Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Amaya 11.3.1

2010.05.11. 14:56

Ha mondanivalónk van a világnak, akár azért, mert szeretnénk a munkánkat, az életünket, a hobbijainkat megosztani másokkal, akár azért, mert szeretnénk, ha mások is megtaláljanak, felfedezzenek minket, akkor manapság ennek a leghatékonyabb módja egy saját weboldal. Pár éve ez még komoly kockafejű, farmeres-pulóveres számítástechnikusoknak való munka, mára már mindenkinek lehetősége van rá, hogy saját elképzelései szerinti „homepage”-et, honlapot szerkesszen magának, akár ingyenes eszközökkel is, mint például az Amaya.

Pár hónapja mutattam már be honlapszerkesztőt, a KompoZer-t. Most egy alternatívát szeretnék bemutatni, ami talán jobban fog tetszeni azoknak, akiknek az előbbi nem annyira állt kézre. A program érdekessége, hogy a web, tehát az internet böngészhető oldalainak szabványaiért felelős W3C konzorcium referencia-szerkesztője. Ez azt jelenti, hogy az ezzel szerkesztett oldalak a mai szabványoknak meg fognak felelni és elvileg minden böngészőben ugyanúgy fognak kinézni. Sajnos csak elvileg, mert a böngészők közül egyik sem 100%-ban felel meg a szabványoknak, de persze mindenki törekszik rá. A lényeg, hogy ezzel a szerkesztővel tiszta és szabványos szerkezetű oldalakat hozhatunk létre.

A szerkesztő kicsit puritán, redőnyszerűen összecsukható palettákat tartalmazó panelen találunk minden eszközt és beállítást, de könnyen megszokható. Nagyon jó ötlet, hogy rajzokat és matematikai jelöléseket is kezel a program, hiszen mindkettőre létezik szabvány, csak sajnos a webszerkesztő programok ezeket hajlamosak elfelejteni. Viszont a beépített stílusszerkesztőt nem tudom dícsérni, részben azért, mert túlságosan egyszerű, ráadásul a program nagyon jó fordításával ellentétben a stílusszerkesztő szinte teljesen angol. Remélem legalább a fordításon hamarosan javítani fognak.

Szintén érdekes megoldás, hogy a szerkesztő felett találunk egy böngésző-címsort, tehát a szerkesztőben megnyithatunk weboldalakat, megvizsgálhatjuk a szerkezetüket, a forráskódjukat. A W3C neve, mint fejlesztőgárda egyben garancia arra is, hogy az oldal és a stíluslap helyességét folyamatosan ellenőrzés alatt tarthatjuk: ha az oldal forráskódjába nem szerkesztünk bele kézzel, akkor szinte biztos, hogy mindig szabványnak megfelelő eredményt fogunk kapni. Praktikus, hogy a szerkesztett, vagy böngészett oldal nézetei között a szokásos forráskód és szerkezeti nézet mellett találunk tartalomjegyzéket (az oldal fő elemeit gyűjti ki a program), linkgyűjteményt (az oldalban előforduló linkek listáját kapjuk meg) és szöveges nézetet is (ilyenkor a formázatlan, képek nélküli nyers szöveget látjuk).

Összességében egy jól használható weboldal-szerkesztő alkalmazás az Amaya, ami főleg egy gyakorlottabb honlapkészítő kezében jó eszköz, de a logikus felépítés és a remek magyar fordítás (csak azt a stílusszerkesztőt tudnám feledni…) miatt a kezdőknek is alkalmas az első lépések megtételére.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.w3.org/Amaya/

Direkt letöltés: innen


 

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: amaya

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr461992520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása