Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

doPDF 7.0.320

2009.12.02. 13:37

doPDFTalán egyetlen dokumentumformátum sem futott be olyan fényes karriert, mint az Adobe által létrehozott PDF. A legnagyobb erénye, hogy szinte minden platformon és médiumon ugyanúgy néz ki a PDF-ben megjelenített dokumentum, legyen az szöveg, táblázat, pixeles vagy vektoros grafika vagy bármi más, amiről nyomtatást lehet készíteni. Ugyanakkor nem könnyű egy dokumentumból PDF-et készíteni, hiszen nem minden program ajánlja fel kimenetként ezt a formátumot, az Adobe PDF-gyártója, az Adobe Acrobat viszont egy elég drága megoldás. Szerencsére a számos megoldás született a probléma megoldására, ebből az egyik legjobb, ingyenes, és magyar nyelven tudó verziót mutatom be.

Először is, adódik a probléma, hogy egy olyan programot, aminek a menüjei, eszközei közé nem építették be a PDF-készítést, azt hogyan "tanítsunk meg" erre a funkcióra. Mivel a PDF alapvetően nyomtatásra szánt formátum, ezért csak azok az alkalmazások jönnek szóba, melyek képesek az általuk előállított produktum nyomtatására. Tehát pl. egy hangszerkesztővel nem sokmindent van értelme nyomtatni, valószínűleg a nyomtatás funkciót is hiába keressük benne. Ezért a PDF előállítását is felesleges lenne erőltetni ebben az alkalmazásban. Ugyanakkor egy táblázatkezelőben elkészített kimutatást szeretnénk papíron látni, a nyomtatás funkciót biztosan meg is találjuk, a PDF-be exportálásnak van értelme. A megoldás ebből adódik: legyen egy virtuális nyomtatónk, amire ugyanúgy tudunk nyomtatni, mint bármilyen kézzelfogható nyomtatóra, de ennek eredménye nem papíron, hanem egy PDF-fájlban jelenik meg. Ezt a fájlt akár ki is nyomtathatjuk, ilyenkor az eredmény megegyezik azzal, mintha rögtön a nyomtatóra küldtük volna mondjuk a kimutatásunkat, de akár egy ismerősnek is elküldhetjük, vagy feltölthetjük a PDA-nkra, mobilunkra, hogy útközben is olvasni tudjuk.

A doPDF is pontosan ezen az elven működik, egy virtuális nyomtatót telepít a rendszerbe. Az installáláskor egy dologra kell odafigyelni, hogy csak a rendszernek megfelelő nyelven telepíti a programot, ha angol rendszerre akarunk magyar nyelvű doPDF-et telepíteni, ezt a telepítés során be kell jelölni! Ezt leszámítva a telepítés gyorsan és könnyen megy, a folyamat után megjelenik a nyomtatók közt a doPDF, és már "nyomtathatunk" is rá. Nyomtatáskor rákérdez a program, hogy hová szeretnénk menteni a kész PDF-et, hogy beágyazzuk-e a használt betűtípusokat (ajánlott!) és hogy szeretnénk-e a kész dokumentumot megnyitni a nyomtatás után. A PDF-írás paramétereit a nyomtató-beállítások szokásos Windows-os helyén találjuk, mint a doPDF nyomtató paramétereinél. Sajnos sokmindent nem tudunk állítani, a lap/margó méretein kívül a hozzáférést és a megosztást szabályozhatjuk, a minőség beállítása kimerül a felbontásban, de a legtöbbször ennyi is elég a használathoz.

A program tisztességes PDF-et generál, vízjel és más hasonló önreklám nélkül, s bár nem ad alkalmat sok paraméter megváltoztatására, a magyar nyelvű kezelőfelület és az egyszerű használat egy remek kis eszközzé teszi a programot.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://www.dopdf.com/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (doPDF 7.1 Build 332) >


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

1 komment

 

Címkék: dopdf

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr271568716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsola2 2009.12.03. 01:53:16

Tyí, már megörültem, hogy valami jó kis pdf szerkesztőt találtál, de nem. :(
Egyelőre viszont a PDFCreator-omat nem cserélném el semmire... (És asszem tud magyarul... ;) )

Zs.
süti beállítások módosítása