Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

KeePass 2.09

2009.11.10. 11:22

KeePass ismertetésBiztos mindenkivel előfordult már, hogy szüksége volt egy jelszóra, vagy valamilyen bizalmas infóra, amit egy cetlire írt rá, vagy már nem is emlékszik rá, mi is volt. Ez roppant kellemetlen tud lenni, főleg ha az az infó egy ügyfélszolgálaton keresztül, vagy netes jelszó-emlékeztető által sem elérhető. Meg aztán az is kínos, amikor szerződések, papírhegyek közt kell a betűtengerből kihalászni azt a hatbetűs jelszót, ami egy kék fejléces papíron volt valahol középen balra. Ez nem egy praktikus módszer így 2009 tájékán, érdemesebb ezt is a számítógépre bízni, méghozzá úgy, hogy tudjuk, hogy az adataink erős titkosítással kerülnek lakat alá. Ha ezeket az adatokat rendszerezni is tudjuk, még jobb.

Erre a célra tökéletesen megfelel a kicsi, ám erős védelmet adó KeePass. Fastruktúrában kategorizálva tárolhatunk minden infót, kereshetünk benne, átrendezhetjük, megjegyzéssel, netes címmel elláthatjuk, de mindezt csak akkor, ha az alap-adatbázishoz első alkalommal rendelt mester-jelszót beírtuk. Aki nem tudja a jelszót, annak távoltartásáról az adatbázis AES algoritmussal lekódolása gondoskodik, de ha az adatbázis nyitva hagytuk, mert mondjuk sürgős dolgunk akadt, vagy a jelszót a vágólapra másoltuk, akkor az előbbi lezárásáról, az utóbbi törléséről az alkalmazás egy beállított idő elteltével magától gondoskodik. A jelszavainkat megnézhetjük, de ha kell, a programból látatlanul is kimásolhatjuk azokat, ilyenkor csak a külső szemlélő által nem olvasható vágólapon jelenik meg a titkos kódunk.

A rendszergazdák egy praktikus funkciónak is örülhetnek, a programban van egy jelszógenerátor, ami általunk meghatározott minták és kritériumok alapján generál véletlen jelszavakat, akár egyszerre többet is. Aki csak a saját USB kulcsában bízik meg, vagy csak nem áll módjában telepítgetni mondjuk a céges gépre, annak a készítők elkészítették a program telepítés nélküli, "standalone" verzióját is, De a program még sok más platformra létezik, pl. PocketPC-re, mobiltelefonokra, iPhone-ra, PalmOS-re, a friss Androidra, és természetesen Mac OS X-re és Linuxra is, tehát szinte bárhol hozzáférhetünk a személyes adatainkhoz... feltéve, hogy tudjuk a saját jelszavunkat, azt az egyet, ami a sok másikhoz hozzáférést ad.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://keepass.info/

Direkt letöltés: innen

Magyar nyelvű kiegészítő letöltése: innen (ennek tartalmát a program telepített mappájába kell másolni)


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

5 komment

 

Címkék: keepass

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr101514979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.01.20. 11:54:00

a standalone verzióhoz annyit, hogy a feltelepített program folderét ha lemásoljuk, az is múködik bárhol.
elég régóta így használom.

KlauZulu 2010.04.30. 11:37:18

Nagyon kedvelem ezt a blogot.Hasznosak az alapos leírások,tényleg nagyon klassz munkát végeztek itt :).
Ez a KeePass azonban kifog az emberen.A régi v1 -es adatbázis átmentésére gondolok.Ne tudjátok meg mit szenvedtem vele mire sikerült megcsinálnom.Nekem megért volna egy ismertető erről,de gondolom az igények szülik a leírásokat.
Köszönet a sok írásért még egyszer és további jó munkát Nektek! Kíváncsian olvasom a jövőben is :).

Tigris 2010.04.30. 11:56:15

@KlauZulu: És ismét egy új név a blogomon, isten hozott téged is errefelé! :)
Bevallom őszintén, a Keepass használatát szerencsés módon a 2.0-val kezdtem, az átmentés „örömeiből” kimaradtam. Meg fogom lesni, hogy van-e mód a két verzió közti konvertálásra, mert ezek szerint nem egy egyszerű történet, és ha találok használható megoldást, közölni fogom. De azt teljesen jól látod, hogy a leírásokat és a tippek/trükkök cikkek jelentős részét az igények szülik – tehát ha legközelebb ilyen problémád akad, tedd fel a problémát itt kérdésként, hátha valaki tudja, s ha nem, hát magam fogok utánajárni, ígérem!
A kedves szavakat én köszönöm, ilyen hozzászólásokért érdemes csinálnom, ahogy fogom is tovább! :) Visszavárunk, és tessék kommentálni, kérdezni bátran továbbra is!

KlauZulu 2010.05.03. 11:58:04

Én is köszönöm válaszod,ígérem jövök helpért,ha kell :).És szupi hogy folytatod az írásokat :).
A KeePassról annyit, hogy a fájlkiterjesztésen kívül az is különbség (azt hiszem) hogy az 1.x-es verziónál nem egy fő név alatt kerültek elmentésre a dolgok,hanem anélkül.Tehát csak simán szerepelt a menü,úgy mint Általános,Email stb.A 2.x-es v.-ba úgy lehetett átmenteni őket hogy készíteni kellett egy üres adatbázist nekünktetsző névvel.Ekkorra a menük(Általános,Email stb)már ez alá kerültek.Ez végülis azt hiszem pont nem a gubancos része,hanem inkább az hogy a régi kdb fájl betallózásakor jó pár opció közül lehet választani,hogyan is legyen az átmentés.Rendeljen-e új ID-ket az elmentett dolgainkhoz és pont ez az a rész,ahol el lehet könnyen bukni,mert igazából csak szoftokhoz nagyon értő ember tudja értelmezni azokat.Nekem kapásból sikerült elsőre rosszul kiválasztanom a nem megfelelő opciót és így teljesen elcsúszott az egész adatbázis.Hozzáteszem hogy elsőre nem a kdb fájlt próbáltam átmenteni,hanem talán a html-t(nem tudom már pontosan.Pont azért, mert nagyon ciki lenne elveszíteni őket,ezért az összes létező formátumban exportáltam őket anno).Úgyhogy lehet h csak a kdb formátumot tudja beolvasni jól a v2.x? Még így is muszáj volt átpakolásznom az adatbázist,mert duplán jelent meg a "menü" vagy minek is nevezhető.De sikerült nagy nehezen.Szóval azok az opciók tűntek zűrösnek,amik a hogyan átmentésről szóltak a tallózáskor.
Na ez regény lett.Sry érte :).
MÉg 1x köszönet a választ,no és a blogod ;)!

Tigris 2010.05.03. 14:30:45

Ezt magam sem írhattam volna szebben! :) Köszönöm!
süti beállítások módosítása