Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

OpenOffice 3.11

2009.11.02. 09:47

OpenOffice ismertetésA világon legtöbbek által használt szoftverek az operációs rendszereken kívül az irodai programcsomagok, amiben általában szövegszerkesztő, táblázatkezelő, ritkábban adatbáziskezelő, prezentációkészítő, képlet- és rajzszerkesztő szokott szerepelni. Bár statisztikáim nincsenek, egészen biztos vagyok benne, hogy a vezető szerepet a Microsoft Office tölti be, de én most egy ingyenes és mellesleg közel egyenértékű alternatívát ajánlok, ez az OpenOffice. A története az internet publikussá válásának korába nyúl vissza, a Java nyelvről és gépeiről híres Sun cég StarOffice irodai programcsomagjának publikussá tett forráskódjára épül.

A programcsomag nagy karriert futott be céges körökben, főleg állami, önkormányzati, oktatási és alapítványi irodákban lett állandó munkatárs. Ezt ingyenessége mellett kezelhetősége, Office-kompatibilitása, jó nyelvi verziói tette lehetővé, valamint az, hogy Windows-os verziója mellett Linuxra, Solarisra, MacOS-re, és OS/2-re is létezik. A csomag mindent tartalmaz, amit egy irodai programcsomagnak kell, sőt, az Office formátumokat is kezeli. Az egyetlen jelentős hiányossága, hogy e-mail klienst (ha így érthetőbb, az Outlookot) nem tartalmaz, de általában a Mozilla Thunderbird-öt szokták vele telepíteni, tehát erre is van megoldás. Az Office 2007 szalagmenüjét se keressük még, talán a 4-es változatban lesz valami hasonló, de ez a csomag használhatóságát nem csorbítja. Ugyanakkor kapunk egy helyes kis vektoros rajz- és grafikonszerkesztőt, de további kiegészítők is letölthetőek az programból, egy kis puzzle-gombra kattintással. Sok vád illette az OpenOffice-t a lassúsága miatt, de ezen a fejlesztők a 2-3-as verziók alatt sokat javítottak, igazából ma már nincs hátrányban az alkalmazás. A makrózás, a programozhatóság itt is megvan, tehát ezen a téren is megállja a helyét. Persze nagyítóval lehet keresni a sok-sok apró előnyét az Office-nak, de ezek igazából olyan funkciók, amiket egy átlagos irodában meglehetősen ritkán használ valaki... de ha mégis hiányzik, akkor makrók és letölthető bővítmények formájában lehet, hogy ez is pótolható. Gondolkodtam, hogy egyáltalán megemlítsem-e, lévén hogy nekem teljesen magától értetődő, hogy egy ilyen kaliberű program teljesértékű magyarítással rendelkezik, de elkerülendő a félreértéseket, leírom. A magyarításba egy nagyszerű szótár és hibátlan helyesírás-ellenőrzés is beleértendő.

Akinek pedig ez sem elég, még több előre elkészített sablont, grafikát szeretne, az nézze meg az OxygenOffice Professional 3.1.1-t!

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja:
http://hu.openoffice.org/ (magyar)
http://www.openoffice.org/ (angol)

Direkt letöltés: innen (magyar), innen (angol)

A program legutolsó frissítését itt találod (OxygenOffice Professional 3.2) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (4/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: openoffice

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr211491864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása