Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

FWsim

2010.08.20. 10:13

Remélem augusztus 20-a alkalmából sikerül meglepnem olvasóimat valami olyannal, amire sosem gondoltak volna. Mindenki készül az ünnepre, de az ország tüzijátéka, illően az állam szerényebb anyagi helyzetéhez és az árvizek károsultjaira való tekintettel, ma este kicsit szolídabb lesz, mint eddig: csupán dunai uszályokról fognak egy kisebb látványosságot bemutatni. Lehet azon vitatkozni, hogy ez jó-e, vagy sem, ám én egy frappáns ötlettel megoldottam a problémát: hadd legyen mindenkinek saját tüzijátéka!

Gondolkodtam azon, hogy a következő programot játéknak, vagy komolyságnak tituláljam, úgyhogy ezt mindenkinek ízlésére bízom. Az FWsim egy tüzijáték-tervező és -szimulátor, ami azon túl, hogy alapvetően jól néz ki, tudásában is nagyon profi, hiszen rengeteg létező rakéta, görögtűz és hasonló tüzijátékelem-típust ismer. Akinek ez sem volna elég, saját tervezővel is rendelkezik, ahol saját elemeket tervezhetünk azok fizikai tulajdonságainak megadásával: változtathatjuk a szikraeső színét, röppályáját, sebességét, és sok más fizikai paramétert is. A főképernyő alján láthatjuk az időcsíkot, melyre tetszőleges elemeket tehetünk be a mellette levő Add Cue panelről: egyedi rakétákat (Single Firework), láncolva induló sorozatot (Stepper), illetve üteget (Battery), melynek elemei egyszerre indulnak. Itt tehetünk be aláfestő zenét (Music), illetve a kamera mozgását is innen vezérelhetjük. A kamera (Camera), illetve a rakéták (Firing Positions) elhelyezkedését a felette levő panelen állíthatjuk be, a meglevő elemek paramétereit ezalatt, az Edit Cue panelen módosíthatjuk. Bátran kísérletezzünk az értékekkel!

Persze a változásokat csak akkor láthatjuk, ha elindítjuk a bemutatót az F1 gomb lenyomásával (ugyanezzel meg is állíthatjuk), és bármikor az idővonal tetszőleges pontjára ugorhatunk, ha annak felső, kék csíkjára, a megfelelő pontra kattintunk. Természetesen mód nyílik az Edit menüben meglevő elemek másolására, beillesztésére, sorozatok és ütegek tükrözésére, lefutásának megfordítására is, az emlegetett elemszerkesztőt pedig a Tools menü Effect Editor pontjánál találjuk. A zenét és az elemek ritmusát is szinkronba lehet hozni, de mivel ez egy bonyolultabb művelet, akit érdekel, nézzen utána a program honlapján! Ó, majd elfelejtettem: hátteret is lehet adni a tüzijátéknak, igaz, kicsit furán, hiszen a kép alsó felét levágja a program, de ezt is ki lehet tapasztalni.

A kész bemutatót külön ablakban is megnézhetjük (Tools, Display, 1280×720 Window), ilyenkor a CTRL-F lenyomására indul a show. Látványt is menthetünk az F10 megnyomásával, de a teljes műsort is lementhetjük AVI formátumban, a Tools, Render To Video menüpont alatt. Ha jól sikerült a művünk, akkor töltsük fel a YouTube-ra, hogy más is láthassa!

Amint a leírásból kitűnik, a program sajnos magyarul nem tud, és első pillantásra bonyolultnak tűnik, de szerencsére semmilyen pirotechnikai vagy fizikai ismeretet nem igényel, ugyanakkor próbálkozásainkat nagyon gyorsan látványos tüzijátékokkal honorálja a program. Szóval ha egy kreatív olvasóm úgy érzi, kicsit megijedt a keszekusza leírásomtól, akkor csak töltse le és telepítse a programot, és nyugodtan kattintgasson, tologassa a csuszkákat kedve szerint, nézze meg az eredményt, aztán megint állítgasson, hamar rá fog kapni a dolog ízére!

A programot még nagyon sok ponton lehetne tökéletesíteni és felhasználóbaráttá tenni, hogy a fordításról ne is szóljak, de engem úgy elkapott a hév, hogy folyamatosan játszom a programmal, hogy egy zene mellé a lehető legszebb tüzijáték-kompozíciót összeállítsam, tisztára úgy magába szippantott a program, mint anno a karácsonyi LEGO-játék. Akik pedig még mindig nem kaptak kedvet, annak pár kedvcsináló videó:

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.fwsim.com/

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

10 komment

 

Címkék: fwsim

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr642234422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apacuka11 2010.08.20. 11:01:35

Bakker, ez jóóó!!!!

apacuka11 2010.08.22. 10:47:27

Te Tigri ujabban hanyagolod a hozzászólásokat...
Talán kuvircolsz a farakás mögöt, vagy csak répát pucolsz?
Háát....nézzenek oda....

apacuka11 2010.08.22. 10:48:52

Talán visszavitted az üres üvegeket,
oszt teli a moci tankja....

apacuka11 2010.08.22. 16:09:11

No.. kész a bográcsos...Kő fotó vaaaaze?

apacuka11 2010.08.22. 16:10:19

Nem kapsz képet, mert megeszed...
Két komment elküldése között várnod kell néhány percet!
Qrva vicces...

apacuka11 2010.08.22. 16:11:55

Nem egyszerűbb kiírni, hogy no comment?

apacuka11 2010.08.22. 16:14:23

No Tigri , tán a lendvai ildit alkalmaztad cenzornak, hogy oda ne sz...jak...

apacuka11 2010.08.22. 16:16:08

Ha ki akarom tíltatni magam, azt hogyan kell???

apacuka11 2010.08.22. 16:18:26

nagy Q-rva
Kis q-rva
No ez mindíg bejött...

Tigris 2010.08.22. 16:36:46

Látom nagyon unatkozol… :D
Kevesebbet vagyok, de azért az érdemi dolgokhoz hozzá szoktam szólni. Az ok egyszerű, kicsit több a munkám mint régebben, sajnos az üres üveg még elég kevés, de dolgozom rajta. Amúgy reggel óta szegény O&O Defrag két giga adaton nyálazta át magát, rakott rajta rendet, szóval az is beletelt kis időbe.
Ami a kommentezést illeti, azért kell az időkorlát, mert van, aki akár reklámokkal, akár az ökörködéseivel teletömné a kommenteket, én pedig nem győzném utána takarítani a szemetet, az időkorlát legalább kicsit elveszi a kedvét az agyatlan tevékenységtől.
Kitiltani magad? :D Azt csak én tudnám, de nem fogom… aztán meg jönnél vissza, hooooogyisne! :D
süti beállítások módosítása