető, áthelyeztve, pl. pendrive-ról is működik. Ez azt jelenti, hogy bár egyszer látszólag telepíteni kell, ez csak egy kicsomagolás, tehát tényleges telepítést a program nem igényel, a rendszerbe nem épül bele.

A magyarítás telepítője letölthető innen


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (4,5/5)

Szerző: Tigris

4 komment

 

Címkék: irfanview

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr41724514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.02.03. 13:56:21

szia,

megkérdezném, hogy az exif adatkat mennyire kezeli korrektül?
konkrétan két dolog kellene: képek automatikus beforgatása, illetve a file-ok dátumának beállítása exif infók alapján.

köszi

Tigris 2010.02.03. 17:11:32

@xaba99: Előrebocsátom, nem áll mindenféle nyers fájlformátum a rendelkezésemre, hogy teszteljem a dolgot, de nálam ahol volt EXIF, ott az Irfan rendesen felismerte, adta róla az infót Szerencsére az EXIF és az IPTC már régóta bejáratott szabványok, a 2002-ben készült Exifer (ha az EXIF-kezelés komolyabban érdekel, keress rá, mert írtam róla!) ugyanolyan jól kezeli az EXIF/IPTC adatok 95%-át, mint a mai programok. Azóta nem sok bővítése akadt az EXIF szabványnak (szerencsére), mivel egy eleve jól felépített dolog volt. Tehát ha a rövid választ akarsz, akkor: igen, teljesen korrektül kezeli.

szaki6 2010.02.04. 09:12:35

Érdekes amit írsz a színhűbb kezelésről, mert az xnview saját erőből, míg az Irfan a Canon dll-jével dolgozza fel a nyers képet - és jóval gyorsabban.

Tigris 2010.02.04. 11:51:32

Azért egy kép feldolgozása nem csak a technikai értelmezésen múlik, hanem a megjelenítésen is, amiben pl. a monitor profilnak is van jelentős szerepe. Nem véletlen, hogy egy profi retusprogram minden képi beviteli és kimeneti eszközhöz kalibrálást/eszközprofilt használ.
Ami a Canon DLL-jét illeti, a Canonnak is van képnéző programja, természetesen saját DLL-lel, de azt nagyon gyorsan töröltem. Persze nem vagyok egy hivatalos tesztlabor, de majd egyszer összeszedek pár képnézőt, és csinálok egy összehasonlító tesztet sarkalatos képformátumokról, mint pl. nyers fényképezőgép-képek, cmyk jpeg képek és hasonló "munkás" formátumok, amiket színtérből színtérbe kell leképezni.
süti beállítások módosítása