Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Periodic Table Classic és Explorer ismertetésAz oktatóprogramok listáját egy nagyon informatív, színes és szórakoztató darabbal kezdem. Gyerekkoromban mindig is csodálatos dolognak tartottam a Mengyelejev-féle periódusos táblát, mert mindenféle érthetetlen szövegek és számok voltak rajta, látszólag összevissza. Aztán megtanultam értelmezni a feliratokat, és sokmindent megtudtam a kémiai elemekről, a misztikus tábla celláinak "lakóiról". Akinek hozzám hasonlóan felkelti az érdeklődését a kémia, azon belül is ez a fura táblázat, és még esetleg szeretnének is megtudni sokmindent a világot alkotó elemekről, azok szeretni fogják a következő programot.

Először is a rossz hír: Az irdatlan mennyiségű információból, amit a program nyújt, a szöveges részeket az angolul tudók fogják igazán érteni, lévén hogy sajnos a program nincs magyarítva. Bízom benne, hogy egyszer egy tudósember beszáll a program fejlesztésébe, és hiteles magyar fordításával a hazai diákokkal is megszeretteti ezt az amúgy nagyon jó oktatási segédanyagot. Addig is próbálok minimális segítséget nyújtani, akiket az angol nyelv nem riasztott el.

A program funkciói a nyolc fülre vannak kiosztva, az ablak jelentős részét ez foglalja el, a jobb oldalon pedig az aktuális témáról találhatunk részletesebb, főleg szöveges leírást.

Az első fülön a periódusos táblázattal ismerkedhetünk meg. A különböző elemekre kattintva jobboldalt részletes infókat kapunk róluk, de ha csak rájuk egerezünk, akkor is látni fogjuk a képét és a táblázat alap adatait az elemről. A táblázat alatt a kis ikonokkal ki-bekapcsolhatjuk, hogy a szilárd, a folyékony, a gáz, a mesterséges, vagy minden elemet látni szeretnénk, illetve a dinamikus nézetben az általunk beállított hőmérséklethez tartozó állapotot tekinthetjük meg a táblázaton, illetve a More fül alatt az elemek előfordulás, elektronhéj-kiépülés és fellelhetőség szerinti osztályozását láthatjuk.

A Display mode gomb alatt kiválaszthatunk egy kémiai vagy fizikai tulajdonságot, mely szerint beállíthatóan színnel, oszlopdiagrammal vagy mindkettően láthatjuk a tulajdonság értékét a táblán, minden egyes elemhez. A Default page azt adja meg, hogy egy elemre dupla kattintáskor a leírás mely fejezete nyíljon meg: az elem tulajdonságai, bővebb infók róla, izotópjai, hullámhosszai, vegyületei, reakciói, előállítása, atomi adatai illetve más nyelvű elnevezéseknél. A leírás tetején az előbbiek mellett találhatunk linkeket az elem elektronhéj-szerkezetéről, összehasonlító atom-méretéről, elektronkiépüléséről, illetve a róla készült képekől szóló fülekre.

A Graph fül egy állítható táblázat az elemekről és alapesetben atomtömegükről, de mind a grafikon kijelzési módjai, skálázása, a megjelenített elemek csoportja és a hozzájuk rendelt tulajdonság kiválasztása tetszőlegesen megváltoztatható.

A Search fül alatt az elemek között kereshetünk, természetesen névre és bármilyen tulajdonságra is, de akár több tulajdonság megadásával is szűkíthetjük a listát.

Az Atomic fül alatt az egyes elemek elektronhéjainak kiépülését nézhetjük meg héjmodellen vagy cellás ábrázolásban, illetve két elem méretét vethetjük össze. Érdekességképp megemlítem, hogy a cellás ábrázolásnál, ha egy adott héj valamelyik elektronpárja fölé visszük az egeret, akkor egy kis kép megmutatja az adott elektronpálya térbeli formáját is.

Az Images fül alatt egy igen tekintélyes képgaléria látható, a kép alatti felső listában választhatjuk ki az elemet, alatta, ha több kép is van róla, ezek közül válogathatunk.

A Map fül alatt egy térképet, illetve egy országválasztó listát találunk, ha rákattintunk egy országra a térképen, vagy akár a tengerekre, akkor jobboldalt leírást kapunk az adott helyen fellelhető és kitermelhető anyagokról, melyből a különböző elemek nagyobb mennyiségben kinyerhetők.

A Docs fül alatt mindenféle olyan leírás között böngészhetünk, amik máshová már nem illettek be.

Végül a Toolbox alatt három hasznos eszközt találunk, ami kémiai tanulmányaink közben jól jöhetnek. Ide kerültek a nevezetes egyenletek, a fizikai-kémia állandók, mint pl. az Avogadro konstans, és egy nagyon alapos vegyület-határozó is.

Jobboldalt még két érdekességet lelhetünk: az element tables-ben választhatunk egy tulajdonságot, ami alapján elkészíti a program az elemek listáját érték szerint rendezve, illetve a biography gomb alatt híres fizikusok és kémikusok életével ismerkedhetünk meg.

A program két változatban letölthető, a Classic fülekre osztva tagolja az információkat, míg az Explorer megnyitható ablakokra, tehát az utóbbiban akár több tucat infó-ablak lehet megnyitva, mondjuk hogy több elemet, vagy tulajdonságaikat több szempontból is összevessünk.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: 
http://www.freshney.org/education/pt/index.htm (Periodic Table Classic 3.8.1)
http://www.freshney.org/education/pte/index.htm (Periodic Table Explorer 1.7.1)

Direkt letöltés: innen (PT Classic 3.8.1) vagy innen (PT Explorer 1.7.1)


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: periodic table

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr601591813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása