Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

PowerMenu 1.5.1

2009.11.20. 10:12

PowerMenu ismertetésIsmét egy kicsit régebbi, apróka programot mutatok be, ami mérete és kora ellenére hiányt pótol a Windowsban, az ablakkezelést teszi érezhetően kellemesebbé. Miközben a cikket írom, a háttérben gőzerővel fut a korábban ismertetett Spybot S&D, rendesen le is terheli a processzort, ezért a böngészés, a zenehallgatás akadozik... illetve, akadozhatna, ha nem lenne a PowerMenu. Meg aztán jópár ablak is meg van nyitva, amik a start menü mellett tömötten egymás mellett sorakoznak... illetve sorakozhatnának, igen, ha nem lenne a PowerMenu. Ezek szerint valóban hasznos.

Régebben főleg az utóbbival volt bajom, mert nem szerettem ha a programok átláthatatlan halmaza torlódik fel a start menü mellett, volt jópár, amit bár becsukni nem akartam, mégis szerettem volna eltenni szem elől. Volt pár úttörő alkalmazás, Winamp, Total Commander, ami ilyenkor előzékenyen felajánlotta, hogy az óra mellé lapul, ha minimalizálom, ugyanakkor ez nem volt általános viselkedés. A skinezők, a Vista-rajongók nagy kedvence az átlátszóság, ami ugyan inkább csicsa, sokszor jól jön, ha egyszerre, egymás alatt-felett alkalmazás-ablakok tartalmát át szeretnénk látni, mondjuk beszámolót írunk egy teljes képernyőt elborító táblázat vagy ábra felett, és nem akarjuk mindig minimalizálni a szövegszerkesztőt.

A PowerMenü nem tesz mást, mint az ablakmenüt (ha egy ablak bal felső sarkába kattintunk, ez jön elő, benne a szokásos funkciókkal: áthelyezés, átméretezés, minimalizálás, teljes képernyő, bezárás, stb.) egészíti ki az óra mellé minimalizálással, fokozatokban átlátszóvá tétellel, de akár minden ablakot a monitorra "szögezhetünk", tehát mindig láthatóan tarthatunk (azt hiszem, ennek Zsola barátom ismét örülni fog...).

Van még egy fontos kiegészítés, ez főleg azokat a programokat érinti, amikben vagy nem tudjuk megadni, hogy milyen prioritással futnak, vagy csak körülményesen, ilyenkor a PowerMenu kéznél van. Aki nem tudná mi az a prioritás, az biztosan szenvedett már attól, hogy egy program teljesen kisajátította magának a processzort, és semmi mást nem tudott közben csinálni, holott lett volna más, fontosabb teendője is, miközben egy alacsonyabb sebességen, windows-os nevén alacsonyabb prioritáson, a háttérben tovább futhatott volna a processzort "elrabló" alkalmazás is. Kecske és káposzta esete... Nos, ez megoldható a PowerMenuben, egyszerűen csak vegyük alacsonyabb prioritásra (mondjuk Normal-ból Lowest-re) az aktívan dolgozó ablakot, így közben mást is fogunk tudni használni.

Sajnos a program kizárólag angolul tud, de annak aki elakadna, egy gyors szótár:

  • Priority: prioritás, futási sebesség, itt a Realtime a legmagasabb, a Lowest a legalacsonyabb. Óva intek mindenkit a Realtime alkalmazásától, mert bár érezhető sebességnövekedést nem ad, a rendszert teljesen kisajátítja magának, ezért fagyást okozhat az óvatlan használata! (Aki teljesen, 100%-ba átlátszóvá teszi az ablakot, az meg is érdemli, hogy utána ne találja meg... :D)
  • Transparency: átlátszóság, itt a 0% jelenti az átlátszatlan, a 100% a teljesen átlátszó ablakot.
  • Always on Top: az ablak mindig látható, a többi ablak által sosem kerül takarásba (kivéve, ha egy másik mindig látható alá kerül).
  • Minimize to Tray: az óra mellé minimalizálás. Ilyenkor a program az óra mellé került ikonjára kattintva előcsalhatjuk az ablakot.

No, akkor ennyivel letudtuk a magyarítást, szerintem ez még megjegyezhető a használathoz.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://www.abstractpath.com/powermenu/

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: powermenu

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr111535870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződgyík 2009.11.20. 13:42:38

A rainmeterrel együtt nem zavar össze?

zsola2 2009.11.20. 15:27:36

Nos, az Always on top miatt az ablakoknál nem olyan fontos most számomra, ezt megoldottam egy plusz képernyővel. :D De még így is jó lesz, és főleg a prioritás dolog miatt, és az óra mellé minimalizálás is remek!. :)

Köszönöm.
süti beállítások módosítása