Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Picasa 3.6.105.41

2010.03.02. 11:16

A fotózás, a videózás a drága hobbiból mára már egy mindenki számára elérhető, hétköznapi dologgá vált. Tonnaszám gyárthatjuk a képeket a filmeket szeretteinkről, ünnepeinkről, munkánkról, kikapcsolódásunkról, az általunk érdekesnek tartott dolgokról, sőt, az egész világ számára elérhetővé tehetjük. De egy bizonyos mennyiség felett már nehéz megtalálni azt, amit keresünk, kivéve ha ügyesen szervezzük a dolgainkat - vagy ha képmanagert használunk.

Ha keresésről van szó, akkor mindenkinek először a Google jut eszébe - nem véletlenül. Bár az internetes képkeresésen még volna mit csiszolni (helyszín szerint felcimkézett, ún. geotaggelt képek, arc- és helyfelismerés, hasonló képek keresése, stb.), ennek ellenére a Google jó szolgálatot tesz ebben is, főleg az innovatív ötleteinek köszönhetően (a fent sorolt funkciókkal már többé-kevésbé fel van vértezve a Google képkeresője). Ráadásul a keresőóriás beszállt az online film- (Youtube) és fotómegosztásba (Picasa) is. A keresési módszereit eddig is sikeresen alkalmazta az egyes gépeken is (Google Desktop Search), miért ne létezhetne egy olyan alkalmazás is, mely a képeinket segít rendezgetni és megosztani? Így született a Picasa.

Régóta kedvelem a programot, de eddig egy dolog tartott vissza attól, hogy bemutassam. Aki sűrűn olvassa a cikkeimet, tudja, mennyire fontos nekem, hogy egy alkalmazás tudjon magyarul. A Picasa utolsó verziói sajnos nem tudtak magyarul - eddig. Sok érdekes újítást hoztak a 3.5-3.6-os verziók, nem szerettem volna, ha ebből kimarad az, aki nem tud angolul. Ám elkészült a magyarul is tudó, mellesleg ingyenes változat is, tehát itt az idő, hogy ismertessem.

A program alapvetően sok hasonlóságot mutat a már bemutatott XnView-val. A Picasa-ban is alapvetően kétféleképp láthatjuk a képeinket: mappanézetben, ilyenkor egyszerre több képet is kezelhetünk, és a szerkesztési nézetben, amikor egy képen egyedi beállításokat végezhetünk, vagy akár diavetítés formájában böngészhetjük a képeinket. Mindkét módban közös, hogy lent találhatjuk a képekkel végezhető funkciókat: feltöltés a netre, küldés e-mailben, nyomtatás, exportálás (konvertálás), nyomat vásárlása, blogba helyezés, kollázs, film készítése, illetve itt találhatjuk a cimkézést is. Az egyszerű csillagozás mellett egyedi cimkéket (pl. 'nyaralás', 'nagymama', 'érdekes', stb.) tűzhetünk a képek mellé, megjelölhetjük a térképen (Google Maps-ből) hogy hol készült a kép, illetve hogy ki van a képen. Ez egy érdekes funkció, ugyanis a Picasa elemzi a képet, s ha arcot talál rajta, megpróbálja felismerni, melyik ismerősünk van rajta. Persze ez egy kísérleti funkció, és hatékonysága erősen függ attól, hogy hány olyan képünk van, amin már jelöltünk be ismerőst. Mindenesetre ha sok csoportképünk, vagy bulifotónk van, akkor ez egy hasznos dolog, kikeresni, hogy egy ismerősünk melyik képen szerepel. A dolog nem teljesen automatikus, ha van a képen olyan arc, amit a Picasa nem ismert fel, akkor kézzel is bejelölhetjük, ki van a képen. A térképet, a cimkék, illetve az emberek listáját a jobb oldalon látjuk. A funkciók mellett balra láthatjuk a "kosarat", azaz a kijelölt elemek listáját. Tehát ha kiválasztunk pár képet, amivel foglalkozni akarunk, és ezeket letűzzük a zöld tűvel, akkor nem kell állandóan keresgetnünk a hosszú mappanézetben a képeket.

Baloldalt fent a mappanézetben a különböző szűrési/rendezési szempontokat látjuk, tehát ha csak egy bizonyos cimkével ellátott, bizonyos mappában levő, egy projekthez tartozó képeket akarjuk látni, ezekkel a listákkal szűrhetjük a képeinket. A menü alatt fent további szűrési, keresési és a megjelenítést szabályzó beállítást látunk: beállíthatjuk, hogy a lista egyszerű képlista, vagy kibontható fastruktúra legyen, a lefelé mutató gombbal a rendezést állíthatjuk be, de a szűrőket is megtaláljuk újra, ezúttal egy kereső mezővel együtt.

A szerkesztési nézetben baloldalt fent a szerkesztési, képmanipulálási lehetőségeket találjuk. Alapvető képkorrekciókra képes a program, illetve egyszerű effekteket ismer a program, tehát nem ez az erőssége. Itt indíthatjuk el a teljes képernyős diavetítést is. A képekhez képaláírást is fűzhetünk.

Ha nem ezzel a programmal szeretnénk a képeinket retusálni, ha megelégszünk alapvető, igaz jól működő képkorrigálási eszközökkel, viszont szeretnénk könnyen és hatékonyan kezelni a fotó- és videótárunkat, akkor az XnView-nál használhatóbb, kezesebb program a Picasa, erre a Google neve is garancia. A fordítással teljesen meg vagyok elégedve, az online funkciói sem lehetnének egyszerűbbek, a képek internetes megosztása egy kezdőnek is egyszerű művelet.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja:
http://picasa.google.hu/ (magyar)
http://picasa.google.com/ (angol)

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Picasa 3.6.0 Build 105.61) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (3/5)

Szerző: Tigris

24 komment

 

Címkék: picasa

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr691802312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lalolib 2010.03.02. 16:37:46

Nem rossz program, de engem valahogy a szerkezeti felépítése mindig zavart. Maradok a FastStone Image Viewer-nél.

Tigris 2010.03.02. 16:43:12

@lalolib: Ha van kedved kísérletezni, akkor ajánlom az XnView-t, ez közelebb áll a FastStone IV-hez. Jól emlékszem, hogy ez utóbbi nem tud magyarul?

Tigris 2010.03.02. 16:50:40

@lalolib: ha nincs kedved telepíteni az XnView-t, akkor van belőle portable verzió, pl. a frissítésénél találsz linket (az utolsó verzió a 1.97.2).

apacuka11 2010.03.02. 16:58:28

Na végre, hogy felépülőben vagy...
(Megmondom őszintén azt hittem befuccsolt a blog...nagy sajnálatomra)
Memory Washert 6.0-t szeretném javasolni, asszem ma még ingyenes, nálam műkszik....
Ügyesnek tűnik, bár nem vagyok profi...
Komolyan nagyon vártam már, hogy visszatérj...

Tigris 2010.03.02. 17:07:28

@apacuka11: Nagyon kedves vagy, köszönöm! :) A konkurrencia nagy bánatára nem fuccsoltam be, csak ugye a technika cserben hagyott és kicsit időbe telt összeszedni mindent.
Mem Washer, igenis! Utánanézek! Köszönöm a tippet!
Apropó, hóvégén költözés lesz, addig még lesz jópár ismertető, videó, meg egy kis tapogatózó kérdőív is, szóval tessék követni újra az eseményeket!!!

apacuka11 2010.03.02. 17:13:25

Nekem bevált az ízlésed, szakmailag és
grafikailag is, úgyhogy figyelek ezerrel...
A legujabb namebench is sirály...
A picassoval mult héten megelőztelek,
az valami eszméletlen jó...

Tigris 2010.03.02. 17:17:04

:) Na, azt hiszem most már kezdem elbízni magam... :D
Picasa? Mármint a kipróbálással vagy a cikkírással? Amúgy szerintem is jó, természetesen nem mindenre. Nem fogom az XnV-t törölni miatta, de pl. a fotókat rendezgetni, galériát rendezgetni, cimkézni, miegymás, szerintem jobb.

apacuka11 2010.03.02. 17:23:42

Ja vazze ... nem is mondtam..
Felraktam az oxigen officie-t
Utána, meg aazt hittem frissítés jött magyarul, oszt rányomtam a magyar valamit...
Kisebb lett a tartalom de igen gyors...

apacuka11 2010.03.02. 18:23:52

Ja, oszt ezek a pici progik is ingyenesek asszem...(Van magyar nyelvű is...):

Animated computer
True transparency
Winflip
Standalonestack2
Ubericon
Visualtooltip
VisualTaskTips
ViStart

.....Némelyiket, még frissítik....

apacuka11 2010.03.02. 18:34:56

Lehet, hogy sok volt nekem ez a két hét szünet, oszt kicsit többet pofázok a kelleténél, de jó lenne havonta egyszer egy olyan cikk , vagy rovat,"Hogyha nékem sok pénzem lesz"...Mit használnál Tigri ha miljomos volnál, mér jó, hol áll a szoftver, hardver fejlesztés, stb...,
(Naná, hogy telhetetlen vagyok...)
Elég lenne néhány oldal, hogy hol érdemes tájékozódni...

Tigris 2010.03.02. 18:36:39

Köszönöm a tippeket, ezeknek is, és a FastStone-nak is utánanézek!

Tigris 2010.03.02. 18:53:33

@apacuka11: Nem teljesen értelek, de beszéljünk róla! Szeretnéd, ha néha kereskedelmi programokról is írnék? Vagy általában a kötetlenebb témák tennének jót a blognak, mint pl. amiket említettél? És még valami, ez nem kérés, csupán egy ötlet... nem fordult meg a fejedben, hogy írj a blogra? De ha úgy érzed, nem tudod jól megfogalmazni, vagy bármi olyan van, ami miatt nem akaródzik a dolog, akkor írd meg levélben, vagy messengeren! tigrincs kukac tigrincs.hu

numlockholmes 2010.03.02. 18:56:06

Csatlakozom az előttem szólókhoz, a FastStone nagyon jó képnézegető, szerintem letisztultabb felülete van, mint az XnView-nek - mert minden ki van rakva az eszköztárra. Az XnView jó, hogy sokmindent tud, de csomót kell keresgélni, hogy mi hol van.

Sőt, a FastStone-nak van gyorsnéző üzemmódja is, (ha telepítéskor hozzárendeltük a fájltípusokat), így nem kell a teljes nézőke betöltődésére várni.

A Picasat sokan dicsőítik, de a cikkben írt "A program alapvetően sok hasonlóságot mutat a már bemutatott XnView-val." nem 100%-ig értek egyet, mivel a Picasa nem rendes képböngésző, mint az XnView, ahol egyértelműen látom a gépem mappaszerkezetét, elnavigálok a Családi fotók mappáig, azon belül a ... - hanem előbb leindexeli a merevlemezt fotók után kutatva, amit később kigyűjthetünk kis csoportokba. Ez több szempontból is előnytelen, mert sokszor a nem odaillő képeket is kigyűjti, másrészt, ha valamit frissítek egy mappában, vagy új képeket másolok oda, azt nem látja azonnal. És speciel amint kipróbáltam "dobtam is a szemetesbe"... :( Mappakedvelő egyén vagyok :D

apacuka11 2010.03.02. 19:07:08

Tigri asszem nekünk a:

/www.rizonetech.com/

egy aranybánya...

Kicsi progik ingyen, oszt még
műkszik is a booster a 770Kb-al...

apacuka11 2010.03.02. 19:16:45

@Tigris: Havonta, kéthavonta jó lenne azokról is tudni, hol állunk, hova tartunk...
Meg gondolom azért te mint profi, figyeled az eseményeket,(igaz plúsz idődbe telik)
de neked nem tart semeddig tájékoztatni minket laikusokat...
A picassa meg az én kis 600Mb procimon
gyorsan, és jó mükszik...

Tigris 2010.03.02. 19:18:54

@baυxit: No, ma is tanultam valamit, a FastStone beépítem a terveimbe, annyit kérek csupán, hogy kicsi türelemmel legyetek, mert egy témában egyszerre több programmal nem szeretnék foglalkozni, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a blog azok számára, akik nem visszajáró olvasók.
Az utolsó bekezdésben írtakkal részben egyetértek, részben nem. Az első részben írtakkal teljesen azonosulni tudok, nálam ezért van az XnV a képekhez rendelve. Hogy mégis miért írtam mégis a Picasáról? Ennek két oka van. Egyfelől azért, mert nem magamnak írom a blogot, hanem sokféle embernek, s mindenkinek mások az igényei, szokásai, másra szeretné használni a gépet. Ismerek olyat, akinek a Windows beépített képnézője a "non plus ultra", neki az XnV/FastStone logikája túl magas. Ismerek olyat, akinek a Picasa a legjobb, mert olyan szép, és szószátyár a felülete, lehet cimkézni, stb. Igyekszem mindegyik tábornak ajánlani valamit, ha a legjobbat keresem, akkor is igyekszem csak a hasonlót a hasonlóval összehasonlítva a jobbat keresni. A másik szempont az az, hogy a két program másra jó, mások az erősségei. Igyekeztem a Picasánál is arról írni, hogy mire jó, hogy akinek nem fontos mondjuk a cimkézés alapján való rendezgetés, vagy a könnyű geotagging, az lazán túl tudjon lépni ezen a programon.

Tudjátok, olvastam a blogokról egy érdekes cikket. Azt írják, hogy egy működő, sok olvasóval rendelkező blogban a hasznos és értékes infó kétharmada nem a cikkekben, hanem az utána írt kommentekben van. Ezért őszintén örülök a kommentjeiteknek, akár jó, akár rossz tapasztalataitokat írjátok meg. Bauxit, szeretném, ha te is, továbbra is kritikus szemmel olvasnád, amit írok!

Tigris 2010.03.02. 19:30:00

@apacuka11: Először is nem vagyok profi. :) Túl sokam olvasok profik blogjait ahhoz, hogy ne merjem elbízni magam.
A linket köszönöm, megnézem!

pixelhuszár (törölt) 2010.03.06. 19:30:45

Nagyon jó a blog, tetszik.
Csak így tovább!!

Tigris 2010.03.07. 02:30:00

Nagyon köszönöm, igyekszem! :)

Emrik 2010.03.16. 12:18:15

Én a picasanak főként a képnézegető funkcióját használom. Szép dizájnosan jeleníti meg a képeket, gyorsan bele lehet zoomolni és gyorsan lapoz. Az esetlegesen nyomtatásra szánt képeket pedig gyorsan és hatásosan lehet manipulálni.

Tigris 2010.03.16. 12:26:06

Hát igen, ízlések és pofonok... Amit az egyik nem szeret, a másiknak pont az tetszik. De így a jó! :) Legyen ilyen is, olyan is!

zozómicu 2011.05.15. 10:44:21

T.Tigris-Most bukkantam rá erre az oldalra szenzációs-jók az irások profi fogalmazás Szuper!!!Ami a kérdés Picasám van a Vistán ment a Windóson nem tömöriti a képeket- használjak tömöritö progit vagy beállitási hiba van?Üdv.zozómicu

Tigris 2011.05.15. 11:05:27

Nagyon köszönöm a kedves szavakat! Dolgozom azon, hogy a régóta szunnyadó blog újraéledjen, mentségemre szóljon, hogy sokkal kezelhetőbbre, áttekinthetőbbre szeretném, és sokmindent össze kell hangolni ennek érdekében… miközben valamiből meg is kell élnem. :)

Nos, a cikk írásakor még XP-n használtam a Picasát, most már Win7-en (ráadásul régebben csak régebbi procival, most pedig használom 32 bites és 64 bites Win7-en is), ami azt jelenti, hogy a Picasával nincs gond XP-től felfelé, procitól függetlenül, tehát nálad szerintem vmi más lesz a gond.

A tömörítés alatt nem egészen értem, mire gondolsz. A Picasa-val a képeket szerkeszteni, áttömöríteni nem igazán praktikus, a programot inkább a képek nézegetésére, rendezgetésére találták ki. Ha konvertálnod vagy áttömöríteni szeretnéd a képeket, akkor erre az XnView-t ajánlom, alapfokú szerkesztésre (nem photoshop, de sok okos dolgot tud!) nagyon alkalmas, rendszeresen használom.
Az XnView leírását itt találod: freeware.blog.hu/2009/10/29/xnview
A vele kapcsolatos írásokat pedig itt: freeware.blog.hu/tags/xnview
süti beállítások módosítása