Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Dropbox 0.7.97

2010.02.02. 10:19

Aki több helyen is számítógép előtt ül, pl. tipikusan a munkában és otthon, az már biztosan találkozott a problémával, hogy szüksége lenne valamire a másik gépről. Vagy szeretné a dokumentumait, kedvenc hordozható alkalmazásait, képeit, zenéit kéznél tartani, több helyen is elérhetően. Vagy netán utazás közben az iPhone-ján dolgozik, de mindenféle küldözgetés vagy kábelezés nélkül szeretné a munkája eredményét rögtön a munkahelyi gépén látni, ahogy bekapcsolja. Persze a kézenfekvő megoldás az USB kulcs, másnéven a pendrive lehetne, de azt el lehet hagyni, az megsérülhet, arról nem is szólva, hogy ha elvész, és valaki megtalálja, lehet, hogy magánjellegű adatok, dokumentumok, képek birtokába jut - ami nem kellemes. Most egy jobb megoldást mutatok: felhőutazásra invitálom kedves olvasóimat.

Ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, akkor a Dropbox nem más, mint egy 2Gb-s online tárhely, ami közvetlenül az általunk használt gépek egy adott mappájába "nyílik". Egészen pontosan egy olyantárhely, mely a gépeink egy bizonyos mappájával folyamatosan szinkronizálódik, tehát a tartalma mindegyik gépen és az online tárhelyen mindenkor ugyanaz. Hogy miért felhő? Az olyan meghatározhatatlan helyeket az interneten, ahol információk tárolódnak, vagy folyamatok működnek, cloud-nak, felhőnek hívják. Ez utal arra, hogy a konkrét adat vagy a folyamat földrajzi vagy fizikai helye nem ismert pontosan, és nem is különösebben fontos ismernünk, de azt az interneten bárhonnan (a megfelelő jogosultságok tulajdonában, persze) és bármikor elérjük.

Ez így bonyolultan hangzik, de használni könnyebb. Előrebocsátom, sajnos a program angol nyelvű, de mindössze egy gördülékeny telepítést és egy regisztrációt kell túlélni angolul. Javaslom, a telepítés előtt mindenki végezze el a regisztrációt, mivel úgy a telepítéssel kevesebb gondja lesz. A regisztrácót mindenki a lent található linken: adjuk meg a kereszt (first name) és a vezetéknevünket (last name), az e-mailünket és a jelszavunkat, majd kattintsunk a 'Create account' gombra! A regisztráció ezennel véget is ért, a nehezén túlvagyunk, s a webes felületre is beléptünk egyúttal.

A weboldalon külön füleken találunk egy oktatóanyagot, egy egyszerű fájlkezelőt, melyben a gépek között megosztott fájljainkat kezelhetjük, egy naplót, ami a tevékenységeinket követi, egy megosztáskezelőt, melyben a "felhőbe helyezett" dolgainkat mások előtt is publikussá tehetjük, illetve egy súgót. Sajnos mind angol nyelvű.

Most lássuk a telepítést! A telepítőben is lehetőség van regisztrációra, de ha ezen már túlvagyunk, akkor válasszuk az "I already have a Dropbox account", azaz "Már rendelkezem Dropbox hozzáféréssel" lehetőséget, majd adjuk meg  címünket és jelszavunkat! Ezután a telepítés egyszerű, ám a gépet lehet, hogy újra kell indítani hozzá. A dokumentumaink közt létrejött egy My Dropbox nevű mappa, melybe azokat a fájlokat tehetjük, amiket szeretnénk máshonnan is látni. Természetesen a feltöltéshez idő kell, de a feltöltés után már azonnal látni fogjuk a webes felületen és a többi gépen is az új tartalmat, tehát egy "csillagkaput" nyitottunk a gépek között. A feltöltés végeztéről egy zöld pöttyben levő fehér pipa tájékoztat minket a fájl ikonja mellett. Természetesen minden feltöltött fájlt megoszthatunk másokkal is ha létrehozunk a webes felületen egy megosztott mappát (I'd like to create…), vagy egy meglevőről ugyanezt beállítjuk (I'd like to share…). Ilyenkor megadhatjuk azoknak az e-mailjét, akiknek hozzáférést kapnak a mappához (Enter recipient email…), egy általunk megírt üzenet kíséretében (Enter a message).

További érdekes lehetőség az is, hogy a változtatás után a "felhőbe" visszamentett dokumentumok változásait követi. Például ha van egy szövegünk, amihez több napon át írogatunk, és a Dropboxban tároljuk (mert mondjuk így praktikus, mert így mindenhol tudunk hozzáírni), akkor minden egyes mentés után a felülírás helyett a régebbi verziókat a szolgáltatás archiválja. Ez azt jelenti, hogy meg lesz a tegnapelőtt esti, a tegnap reggeli, a tegnap esti, a ma reggeli és a ma délutáni verzió is. Ez azért érdekes, mert bármikor kiderülhet, hogy kitöröltünk valamit a dokumentumból, amit nem kellett volna, és mégis elmentettük, akkor visszamehetünk egy olyan állapothoz, amiben még létezett az a bizonyos elem.

Aki másolt vagy helyezett át mappákat vagy fájlokat a gépén, egyik helyről a másikra, annak a további használat már nem fog gondot okozni: a My Dropbox mappa úgy működik, mint egy egyszerű mezei mappa, csupán a neten keresztül más gépeken, illetve ha kell, mások számára is láthatóvá fog válni. A program egy kis ikonnal jelzi a működését az óra mellett, ezen jobbkattintással elérhetők többek közt a működés beállításai is, de részben kevés beállítanivaló van, részben pedig ezeket csak probléma esetén érdemes piszkálni.

A program, bár nem tud magyarul, mégis a jelenleg elérhető legjobban működő megoldás, használata pofonegyszerű, és ha valaki túljut a kezdeti könnyed akadályokon, akkor az angol nyelvvel sem sűrűn fog találkozni. A szolgáltatás elérhető Windows, Linux és MacOS rendszereken, illetve iPhone/iPod mobileszközökön is, tovább szélesítve a használat lehetőségeit.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: https://www.dropbox.com/

Direkt letöltés: innen

A regisztrációhoz kattints ide!

A program legutolsó frissítését itt találod (Dropbox 0.8.21) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (4,5/5)

Szerző: Tigris

9 komment

 

Címkék: dropbox

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr861721733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.02.03. 10:38:29

köszi, ezt már próbálom is.
bár a kézzel másolgatást még nem úszom meg vele, de teljesen használhatónak tűnik.

gipszfej 2010.02.03. 14:35:18

Alapból 2GB-ot ad, amit -ha rajtad keresztül regisztrálnak- akár 5GB-ig lehet növelni.
Előnye: linuxon és windowson egyaránt megy. Változáskövetés. Reklámmentes.

Pici hátrány: Csak egy mappát figyel, így a gépen duplonok lesznek. Mindig pörög.

Vannak mellette más alternatívák is -természetesen más-más méretekkel és tudással:
Adrive
Syncplicity
G.H.O.S.T.
MyDrive
TeamViewer

De a Dropbox egy valóban jó dolog.

Tigris 2010.02.03. 16:55:12

@xaba99: Ha bármi olyan találsz, amit nem sikerül megoldani a Dropbox-szal, akkor csak nyugodtan írd meg, és keresünk rá megoldást!

@gipszfej: én spec úgy hallottam, hogy csak 3G-ig! Egyet viszont megigérek, ha elérem a limitet, akkor felveszem a kapcsolatot azokkal, akik rajtam keresztül regisztráltak, és az ő hivatkozásukat fogom ide belinkelni.
Az alternatívákat (nem mindet :( ) néztem, de egyik sem olyan egyszerű, gördülékeny, mint a Dropbox, és sokszor akár a klienst, akár a szinkronizálást napi meghatározott forgalomra korlátozzák, hogy inkább fizess. Meg fogom nézni, amit eddig nem néztem! Hátha akad trónkövetelő.

Tigris 2010.02.03. 17:22:48

@xaba99: A könyvjelzők szinkronizálásához még egy kis segítség: freeware.blog.hu/2010/02/03/chrome_konyvjelzo_szinkronizalas

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.02.04. 08:46:09

na, próbálkoztam vele, teljesen jól használható, akár file-transzferre is.

egyik gépen (amin a legtöbbször módosítom a másik gépen is szükséges dolgokat) kiegészítettem allway sync-kel, így most tökéletesen megfelel az elvárásaimnak ;)

üdv
xaba

Tigris 2010.02.04. 11:44:10

Remek, ennek örülök! Ha jól értem, akkor helyi szinkronizálásra az Allway-t használod? Mert akkor megnézem, hátha másnak is hasznára lehet...

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.02.04. 12:07:27

igen. az allway elvileg tud ftp-re is szinkronizálni meg share-ek között, de azt nem próbáltam.

Tigris 2010.02.04. 12:14:14

OK, köszönöm a tippet, megnézem majd!

kuhi 2011.03.13. 13:40:02

Tudtok valamit, ami megy hálózatról?
Vagy mégjobb lenne valami arm-ra applikálható rsync dolog (Synology NAS-ra).
(Az amazon S3 nem tiszta a sok kis forgalomarányos megkötés miatt. Tudom, hogy puding próbája az evés, de egy év ingyenes időszak alatt szépen hozzá lehet szokni a jóhoz és fájdalmas lemondani.)
süti beállítások módosítása