Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Calibre 0.6.36

2010.02.01. 10:19

Még biztosan sokan lesznek, akik jobban fogják szeretni a bőrbe kötött könyv illatát, tapintását, és a papírra nyomtatott betűk olvasását. Ugyanakkor már nagyon sok könyv elektronikus formátumban is elérhető, de sok tananyagot is inkább így publikának a diákoknak, költségeket csökkentendő. Nem utolsó szempont az sem, hogy így egy könyv kiadására nem kell fák tucatjait kivágni. Igen ám, de míg a könyvespolcon szép átlátható rendben tarthatjuk könyveinket, mi legyen az e-bookokkal, melyek a legkülönbözőbb formátumban a gépünkön szanaszét szórva lelhetők fel?

A könyvek kategorizálására egy remek programot találtam. Érdekes, mindig akkor bukkanok rá a legnagyobb kincsekre, amikor nem keresem őket... Lehet már katalógusunk a filmjeinkről az Ant Movie Catalog jóvoltából, az Mp3tag-gel rendet tehetünk a zenéink között, ideje az e-bookokat is rendbe rázni!

A program egy rakás formátumot kezel, pl. PDF, LIT, PRC/PDB, ODT, RTF, CBR/CBZ, TXT és a különféle HTML-ek, de az E-book olvasó készülékek közül is sokat. Ez utóbbi lehetőséget ad arra, hogy a könyveket külső programok igénybevétele nélkül e-book olvasónkra tölthessük; szükséges konverziót a program képes elvégezni.

A katalógusba felvett (ez gyakorlatilag egy gomb lenyomásával, vagy a fájloknak a Calibre ablakra húzásával megtehető) könyvekből a program megpróbálja automatikusan kiszedni a könyv adatait: a címet, szerzőt, kiadási adatokat, ISBN-számot, majd ezek alapján az eredetiről másolatot készít egy általunk megadott mappa szerző és cím szerinti almappájába. Sokan kérdezhetik, hogy minek a másolat... Erre két válaszom is van: az e-bookokat eleve érdemes CD/DVD-re kiírva, archiválva tartani, de hogy a katalógusba felvitt könyvek mégis kéznél legyenek, ezért csinál másolatot a program az archívumból. Persze ez a hivatalos, fejlesztői válasz, de a dolog szerintem akkor sem teljesen praktikus, s ezt a fejlesztőknek is felvetettem. A dolgot regisztrálták mint javaslat, szóval ezen a fronton várható fejlődés.

Miután adatbázisba került a könyv, módosíthatjuk az adatait, vagy lekérdezhetjük internetes kiadvány-adatbázisokból a korrekt adatokat és a borítókat is. Javaslom, hogy gyűjtsük össze az e-bookjaink ISBN számait, ennek birtokában a pontos azonosítás sokkal könnyebben fog menni!

A könyveket természetesen rendezni és szűrni is tudjuk, tehát ha bizonyos szerző vagy kiadó publikációira vagyunk kíváncsiak, vagy téma szerint szeretnénk ezeket szűrni, akár a címben kulcsszó-kereséssel, akár cimkézéssel, akkor ezek alapján gyorsan meg fogjuk találni amire szükségünk van.

A táblázatos lista mellett lehetőségünk van egy pörgetős nézetre is, amivel látványosan átlapozhatjuk a könyveket, borítóképeik alapján. Egy másik hasznos lehetőség a programban, hogy nem csak e-bookokat, hanem weboldalakat, internetes híreket, hírcsatornákat is felvehetünk a könyvtárba, hogy ne csak a tartalmas, hosszabb lélegzetű művek közül, hanem rövidebb cikkekből is tallózhassunk, akár az e-book-olvasónkon is. Akik szeretnének belekukkantani a könyvekbe, azoknak beépített olvasó áll a rendelkezésére. Akik pedig másokkal is szeretnék megosztani könyvtárukat, azoknak beépített szerver segít webes felületet létrehozni a katalógushoz.

A program sajnos nem tökéletes, a fordítás is, és a program teljessége is hagy maga után kívánnivalókat, de nagyon ígéretes az is, amire már most képes. Amint írtam, kapcsolatban vagyok a fejlesztőkkel, akik szinte azonnal reagáltak az ötleteimre, javaslataimra. Kicsit fáj a CHM formátum hiánya, és a katalógus-management sem a legtökéletesebb, és a fordításba is be fogok segíteni kicsit, mert az még kicsit hézagos. Ugyanakkor alapvetően egy nagyon jó ötlet nagyon átgondolt és praktikus kivitelezése a Calibre, ráadásul a fejlesztése és lehetőségeinek bővítése szinte folyamatos.

Kedvcsinálónak pedig íme egy 8 perces videó a programról:

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://calibre-ebook.com/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Calibre 0.6.49) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: calibre

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr361718733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása