Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Paint.NET 3.36

2009.11.04. 15:32

Paint.NET ismertetésEddigi lelkes áradozásaim után most egy kicsit fanyarabb ajánló. Sokáig kerestem egy olyan képszerkesztő programot, amivel a fotóretusálást olyanokkal is meg lehet szerettetni, akiknek a Photoshop már túl bonyolult, és/vagy nem biztos, hogy egy fél vagyont szánnának rá. Persze volt a Gimp, amit sokan istenítenek, de nekem a mai napig kicsit programozó-gondolkodású program, művészembert nem találtam, aki intuitív módon tudná kezelni. Volt a PhotoFiltre, ami kedves-aranyos, de ordít róla, hogy a fizetős nagytestvér öcsikéje, tulajdonképpen egy beetetés, hogy vedd meg a drágábbat. Aztán itt van a Microsoft Paint.NET-je, ami nevében is utal arra, hogy az MS szeretné a Windowsban ragadt, mára már tudásában szinte semmire sem alkalmas Paint emlékét "kiretusálni" egy jobbfajta képszerkesztővel. Bár nem mondhatom erre az alkalmazásra, hogy tetszik, de azért egy tisztességes próbálkozás, s ha valaki nem olyan Photoshop-függő mint én, akkor még tán szerelmes is lehet belé... Mert azért nem rossz program, éshát mégis ingyenes. A leírásomat itt-ott átszövi a panasz, a fanyalgás, mely részben tény, részben pedig elfogultságomat jelzi, de azért nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek a Paint.NET-et.

A leírást majdnem nem írtam meg, ugyanis a legfrissebb 3.5 beta 4-es verzió egyszerűen fel sem akart települni, s a neten utánanézve válaszok helyett mindenütt csak panaszokat találtam. Jó, igaz, alapvetően bátor vagyok, merek betás verziókat használni, mert ritkán van velük bajom... na most volt. Aztán adtam egy lehetőséget a 3.36-nak, ez már gond nélkül települt, futott, de azért megjegyzem, alapkövetelmény a .Net Framework 3.5 SP1, ha valakinek ez nincs, kezdje azzal, hogy a Windows Update-ről. Ha valakinek idáig nem szegte kedvét a dolog, akkor már valószínűleg nem is fogja, mert a használattal már könnyebb megbarátkozni. A felület kicsit hasonló-kicsit más mint a szokványos retusprogramoké, vékony eszközpaletta, funkció-paletták: szín, rétegek, előzmények, felül egy általános és egy eszközfüggő gombsor. Akit a Photoshop, vagy más komoly képszerkesztő már elkényeztetett a funkciók és feldolgozási módszerek tengerével, annak jópár dolog hiányozni fog, főleg a rétegkezelésből, pl. a rétegmaszkok, a módosító maszkok, a rétegstílusok, de a szövegkezelés is kezdetleges, az effektekből is lehetne jelentősen több, és akkor még a színmodellekről nem is szóltam. A makrózást és a görbekezelést pedig felejtsük is el. Viszont... sokminden megtalálható benne, ami jó és hasznos, sőt, az effektek közt is találtam pár olyat, amit szívesen látnék a Photoshopban is. Összegezve, ha valakinek nincsenek hatalmas elvárásai, "csak" egy kezes grafikai szerkesztőt szeretne ingyen, amivel azért szinte mindent meg lehet csinálni, akkor a Paint.NET egy jó kis program, ami ráadásul kicsi is, gyors is.

Hogy magyarul tud-e? Elvileg nem, gyakorlatilag pár lelkes ember magyarította, igaz, nem próbáltam. Akit érdekel, nézzen körül itt: http://ipon.hu/utils/Paint_NET_magyaritas és írja meg tapasztalatait! 

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.getpaint.net/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Paint.NET 3.5.5) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: paint net

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr931494628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása