Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Google Earth 5.1.3506 Beta

2009.11.19. 14:59

Google Earth ismertetésHa ez a program úgy pár tíz évvel előbb jelenik meg, ma minden bizonnyal földrajz tanár lennék. Én még térképeken nőttem fel, azon, hogy ha eltévedtem, akkor valakit megállítok és útbaigazítást kérek, ha pedig mondjuk egy erdőben tévedtem el, akkor abból olyan történet lett, amit azóta is emlegetünk a barátaimmal. De eljött a GPS és a mobil navigáció kora, s korunk egyik leginnovatívabb cége, a Google is folyamatosan pumpálja az ágazatba az ötleteit, no meg persze pénzt, időt, munkát. Először jöttek a műholdképek, majd a 3D, a legutolsó változatban pedig elszakadtunk a kontinensektől is (az óceánok mélye és a világűr felé), és már nem csak térben barangolhatunk be egy területet, hanem egy területet is megnézhetünk különböző időpontokban is.

Azt, hogy a program mit tud, azt szerintem legfeljebb egy átlagos méretű könyvben lehetne tisztességesen leírni, de mivel ez az eddigi legtisztességessebben magyarra fordított alkalmazás, ezért nem fogok részletekbe bocsátkozni. Nem hogy súgó, de magyar nyelvű kézikönyv jár hozzá, ami ugyan a neten van, de egyszerűen képtelenség belekötni. Aki szeretne mélységében belemerülni a program tudásába, annak lent adom a linket. De ha valakinek gondja akadna a magyarra váltással (ezzel csak akkor van probléma, ha angol beállítású angol Windowst használ) akkor itt megtalálja a megoldást: Tools menü/Options/General fül/Language settings, Magyar.

De hogy mégis pár szót mondjak a programról. Több cég is próbálkozott hasonló jellegű programmal, olyan kis mezei kezdők, mint a Microsoft és a NASA, azaz az Amerikai Űrkutatási Ügynökség, de a webes átjárhatósága miatt mégis a Google terméke lett a legsikeresebb. No meg persze a folyamatos innovációknak köszönhetően, mint pl. hogy ingyen mindenki számára elérhetővé tett egy analfabéta által is rettentő könnyen használható, épülettervezésre kihegyezett 3D modellező programot, azzal a felhívással, hogy mindenki bátran csinálja meg a saját házát, illetve azt a középületet, amihez kedve van. Ezzel rögtön két legyet ütött agyon a Google, hiszen mindenkinek elérhetővé tette, hogy a saját kis retyerutyáját, kacsalábon forgó palotáját annyira szépen valósítsa meg, amennyire kinek-kinek büszkeségéből telik, részben pedig hatalmas munkát spórol meg magának, illetve ezzel foglalkozó, ezzel megbízandó cégeknek. Ebből aztán kis hazánkban is keletkezett egy kis balhé, hiszen lelkes ingyenmunkások is nekiálltak a budapesti középületeket digitalizálni, egy önkormányzat által pénzért megbízott cég is, és közben a Google is nekifutott a dolognak, nem is akármilyen eredménnyel. (Tigrincs blog: Amikor a város kinőtt a földből). Mert egy újabb találó ötlettől vezérelve a Google nekiállt a közterületeket teljesen körbefotózni, és ezeket a teljes gombpanorámákat is elérhetővé tette. A legújabb 5-ös verzióban, ahogy említettem már, elszakadtunk a Földtől is, és már a Holdat és a Marsot is megnézhetjük, illetve az éggömböt is megnézhetjük belülről.

Máris írtam egy vastag bekezdést, és még mindig messze vagyok attól, ami a programot először telepítőt fogadja. Tehát, ha letöltöttük, telepítettük a programot, akkor a monitorunkba röppen a Föld, pörgethetően, nagyíthatóan, billenthetően, mozgathatóan. Bolygónk felületének mintázata igazodik a közelítés-távolításhoz, ehhez a műholdképeket az internetről szedi le a program, mindig annyit és olyan minőségben, amilyenben kell. De persze nem csak műholdképeket tölt le, hanem mindenféle más adatokat is, amiket külön ki-bekapcsolható rétegeken jelenít meg. Közigazgatási területhatárok, utak, helységnevek, időjárási adatok, felhőzet. Ezt idáig tessék felfogni, ennyi talán még az atlaszban is találunk, de most jönnek az extrák.

3 dimenziós épületmodelleket jeleníthetünk meg a domború terepen, tehát a valóban dimbes-dombos Budán, a Várhegy oldalában a három dimenziós valóságában járhatjuk körbe mondjuk a Halászbástyát. Az utcákon, utakon elhelyezett gyöngy-láncra kattintva egy teljes gömb-panoráma közepébe ülve nézhetünk körül, mintha egy utcán álló kocsiból néznénk körül. Megtudhatjuk, hogy a környéken milyen közérdekű hely, pl. iskola, benzinkút, szálloda, bank, kórház, bolt vagy hasonló van, természetesen minden olyan infóval együtt, ami az adott helyről létezik, pl. elérhetőségek. Mindenféle jelölőket is találunk, amit tulajdonképpen bárki a térképre küldhet, tehát közzé tehetjük, hogy mondjuk a szerelmünk ebben a házban lakik éppen. De ha fotónk van egy adott helyről, és úgy gondoljuk, elég jól sikerült ahhoz, hogy az egész világ láthassa, akkor ezt is egy adott hely mellé tűzhetjük, ahogy ezt már sokmillióan sokmilliárd képpel megtették. A jegyzetekben elérhetőségektől kezdve történeteken, fotókon át akár videókig mindent tárolhatunk, de a program akkor sem jön zavarba, ha mondjuk az Adriai tenger kellős közepén egy hajóroncs "mellé tűzve" találjuk a maradványok történetét, vagy egy filmes élménybeszámolót a felfedezéséről.

Mint írtam, mi is, ahogy bárki más is, tölthet fel saját tartalmat, legyen az egy egyszerű helymegjelölés, szöveg, kép, video vagy akár 3D-s épületmodell. Természetesen keresni is tudunk a térképen, mind helyre, mind névre, tehát ha a fent említett Halászbástyát nem akarjuk  kiegerészni a térképen, hanem célratörően oda akarunk ugrani, megtehetjük egy kereséssel. Akinek mindez nem elég, egy egyszerűbb repülőszimulátorban körberepülheti a terepet, hogy még plasztikusabb élménye legyen a helyről. Nem írtam, de természetes, hogy minden kinyomtatható, képben lementhető, e-mailben elküldhető, és a koordináták is bármikor kimásolhatóak, mondjuk GPS-használathoz. Csak érdekességképp, számos olyan oldal van a weben (párat mellékelek), ami azzal foglalkozik, hogy ki milyen érdekes helyet talált a Google térképén. 

Nos, nem akarom tovább ragozni, tessék letölteni, telepíteni, magyarítani, ha kell, és világot járni a PC mellől!

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://earth.google.com/intl/hu/index.html

Direkt letöltés: innen

Magyar nyelvű kézikönyv: itt

Érdekes linkek:

A program legutolsó frissítését itt találod (Google Earth 5.1.3534) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: google earth

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr161535888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása