Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

CPU-Z 1.53 és GPU-Z 0.3.8

2010.01.15. 10:06

CPU-Z és GPU-Z ismertetésKét rendszerdiagnosztikai programot szeretnék most bemutatni, mindkettő szinte etalonnak számít a hardver-információs alkalmazások között. Van, akit hidegen hagy, hogy a processzora éppen milyen technológiával készült, vagy a videokártyájában milyen pixel shader van, de pl. a játékosoknak akár élet vagy halál kérdése lehet egy hevesebb párbajban, hogy mit rejt a számítógép háza, hogy amit drágán megvettek, az valóban az-e, ami a dobozra rá volt írva. Természetesen ezek az adatok a tuningolást is meghatározzák. A CPU-Z és a GPU-Z minden információt megad, amire egy hardver-barkácsoló kíváncsi lehet.

Bár a nevük és a kinézetük is hasonló, a két programot két külön cég fejleszti, mégis úgy gondoltam, érdemes lenne őket egy cikkben bemutatnom. Sajnos a közös jellemvonások között van az is, hogy magyarul nem tudnak, de a főszerep úgyis az adatoké: ha valaki a fizikai és szoftveres paramétereket tudja értelmezni, akkor valószínűleg nem a magyar nyelvű kezelőfelületet fogja hiányolni.

A CPU-Z, mint a neve is utal rá, a processzorról és környékéről szolgáltat adatokat, egészen pontosan fülekre osztva a CPU-ról, a gyorsítótárakról, az alaplapról, a memóriáról, illetve azok foglalatairól, valamint egy rövid összefoglalót nyújt a videokártyáról is. A GPU-Z ez utóbbit részletezi bővebben, illetve mérési adatokat is közöl a kártya sebességeiről, hőmérsékleteiről, illetve a hűtőventillátor sebességéről. Mindkét program el tudja küldeni a fejlesztők weboldalára az adatait ellenőrzésre, hogy leellenőrizhessük a hardverünk valódiságát.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

CPU-Z 1.53

A program honlapja: http://www.cpuid.com/cpuz.php

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (CPU-Z 1.54) >

GPU-Z 0.3.8

A program honlapja: http://www.techpowerup.com/gpuz/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (GPU-Z 0.4.2) >


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: cpuz gpuz

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr641673947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása