Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

TeamViewer 5.0.8625

2010.07.01. 10:03

Aki már huzamosabb ideje használja a számítógépét, biztosan találkozott a helyzettel, amikor egy ismerősének el kell magyaráznia az interneten keresztül, hogy mondjuk egy bizonyos programban mit kell csinálni, mert a másik fél nem rendelkezett PC-s gyakorlattal. De sok olvasóm épp a másik oldalról ismerheti a történetet. Ilyenkor csak hosszas magyarázatok, némi idegeskedés és sok-sok idő árán sikerül megoldani a problémát. A számítógép-használat olyan műfaj, amit elmesélni sokkal nehezebb, mint megmutatni, ezért sokaknak megfordulhatott már a fejében, hogy „bezzeg ha most ottlehetnék, meg tudnám mutatni egy pillanat alatt, mit hogyan kell csinálni”. A távsegítség egyik nagymesterét, a TeamViewert veszem ma nagyítóm alá.

Mielőtt a leírásba kezdenék… Igen, én is szoktam távsegítséget nyújtani. Ugyanakkor ez nem felhívás egy keringőre, kérem kedves olvasóimat, eme leírást programleírásként olvassák, ne pedig a személyes segélyvonal-szolgáltatásom reklámját. Kritikus helyzetben persze segítek, ha kell, de gondolom érthető, ha a a bárkinek bármikori segítségnyújtást elutasítom. Ugyanakkor bátorítok mindenkit, hogy annak az ismerősének, akit segíteni szokott, vagy aki épp jótanácsokkal látja el, ha baj van, ajánlja a programot a távsegítség kivitelezésében.

A program kicsit hasonlít az üzenetküldő programokhoz, mint pl. a Pidgin, a Skype, a Windows Live Messenger vagy a Yahoo Messenger. Itt is kapunk egy azonosítót és egy jelszót, ami minket jelöl, ha valaki csatlakozni akar hozzánk, ezeket alapján talál meg. Ezt a két adatot a program főablakán kék mezőben találjuk, ID és password néven. Ha mi szeretnénk csatlakozni, akkor az ID-t kell a saját ID-nk mellett levő mezőbe beírni, majd megadni a csatlakozás módját: ez lehet távsegítség, bemutató, fájlátvitel és virtuális magánhálózat (VPN). Leggyakrabban az elsőre lesz szükségünk, egyben ez adja a legtöbb funkciót is. Ha elindítottuk a csatlakozást (Connect to partner), a program rá fog kérdezni a négyszámjegyű jelszóra, s miután ezt is helyesen megadtuk, átvehetjük az irányítást a kapcsolat túloldalán levő gép felett. A másik félnek eközben csupán annyit kell tennie, hogy megadja a másiknak a két említett adatot, és hátradőlnie.

Ezután a távsegítséget nyújtó mindent megtehet, amihez a másik félnek jogosultsága van, tehát ha bizonyos dolgokban korlátozva van (amiket csak mondjuk a rendszergazda tehet meg, mondjuk munkahelyi gépen), akkor azt a bejelentkezett segítő sem fogja tudni megtenni. Az ablak tetején látható lesz egy sáv, ahol a különböző extra tevékenységeket és a megjelenítés lehetőségeit találjuk. A File Transferrel kétirányú kapcsolatot létesíthetünk a gépek között, fájlokat küldhetünk és fogadhatunk, de pl. ebben az eszköztárban nyílik lehetőség arra, hogy ténykedésünket mondjuk videó-fájlba rögzítsük.

Most, hogy a működést ismertettem, kicsit visszafelé haladva a telepítéssel kapcsolatban megemlítenék egy praktikus tulajdonságot. Ha az ingyenes verzió telepítőjét letöltöttük, indítás után rá fog kérdezni a telepítő, hogy installálni szeretnénk-e az alkalmazást, vagy csupán futtatni (Run), telepítés nélkül. Aki nem akar, esetleg nincs is jogosultsága a gépére programot telepíteni, az is tudja így futtatni a programot. Aki pedig még ezt a kérdést sem szeretné látni, annak letölthető a telepítést nem igénylő, kicsomagolás után azonnal használható változat is. A program sajnos nem tökéletes: bár sokféle fordítással készül, ezek közé a magyar nem került be, így a csak magyarul tudók kicsit hátrányban lesznek – bár ha a távsegítségnek a fogadó oldalán ülnek, akkor sok teendőjük úgyse lenne, se magyarul, se angolul. Aki pedig elég bátor ahhoz, hogy másnak segítséget nyújtson, az általában már minimum angolul tud annyira, hogy a program szűk szókincsével elboldoguljon. A program egyébként egy kereskedelmi program kistestvére, magánfelhasználásra ingyenes. A fizetős program többletszolgáltatásai szinte kizárólag céges szintű igénybevételnél használhatók ki, magánhasználatban nem lesz szükségünk rá. Ilyen értelemben véve szinte egy teljes értékű programnak tudom értékelni a Teamviewert.

Sokszor nyújtottam már távsegítséget, ehhez általában fapadosabb eszközöket használtam, mint pl. a Windows beépített Netmeetingjét. Egy kedves ismerősöm hívta fel a TeamViewerre a figyelmem, és nagyon gyorsnak, ügyesnek, praktikusnak bizonyult.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.teamviewer.com/

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

16 komment

 

Címkék: teamviewer

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr782122447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tigris 2010.07.01. 14:00:43

Végső Zoltán barátomtól kaptam a tippet, közzé teszem, mert teljesen jó:

„És saját hálózaton belül is baromi jó, hogy ha mondjuk egy network storage, vagy csak egy kis letöltőgépet kell néha irányítgatni, amiken se monitor, se egér.”

Tigris 2010.07.01. 16:13:48

Végső Zoltán:
„Nálam az van, hogy van egy adattárolásra, biztonsági mentésre, tükrözésre szolgaló, kis fogyasztásra optimalizált gép, amit az általad is ajánlott free file sync-kel szinkronizálok a többi géppel. És azt például teamviewerrel vezérlem adott esetben.”

apacuka11 2010.07.01. 21:04:23

Ez nekem olyan magas, hogy a második
olvasásra összetekeredett a nyelvem,
oszt csak nézek ki a fejemből, mint
Lagzi Lali egy erősebb trombita szóló
után....
Hát van még mit tanulni, ha távoktatásra adnám a burámat...
Te Tigri, szokol rádió skin-ed nincs az AIMP-hoz?
Gondoltam néha nosztalgiázok....

apacuka11 2010.07.01. 21:08:21

"Mi­előtt a le­írás­ba kez­de­nék… Igen, én is szok­tam táv­se­gít­sé­get nyúj­ta­ni"

Má amikor a melletted ülőnek odaadod a távkapcsolót tv-zés közben....

apacuka11 2010.07.04. 09:26:37

Cegléd 49C...
Ez a Tigri valahol hőgutát kapott...
(vagy esőtáncot jár a yowindow-val)
Val.színüleg a szerver nem bírja el a
"freeware.tigrincs.hu" címen a yowindow
állandó beázással kecsegtető modult, oszt
van munka dögivel...

apacuka11 2010.07.04. 09:31:14

Te Tigri az optikai bemenetek mire valók?
Gondolok itt az 1394 hálózati adapterre,
nem igazán értem ezt a hat ill. négy tűs bemenetet...

Tigris 2010.07.04. 10:24:55

@apacuka11: Nos, kezdjük ott, hogy az IEEE 1394-es csatlakozó nem optikai, hanem szigorúan elektromos. Sőt, a hálózati sem egészen stimmel, bár tény, hogy a Windows hálózatként kezeli (bár annak is lehet használni, ahogy az USB is képes erre), de egy USB-hez hasonló nagysebességű ki/bemenet, hétköznapibb nevén ez a FireWire csatlakozó. Eredetileg 1986-ban kezdték el használni, a szabványt a Mac csinálta, és egy nagyon drága, nagyon nagy sebességű, ipari és hadászati célokat szolgáló eszköz volt, de persze már kb. 10-15 éve meghaladta ezt a célt, már egy átlagfelhasználónak is egyszerűen hozzáférhető. Leggyakrabban kamerák, hasonló jó minőségű videóeszközök és külső vincsik PC-hez kötésére használják, de hálózati kapcsolatra is jó volt. Egy kicsit elavult, mert egy FireWire-kábelen a gépre kötött eszköz közvetlenül hozzáfér pl. a gép memóriájához, ezért biztonsági szempontokból veszélyt jelenthet.

No, kicsit rövidebben: Ha IEEE 1394-es csatlakozójú vincsid, vagy videókamerád van, akkor ezt tudod a gépre kötni vele, és nagy sebesség mellett tudsz írni-olvasni az eszközről/eszközre.

apacuka11 2010.07.04. 11:10:29

@Tigris:
A válasz kimerítő volt kösz,
hangszórót nyertél....

apacuka11 2010.07.04. 11:11:36

Hogyan telnek napjaid az új bloggal
kapcs.?

Tigris 2010.07.05. 10:32:30

Az új blog épülget, szépülget, bár most ebből inkább a -get igaz, lévén hogy kissé zombi-állapotban leledzem, meg kicsit összecsúsztak a dolgaim. Meg aztán itt jön az átka annak, hogy maximalista vagyok, ha már saját oldal, akkor addig nem mondom rá, hogy kész, amíg nem tökéletes… de azért egyszer készen lesz mán'…

Az AIMP skinekkel kapcsolatban jó hírem van, találtam egy jó nagy csomagot belőle, majd fel fogom tölteni valahová. Kb. 50 megányi skinről beszélek, közel 300 db. Szerintem ez 1-2 napon belül eljut hozzád, csak tessék lesni a blogot!

apacuka11 2010.07.05. 11:05:53

Hehe, a sokol-os is köztük van?

Apropó, tennap összekötöttem a pc-t
a tv-vel, (két megfeszítetthét után )
oszt a Radeon-t nyomtam rajta, egész jó,
csak elég sok adás olyan fantomkép szerű.
Az én készülékemmel van a baj?

apacuka11 2010.07.05. 11:13:58

Ja...,ki az a Végső Zoltán?

Tigris 2010.07.05. 15:40:58

@apacuka11: Akár megsokol, akár megsököl, de én nem találtam olyan skint. De majd bogarászol magadnak valami olyat, ami azért tetszik!

Readon… Először is, a kép gondolom teljesen jó, ha a monitoron nézed. Utána már kicsit bajban vagyok, mert sajnos onnantól kicsit kezd a hiba többesélyes lenni. Ha teheted, akkor próbálj ki minél többféle kimenetet/bemenetet, ha összekötöd a tévét a PC-vel. Van, amikor a sima RCA (legömbölyített rúd középen, körülötte fém henger, ez a dugója) működik, van amikor az SVideo (sok pici tű három sorban, körülötte fém henger, három benyomódással), de általában az RCA működik. Továbbá a tévén is lehet többféle vételi lehetőség, a sima AV-n kívül jellemző az AV-S, de még vannak lehetőségek. A dolog sajnos a voodoo mágiától is sokban függ: jópár éves filmes technikusi tapasztalat után sem mindig tudom megmondani a tutit, de én is kötöttem össze a PC-t a tévével, volt amikor sikerült, volt amikor nem, a mai napig nem sikerült megtalálnom a korrekt összefüggéseket. Mondjuk sokat segít, ha sokféle kábeled, adaptered van és tudsz variálni. És akkor eleve abból indultam ki, hogy az a fantomkép az a féle fantomkép, amire én gondoltam.

Végső Zoltán egy kedves filmes-zenész-kritikus volt kollégám, remélem hogy mondhatom, hogy barátom, aki a facebookon szokta fogyasztani a blogom termését. Ezért a kommentárjait kézzel szoktam átemelni, illetve ő ott szokott infót kérni tőlem. Most ő tett hozzá értékes infókat a cikkhez.

apacuka11 2010.07.05. 16:21:05

A gond, az, hogy a monitoron sem jó,
ami nem jó...ami jó, az jó...
Ezek szerint kevés a 100Mbit...

Tigris 2010.07.05. 16:23:33

Az AIMP skinek témáját a cikk oldalán folytatom.

Tigris 2010.07.05. 16:25:13

@apacuka11: Ó! Látod ez már fura. Szerintem ott valami codec-gond lesz. :(
süti beállítások módosítása