Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

7-Zip 9.07 Beta

2009.10.20. 14:59

7-Zip ismertetésA CCleaner kapcsán már írtam, hogy helyből sosem lehet elég egy gépen. De sokszor adódik, hogy nem a helyhiány miatt szeretnénk "összecsomagolni" fájlokat, mert így kisebb lesz, hanem vagy mert így egy fájlban, egy "csomagban" lehet kezelni, a mappastruktúrát megtartva, vagy mert jelszóval még védhetjük is adatainkat a külső szemlélődő elől. DOS-os időkből még emlékezhetünk az ezt a célt szolgáló PKPak, PKZip, ARJ és a RAR programokra, Windowson pedig a WinZip és a WinRar a legelterjedtebb tömörítő. De nem feltétlenül a legjobb. Most ajánlok egyet, ami amellett, hogy az egyik legjobb tömörítési arányt adja, még ingyenes is.

Egy tömörítőprogramról nem lehet sokat írni, legfeljebb unalmas összehasonlító számadatokkal traktálni az érdeklődőt, de ez olyan, mint a statisztika, mindenki azt olvas ki belőle, amit akar. Ugyanakkor tapasztalataim szerint ez a program tömöríti össze a legkisebb méretre a fájljainkat... illetve van még egy versenytársa, egy szintén ingyenes program, de ezt majd egy másik cikkben. :) A kezelőfelülete egyszerű és letisztult, semmi sallanggal nem rendelkezik, talán az egyetlen érdekes, hogy a program hajlandó egy commanderes (Total Comm., Windows Comm., Free Comm. Norton Comm... stb.) felületen is dolgozni, két panelen kezelve a fájlokat. Persze a szokásos kitömörítés-betömörítés-teszt, és a tömörítés paraméterei köré épül a program. Több tömörítési eljárást kezel, különböző tömörítési aránnyal, szótármérettel, processzor-terheléssel tud dolgozni, az eredmény pedig lehet többek közt ZIP, TAR, GZIP, valamint a saját 7Zip formátum, vagy önkitömörítő exe. Az arhívumot jelszóval is védhetjük (AES-256), és több kötetre bontva is megkaphatjuk. A program talán egyetlen hiányossága, hogy RAR formátumba nem tömörít, de talán ez az egyetlen. Korszerűen a fájlok jobbkattintásos helyi menüjébe is beépül, amennyiben akár a gyanúja is felmerül annak, hogy egy tömörített fájlra kattintottunk, akkor a betömörítési verziók a kitömörítéssel is kiegészülnek a 7-Zip menüpontban. Érdekesség, hogy így telepítőket, vagy becsomagolt önállóan futtatható, de amúgy önálló fájlokból álló ún. standalone programokat is szét lehet szedni. És ez a program is tud magyarul.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.7-zip.org/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (7-Zip 9.13 beta) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

4 komment

 

Címkék: 7zip

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr491461029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töklámpa 2010.03.30. 02:10:28

Szia Tigris!
Egy kérdésem lenne: A sérült 7zip formátumú fájlokat lehet valamivel javítani? A 7zip honlapján nem találtam erről semmit.

Tigris 2010.03.30. 03:31:42

@töklámpa: hali!
A 7-Zip fórumában elég sok szó esett erről, és sajnos nem tudok bíztatót mondani. A fejlesztő már évek óta ígéri, hogy lesz egy következő verzióban javítás, de mivel maga a formátum semmiféle ellenőrzőkódot, vagy javítókódot nem tartalmaz, ezért a dolog kétséges. Meg aztán az új formátum azt is jelentené, hogy megszakadna a kompatibilitás az előző verziókkal.
Körülnéztem a neten, mindenhol azt írják, hogy sem önálló program nem tud javítani, sem pedig azok a tömörítők, amik amúgy megnyitják a 7Z-t, pl. a WinRar, az előbb említett okból. :(
Sajnálom...
Csak remélem, hogy semmi fontosat nem vesztettél el.

töklámpa 2010.03.31. 23:44:43

@Tigris: hali!
Kösz, hogy utánanéztél. Semmi fontos nem veszett el, de néha jól jönne egy ilyen javítás funkció. Ezért szeretem jobban, ha WinRarral tömörítenek, és persze ha használják a helyreállítási bejegyzést (recovery record).

Tigris 2010.04.01. 00:28:29

@töklámpa: Nagyon szívesen, elvégre ez a dolgom. Az óhajodban én is, meg még nagyon sokan osztozunk, ahogy elnéztem, 2006-7 óta téma a hibajavítás beépítése a fejlesztői oldalon, és sajnos a mai napig nincs megnyugtató válasz a kérdésben. Sajnos a másik favoritom, a WinUHA sem jeleskedik ezen a téren, a WinRar pedig fizetős. Úgy érzem, ez az a szempont, ami miatt létjogosultsága van egy ingyenes, ZIP-alapú ingyenes tömörítő bemutatásának. Köszönöm, hogy erre a hiányosságra felhívtad a figyelmem!
süti beállítások módosítása