Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

NameBench 1.0.3

2009.12.18. 15:01

NameBench ismertetésSúlyos pénzeket fizetünk a netkapcsolatunkért, mégis néha úgy érezzük, mintha a három W betű nem a világhálót, hanem kis iróniával a World Wide Wait-et, az egész világra várakozást jelentené. Sokszor olyan ponton akad el a forgalom, ahol nem kéne, amit ki tudnánk kerülni, ha tudnánk, mit és hogyan. A következő egyszerű, de nagyszerű program ebben fog segíteni, és hogy ne csak a levegőbe nyilatkozzon, még statisztikát is készít, hogy mennyivel lenne gyorsabb a netünk, ha hallgatnánk rá.

Az internetről minden adatot csak pontos címzés után kapunk meg - tisztára mint a postán -, ráadásul egy olyan címzés szerint, amit mi nem ismerünk: egy 4/6 számból álló számsorozat alapján. Hogy hogy lesz a www.akarmi.hu címből mondjuk egy 223.120.65.42 internetes cím? Nos, ezt a fordítást végzik a hálón az ún. DNS számítógépek, ugyanis ezek tárolják nagy táblázatokban, hogy melyik címhez milyen számsorozat tartozik. Ha ez a számítógép lassú, vagy alig elérhető, akkor minden egyes cím, amit neki küldünk, várakozni fog, tehát a netünk is lassú lesz.

A NameBench annyit tesz, hogy megnézi a jelenlegi beállításunkat, és összeveti jópár publikus DNS-kiszolgáló adataival, és az általunk böngészett címeket elküldi mindnek, hogy vajon a mi beállításunk szerinti gépek, vagy netán egy másik gép irányítja az adatainkat célba előbb. A tesztelés eltart egy darabig, de megéri, általában tud a jelenleginél gyorsabb beállítást ajánlani, és a jelenlegi kapcsolat százalékában megmondja, mennyivel lenne előnyösebb az javasolt beállítás.

A program nem igényel telepítést, igaz, az indításkor egy ideiglenes helyre kicsomagolja magát, de ha végzett, nyomban el is takarít maga után. Az indításkor kiírja, jelenleg milyen DNS beállításunk van (Nameservers), s kiválaszthatjuk, hogy melyik böngészőnk adatai alapján tesztelje a hálózatot (Benchmark Data Source), hogy a tesztet milyen módszer szerint futtassa (Benchmark Data Selection - javaslom a súlyozott: Weighted beállítást), illetve hogy hány tesztet futtasson (Number of tests), hány menetben (Number of runs). A teszt lefutása után jelentést készít az eredményről, melyet böngészőben jelenít meg. A jelentésben találjuk a teljesítménynövekedést (...% Faster), a javasolt DNS szerverek címeit (Primary, Secondary, Tertiary Server), illetve a teszt konkrét adatait. Amennyiben egy zöld százalékot kaptunk, akkor érdemes átállítani a netkapcsolatunk beállításai között a használt DNS-ek címeit a javasoltakra, akár konkrét címeket, akár pedig automatikus címkiosztást használunk.

Az angol nyelvű felület utal arra, hogy ez egy inkább haladóknak javasolt program, de egy kis utánajárással, művelődéssel egy kevésbé haladó is nekigyűrkőzhet a hálózati kapcsolatának optimalizálásához.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://code.google.com/p/namebench/

Direkt letöltés: innen (telepítés nélkül futtatható változat)

A program legutolsó frissítését itt találod (NameBench 1.2) >


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: namebench

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr301605902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása