Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

uTorrent 2.0.0 Beta 17188

2009.11.10. 15:08

uTorrent ismertetésRégen volt, aki bélyegeket gyűjtött, szalvétát, vagy bogarakat... Aztán a rádiózással és a különböző hanghordozók elterjedésével már sokan kezdtek el lemezeket, kazettákat gyűjteni kedvenc előadóiktól. Jött a házi videózás, és hirtelen kiszorították a polcokról a könyveket, a ruhákat a VHS-kazetták. Beköszöntött a számítógépek, majd az internet kora, s a gyűjtögetők újabb bűvös szavakat kezdtek el imáikba foglalni: MP3, DivX, Napster, AudioGalaxy, DC, Torrent, fájlmegosztás. Ami nekem megvan, az miért ne lehessen meg neked is, pláne ha kapok is érte valamit cserébe. Arról persze lehet vitatkozni, hogy ez milyen esetben legális vagy illegális, etikus, vagy sem, büntetendő vagy sem. Viszont tény, hogy mára már nagyon sokféle tartalom elérhető cserebere-alapon, legyen az akár legális, akár kalóz-tartalom: kereskedelmi forgalomban levő, jogdíj alá eső, fizetős dolgok. De maga a technika nem ellenség, csupán egy eszköz, amit lehet jóra is, rosszra is használni. Ezért kérek mindenkit, hogy mindig nézzen utána a megosztott, vagy a mi tulajdonunkban levő, megosztani szánt tartalmak jogállásának, hogy mindig jóra használja ezt a remek programot.

A fájlmegosztás alapelve az, hogy az egy helyről letöltéssel szemben sosem egy helyről töltünk le a neten, hanem több pontról, és általában a darabokat sem sorban szedjük le, hanem "kinek mije van" alapon. Ez a módszer részben elosztja a hálózat terhelését, másfelől jobb sebességet is produkál. Ugyanakkor a letöltéshez nem elég egy egyszerű mentés, hanem egy olyan program kell, ami a több helyről összeszedett csomagocskákat ellenőrzi, és egy nagy letöltött csomaggá fűzi össze. Ilyen program a most ismertetett µTorrent (microTorrent, vagy népszerűbb nevén uTorrent). Telepítés közben engedjük meg, hogy .torrent a fájlokat a uTorrent nyissa meg, ez megkönnyíti a továbbiakat. A használata nem igényel pilótavizsgát, hiszen ha a böngészőben letöltünk és megnyitunk egy torrent-forrást, akkor az alkalmazás feldolgozza a letöltendő csomagot, felajánlja, hogy válogassunk a tartalmából, majd vagy időzítve később, vagy azonnal nekilát a letöltésnek. Méghozzá teszi ezt nagyon kiegyensúlyozottan, megbízhatóan.

Igen ám, de a program beállítása már nem ilyen egyszerű, sőt, szinte már művészet, hiszen ahány hálózati környezet, ahány fajta internet-szolgáltató és router létezik, annyiféle beállításra lehet szükségünk. Szerencsére ezzel már magyar nyelven is sok weboldal foglalkozik (pl. http://www.utorrent.hu/), nem fogunk egyedülmaradni az első lépéseinkben. De onnantól, hogy az első letöltéseink sikeresen elindultak, a program igen jól végzi a dolgát, a teendőiről, a netes forgalomról, a letöltés folyamatáról szinte minden infót könnyen értelmezhetően megmutat. De hogy hol találunk forrást a letöltendő dolgainkhoz, ez már egy hosszabb történet, sőt, itt már könnyebb illegális tevékenységekbe belecsúszni, ezért ezt már az olvasóra bízom. Van beépített keresője is, de ezek olyan oldalakon keresnek, ahol előfordulhat illegális tartalom is, ezért ennek használatát mindenki lelkiismeretére bízom.

A uTorrent a letöltések végeztével automatikusan le tudja kapcsolni a gépet is, de RSS hírolvasó-kliens és torrent szerver is van benne, de legnagyobb erőssége mégis az, hogy nagyon kicsi, okos, gyors, és az erőforrásokat is gazdaságosan kezeli. A program 2.x-es változatai még nem hivatalosak, a honlapon az 1.8.5-ös verziót ajánlják, viszont szerintem a 2.0-s is stabil, és a hálózat kezelésében korszerűbb, ezért én ezt javaslom. A uTorrent magyarítható az alábbi linkről, a nyelvi csomag letöltésével.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.utorrent.com/

Direkt letöltés: innen

Letölthető nyelvi kiegészítés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (uTorrent 2.0.1.19248) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr751515406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása