Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Opera 10.50

2010.03.04. 16:04

Már bemutattam a kedvenc böngészőmet, mely főleg sebességével kápráztatott el: a Google Chrome egy okos változatát, a ChromePlus-t. Most szeretném bemutatni azt a böngészőt, ami valahogy az örök második a szememben, hiszen fejlesztőinek mindig sikerül majdnem tökéleteset alkotniuk, és mindig az utolsó kanyarban jött a Firefox vagy a Chrome, ami megelőzte az apróságokon elbukó Operát. Ennek ellenére nagyon sokan választják az internetezésre ezt a dinamikusan fejlődő, remek funkciókkal ellátott böngészőt, egyáltalán nem véletlenül.

Kezdeném a morgással: webes fejlesztő lévén mindig nagyon kritikusnak kell lennem a böngészőkkel, egy apró bosszantó hiba, és odavész egy böngészőről kialakult jó véleményem. Az Opera folyamatosan csodálatra késztet a tudásával, illetve a legújabb változat a JS sebességével (NAGYON gyors a JS futtatás!), a CSS-beli szabványkövetéséről pedig már régóta híres. De mindig belebotlom véletlenül 1-2 olyan dologba az Operában, amik bár apróságok, mégis egy ilyen jó programnak tudnia kellene. Ezeket az apróságokat szoktam jelezni a fejlesztőknek, de eddig sem visszajelzést, sem megoldást nem kaptam. Ez azért bosszantó.

Aki nem ilyen kritikus, annak bátran ajánlom ezt a remek alkalmazást, mert érződik rajta, hogy nem a fejlesztők elképzelései, hanem a webes szabványok és a felhasználók igényei mentén fejlesztik. Íme egy kis ízelítő a program tudásából:

A füles böngészés, a korábban bezárt fülek visszaállítása, az integrált kereső, a nagyítás-kicsinyítés, a teljes képernyős mód mára már szerencsére szinte alapfunkciók, ezeket természetesen tudja az Opera is. Az Opera volt az első, ahol az új lap nyitásakor egy ún. gyorshívó képernyő fogad minket a leggyakrabban látogatott oldalak képével, melyek egy kattintással behozzák az adott oldalt. Ez a funkció természetesen a jelen verzióban is megvan. Az egér-gesztusokat is lehet benne használni, ezeket az Opera mozdulatparancsnak hívja. Az olvasgatást segíti, hogy a lapot beállítható időközönként újra lehet töltetni, sőt, a többoldalas számozott weboldalakat, - mint pl. jellemzően a blogokat - a szóközzel lapozni is lehet, tehát nem kell mindig a következő oldalra mutató linket keresgetni és kattintani.

A különböző oldalelemeket, a biztonság vagy a használhatóság szempontjából zavaró dolgokat, pl. felugró ablakokat, JavaScriptet, hangokat, különböző beépülő modulokat könnyen ki-bekapcsolhatjuk. Érdekes megoldás a Turbo funkció, mely megpróbálja optimalizálni a hálózati forgalmunkat, tehát ha lehet, tömörített protokollt használ a dokumentumok küldésére, illetve a képeknek csak egy gyengébb minőségű, de jelentősen kisebb változatát tölti le. Mobilról netezőknek, vagy korlátozott hozzáféréssel rendelkezőknek ez nagyon hasznos funkció.

Természetesen a különböző beállításokat, RSS csatornák, könyvjelzők, stb. importálhatjuk más böngészőkből, illetve az exportálásra is van lehetőség. A Google-hoz hasonlóan az Opera is indított egy online szinkronizáló szolgáltatást, mellyel a könyvjelzőket, a személyes sáv beállításait, az előzményeket, a gyorshívót, a jegyzeteket és a használt keresők listáját tudjuk mondjuk az otthoni és a munkahelyi gépünk közt egyeztetni. Apropó jegyzetek. Van a programban egy kis jegyzettömb, amivel könnyedén megjegyzéseket fűzhetünk egy-egy oldalhoz.

Az Opera elindította a saját megosztó-hálózatát Unite néven, melynek segítségével képeket, filmeket, zenéket vagy más fájlokat oszthatunk meg másokkal. Sajnos a megosztás sikere főleg annak méretén, elterjedtségén múlik, ami pedig - mivel a funkció csak Operán működik - épp az Opera kicsi használói köre miatt még nem az igazi… De ez még bőven változhat. Mindenesetre érdekes kezdeményezés, annak ellenére, hogy mondjuk a Google Youtube-jával, Docs-ával nehéz felvennie a versenyt.

Természetesen a böngésző modulokkal bővíthető, de a webes fejlesztőknek is megpróbál a kedvében járni azzal, hogy egy Firebug-hoz hasonló, Dragonfly nevű eszközzel lehet az oldalt vizsgálni. Az eszköz standard lehetőségekkel rendelkezik: van benne DOM-vizsgáló, CSS stíluselemző, script-debugger, hálózati forgalomelemző, hibakonzol, s ami új és kedves figyelmesség, egy színmintát vételező pipetta is.

Mindent összevetve az Opera egy nagyon jó böngésző, mindenkinek merem ajánlani, főleg azoknak, akiknek tele a hócipőjük az Internet Explorer lassúságával, vagy szeretnének egy olyan alkalmazást, ami jelentősen kényelmesebb, kellemesebb internetezés-élménnyel örvendezteti meg a használóját. Nem tudom, mondjam-e… természetesen egy magyar nyelven is ékesen kommunikáló programról van szó.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://www.opera.com/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Opera 10.52 Build 3370) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

14 komment

 

Címkék: opera

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr631808969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.04. 18:12:21

Jó kis bemutató, néhány kiegészítés:

"Érdekes megoldás a Turbo funkció, mely megpróbálja optimalizálni a hálózati forgalmunkat, tehát ha lehet, tömörített protokollt használ a dokumentumok küldésére"

Arról van szó, hogy az Opera szerverei töltik le az oldalt, majd összetömörítik, és így küldik el a böngészőnek. Ezt használja a legfrissebb Opera Mobile, illetve a kezdetektől fogva a Mini is. Lassú neten jól jöhet, gyors nettel viszont inkább csak lassít...

"Az Opera elindította a saját megosztó-hálózatát Unite néven"

A Unite programok tulajdonképpen webes alkalmazások, amik képesek fájlok írására,olvasására, illetve szerver feladatokat is ellátnak. Én nem szűkíteném le a kört a fájlcserére (bár ez egy jellemző egyszerűsítés szokott lenni), az alkalmazások jó része sem erről szól. Pl.: unite.opera.com/application/622/

"Sajnos a megosztás sikere főleg annak méretén, elterjedtségén múlik"

Ez a torrentre igaz, de a Unite nem az. Amúgy a szerver részhez Opera kell, de kliensként gyakorlatilag bármilyen böngészővel csatlakozhatunk.

"Az egér-gesztusokat is lehet benne használni, ezeket az Opera mozdulatparancsnak hívja."

Alap Opera képesség 2001 óta. Ergo ez az "eredeti", a többiek innen másolták.

"A Google-hoz hasonlóan az Opera is indított egy online szinkronizáló szolgáltatást"

Az Opera Linket a 9.5-ben lehetett először elérni, aminek a hivatalos kiadása 2008 júniusa (az első béta pedig 2007 október). A Chrome 2008 szeptemberében mutatkozott be, ergo a 4-es verziója (a könyvjelző szinkronizálással) még később. Így megint csak nem lehet kérdés, hogy a Chrome-ba tettek az operáéhoz hasonló szinkronizálást és nem fordítva. Nem szőrszálhasogatásként mondom ezt, csak a tisztánlátás végett.

Tigris 2010.03.04. 18:44:12

@cousin333:
Köszönöm a korrekciókat! Nem vagyok egy nagy Opera használó, elég felületesen ismerem a funkcióit - inkább csak az oldalak tesztelésére szoktam használni.

A megosztó hálózattal kapcsolatban kicsit vitatkoznék. Szerintem egy megosztó hálózat mérete, hatékonysága és népszerűsége nem a letöltések, hanem a feltöltések számán múlik. Gondolj csak bele, ha a youtube-os feltöltéshez, vagy a torrentes megosztáshoz különleges szerver kellene, akkor tartok tőle, hogy nem lenne olyan népszerű, mint így, hogy nem kell hozzá spec. program. Ahhoz, hogy bármit megossz, ahhoz Opera kell, de fogalmazhatok úgy is, hogy ahhoz, hogy valakitől le tudj tölteni, kell egy olyan forrást találnod, ami Operát használ, akár fő, akár másodlagos böngészőnek... és ez azért még nem egy nagy arány. :(

Az egér-gesztusokkal kapcsolatban: igen, az Opera volt az "ős", csupán arra utaltam, hogy akár a magyar fordítás, akár a felhasználók szokása miatt ezek a jobbkattos kriksz-krakszok az én környezetemben nem az operás nevén váltak ismertté.

A szinkronizációval kapcsolatban nem elsősorban a Chrome-ra utaltam (mellesleg a Chrome csak a 3-as verziótól, kb. 2009 nyarától szinkronizál), hanem a Google Bookmark Sync-re, ami 2007 márciusa óta létezik, aki használta IE-ben vagy FF-ban a Google Toolbart, annak már azóta lehetősége van erre. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a Chrome a meghaladott technika miatt nem a Google Bookmarksba, hanem a Docs-ba szinkronizálja a könyvjelzőket.
További infó itt:
googlesystem.blogspot.com/2007/03/google-bookmarks-faq.html

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.04. 20:29:54

"A megosztó hálózattal kapcsolatban kicsit vitatkoznék."

Úgy látom, a fő kérdés, az, hogy mit vársz a Unite-tól. :)

A Youtube-os és torrentes példádat nem igazán értem. Előbbi a szerver nélkül semmit nem ér, max. levélben küldözgethetnénk egymásnak a videókat. Ha otthonra szeretnél egy hasonló szolgáltatást, akkor is kell egy (vagy több) külön program hozzá. Torrenthez is kell valamilyen kliens (kivéve az Operához, mert abban van egy egyszerű gyárilag).

Itt nem arról van szó, hogy beírod a globális keresőbe a 24 legfrissebb évadjának egyik epizódját, és kiad találatokat, akinek megvan, majd letöltöd. Itt saját tartalmat osztassz meg.

Youtube-on tulajdonképpen feltöltöd a fájlt a szerverre, és ott mindenki megnézheti. A Unite lényege, hogy megosztod a fájlt, ami végig a saját gépeden marad, nem kell előtte fetölteni sehová. Épp ez a cél, saját tartalom megosztása. Ahogy a hivatalo oldal példájában is szerepel: hogyan osztanál meg 10 GB családi videót a rokonsággal? Fel mernéd tölteni valahová, Youtube-ra esetleg torrentre?

A Unite nem azért van, hogy valamiféle a-mule-szerű masszív warez megosztások jöjjenek létre, a célja a saját géped tartalmának egyszerű megosztása másokkal.

Pl: home.cousin333.operaunite.com/file_sharing/content/

Az ez én megosztásom, pár E-book van benne. Amit itt látsz, az az én saját gépemen van rajta. Ha más fájlokat is bemásolnék abba a mappába, azt is láthatnád.

Tulajdonképpen a Unite nem tud olyat, amit mással nem lehetne megcsinálni (legalábbis fájlmegosztóként), a lényege, hogy egyszerű, mint a faék.

Vagy pl. zene-bona: home.cousin333.operaunite.com/media_player/content/

Amit itt lejátszol, az az én gépemen van, te meg streamelheted. De barát a barátnak, nem minden vadidegennek (persze jelszavazható az elérés). Próbáld csak ki őket.

Viszont a Unite nem (csak) fájlmegosztó. Tulajdonképpen olyan webes oldal (alkalmazás), amit webes nyelvekkel létrehozhatsz, képes adatokat fogadni és önállóan elküldeni, valamint hozzáférhet a gépet fájljaihoz (amit mbeállítasz). Minden megvalósítható, amit ebből ki tudsz hozni. Előbb linkeltem egy cuccot, amivel matematikai számításokat lehet végezni, grafikont ábrázolni... mindezt kooperációban.

De vannak olyanok is, amik egyáltalán nem használnak netet, csak a fájlelérést. Pl. ilyen (volt) a userJS Manager, amivel az Opera mosthoán kezelt felhasználói JavaScript fájlokat lehet egyszerűen, kényelmesen kezelni és aktiválni (illetve most már megosztani is).

Egyszóval a Unite nem rivalizál, és nem valami helyett van, hanem kiegészíti a meglévő dolgokat.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.04. 20:43:44

Amúgy valamiért Opera 1.5 alatt bugos ez az oldal. Betöltéskor megy minden szépen, egyszer csak eltűnnek a bal oldali tag elemek, illetve a bejegyzés szövegének a széleiből is hiányoznak karakterek... :(

Tigris 2010.03.04. 20:52:46

Félreértettél kicsit. :)
Nem vonom kétségbe, hogy a Unite egy hasznos dolog, és azt sem, hogy sokmindenre lehet használni. És azt hiszem, az is nagyon igaz, hogy mások az elvárásaink. Valószínűleg megvannak a saját megszokott módszereim tartalmak megosztására, fájlokat messengeren küldök át, van saját no-ip-s címem, helyi webszerverem, stb. tehát ebben valóban nem átlagfelhasználó vagyok. (Csak mellesleg jegyzem meg, hogy ezért jó, hogy a kommentek közt mindenki leírja a tapasztalatait. Ami nekem jól működik, az sokszor másoknak is jól működik. Ugyanakkor tuti, hogy sokminden másnál másképp van, ahogy pl. én sem tudom függetleníteni magam a szakmai tapasztalatoktól, pedig néha hasznos lenne. :) ) Nem szoktam másokkal így megosztani cuccokat, csak kéréseket teljesítek. Tehát igazából bizonytalan vagyok a Unite-ban, ez teljesen korrekt meglátás! Annyi az egész, hogy az én logikám, vagy szokásos módszereim közé úgy passzol bele az Opera, ahogy nehezen tudom elképzelni, hogy hasznosítani tudnám. De hangsúlyozom, ez nem az igazság, csak egy vélemény.
Tehát ha van kedved mesélni róla, példákat hozni, stb. akkor komolyan érdekelne, szerintem ezt mások nevében is mondhatom!
A linkeket megnéztem, és bár azt hiszem, én nem igazán tudom hasznosítani, biztosan lesz, akinek felkelti az érdeklődését a dolog. Sőt, szerintem sokakét, első látásra is, de így másodikra is merem ajánlani másoknak is.

Tigris 2010.03.04. 21:02:59

@cousin333: Tudom, ismerem a jelenséget, ez a fő oka, hogy nagyon morcos vagyok az Operára, már csak azért is, mert a jelenséget csak és kizárólag Operában látom.
A helyzet a következő: mivel kiadványszerkesztéssel is volt már dolgom, ezért szeretem, ha egy szöveg tipográfiailag is jól néz ki. Sokáig gondom volt, hogy bár már a 4-es HTML-ben benne volt a lehetőség arra, hogy a szövegbe ún. puha kötőjeleket lehessen tenni, melyek a sor végén elválasztásként igazi kötőjellé tudnak alakulni. Persze tudomásom szerint nincs olyan program, ami nyers szövegbe puha kötőjeleket tudna tenni a magyar helyesírás szabályai szerint, ezért ezt nem kézzel, hanem JS-ből oldom meg, mivel erre van megoldás. Tehát amikor betöltődik az oldal, egy kicsi programocska átnézi a szövegeket és telerakja ilyen kötőjelekkel, amik a sor végén "törnek", ekkor kicsit tömörödnek az írások. Itt a blog.hu-n a sok egymásba ágyazott div-ben sajnos úgy tördelődik a szöveg, hogy az Opera minden egyes áttördelt szótagot eltüntet, úgy vesz ki a szövegből, hogy közben a helye megmarad. Sajnos a problémát még nem sikerült orvosolni, hiába írtam az Opera, és a JS programocska szerzőinek is. A hibát más oldalkörnyezetben, böngészőkkel nem sikerült reprodukálni. És sajnos nem ez az egyetlen ilyen furcsaság, amivel az Opera kapcsán már találkoztam. :(

numlockholmes 2010.03.04. 22:22:12

Én sajnálom az Operát, hogy csak ilyen kicsi felhasználói táborral rendelkezik, pedig az összes hasznos újítást ők vezették be: gondolok itt a böngésző fülekről, amit először itt lehetett látni (később ezt másolta le az összes másik böngésző) vagy a kicsi előnézeti ablak, amikor rámegyünk egy fülre (ezt másolta le később a Win Vista / Win7 bár ez csak mende-monda, javítson ki a magyaropera.blog.hu, ha tévedek).

A kicsi népszerűség okát abban kell keresni, hogy az elején fizetős volt, utána (2005-ig) pedig adware módban, reklámcsíkkal a tetején működött. Reméljük a mostani, új, Windowsokban bevezetett böngészőválasztós történet meghozza neki a sikert, és sokan kipróbálják!

Tigris 2010.03.04. 22:46:45

Szerintem sok múlik azon, ha egy adott program a megfelelő időben a megfelelő helyen van. A Firefox akkor jelent meg, amikor az IE bebizonyította, hogy képtelen a szabványokat követni, a Netscape pedig épp csődbe ment... szépen kitöltötte azt az űrt, ami keletkezett. Most hasonlóan kezdenek kicsit elfordulni a Firefoxtól a sebesség, a nehézkes megoldások miatt, itt tudott a Chrome megkapaszkodni, no meg persze az is sokat számít, hogy jelenleg az egyik leginnovatívabb fejlesztő a világon a Google, és a Chrome igyekszik mindent átvenni, ami a Google birodalomban történik. Az Opera akkor volt fizetős, illetve reklám-támogatott, amikor egy tucatnyi ingyenes, csillivilli új böngésző megjelent, és szerintem kicsit elkésett az ingyenességgel. Az innovációi nagyon jók, nagyon sok trendet meghatároznak... de szerintem a webes trendekre kevésbé figyelnek, mondjuk a Chrome/FF-hoz képest. Kicsit későn léptek a Unite-tal, a JS-gyorsítással és az ingyenessé tétellel, de reméljük nem túl későn.

Bocs mindenkitől az utóbbi fél órában történt oldal-szétesésekért, megpróbáltam kinyomozni az operás hiba okát, s mivel a Dragonfly a konkurrenciához képest kicsit... khm lemarad, ezért kénytelen voltam az élő oldalon tesztelni. Annyit sikerült kideríteni, hogy a szöveg puha kötőjeles tördelése maga alá zuhan bizonyos CSS beállítások mellett. Kicsit szűkítettem a kört, de tartok tőle, hogy csak az áprilisi blog-költöztetés fogja megoldani a gondot.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.05. 23:20:58

@Tigris: Alapvetően egyetértek az itt elhangzottakkal, de :):

"A Firefox akkor jelent meg, amikor az IE bebizonyította, hogy képtelen a szabványokat követni"

én azt hiszem a szabványkövetés max. egy indok volt a sok közül. A fő ok az IE6 biztonsági problémái, illetve a magára hagyottsága (gyk. nem fejlesztették) voltak. Az FF meg bejött a sebességgel, szabványkövetéssel, a gyorsasággal és az IE ellenességgel (nagygonosz MS vs kiválóanszuper óópenszorsz) és a kiegészítőkkel.

Opera valóban megkésett jó néhány döntéssel. Mondjuk piaci cég lévén azért nem hagyhatta figyelmen kívül az anyagiakat. Például 2005 (az ingyenessé tétel) óta tavaly év végén hozott arányaiban annyit a PC-s verzió (bevételt), amennyit akkoriban. És kellett 2 év, míg a bevételek visszaálltak a korábbi szintre. Egy nagy cégek által finanszírozott Mozilla azért más helyzetben volt.

"de szerintem a webes trendekre kevésbé figyelnek, mondjuk a Chrome/FF-hoz képest"

Ezzel sem értek teljesen egyet. Egyrészt, ugye, az Opera az egyik leginkább szabványkövető, és azok támogatását is hamar implementálni szokta. A másik, hogy nem követte az igényeket, hanem kvázi elébük ment. De nem felhasználói, mint inkább vállalati oldalról. Az Opera már az ezredforduló előtt is fejlesztettek böngészőt mobil eszközökre (my.opera.com/magyar/blog/mibol-el-az-opera). Opera Mobile: 2004, Opera Mini 2005, pedig hol voltak még akkor a böngészőképes mobiltelefonok. Ezen a téren az Opera szerintem megelőzte a korát. Ahogy a minialkalmazások és a Unite is elsősorban ezeken az eszközökön dobbant majd nagyot. Például a Vodafone és az Ericsson is Opera fejlesztést választott a webshopja mobilos kliensének. Nincs még egy böngésző, ami annyiféle platformra és eszközre lenne elérhető, mint az Opera.

Közben persze kissé lemaradtak (főleg az utóbbi 2-3 évben) a többiektől a populáris funkciók terén. Ezek egy része régóta az Operában van, csak esetleg nem pont úgy. Akkor nem fedezték föl, amikor mástól látták, meg rácsodálkoztak...

Mindenesetre a 10.0 behozta a lemaradás egy részét, a 10.5 pedig a másikat, így az Opera ma már minden szempontból az élvonalban van.

Zárójelben: ugyanez áll a Dragonfly-ra is. Sokáig fejlesztették, még mindig nem az igazi, de már benne vannak azok az alapok, amire lehet építeni, és a 10.5 is jó partner ebben. De mondjuk tudsz olyan megoldást, ami képes távoli hibamentesítésre, mondjuk mobiltelefonon futó honlaphoz?

A cég minden eddiginél erősebb (anyagilag), és már a kellő létszám is megvan (jelenleg ~770 fő), szóval a múltat vizsgálva nem szabad megfeledkezni arról, hogy még nincs vége a történelemnek... :)

u:a blogod amúgy megjavult, legalábbis a betűelnyelés. A tag-ek még mindig nem látszódnak...

Tigris 2010.03.05. 23:54:30

@cousin333: Kicsit félreérthető voltam. A webes trendek alatt nem a szabványokat értettem, hanem azokat az extrákat, amire a nép rákapott. Pl. a nép rákapott a torrentezésre, rögtön készült a mozillához torrent modul. A nép rákapott a youtube-ra, rögtön volt youtube-letöltő modul. Sorolhatnám... Természetesen ez nem az Opera vagy a fejlesztők rugalmatlansága, hanem valsz. a böngésző népszerűtlensége (az FF-hez képest mármint), a plugin API minősége (sosem láttam, csak hasraütés-szerűen mondom), és hasonlóknak tudható be - valószínűleg.

A mobilos böngészéssel is vitatkoznék, mert oké, telefonok nem voltak, viszont PDA-kon már simán lehetett böngészni, volt saját Pocket IE-je, de pl. a SkyFire és a NetFront is nagyon jó alternatívák voltak. Hozzá kell tennem, hogy az előbbi a mai napig szerintem veri az Opera Minit, de ez mellékes. Ha már a mobiltelefonnál tartunk, azért azt is illő megjegyezni, hogy a legnagyobb mobiltelefonos cég, a Nokia saját webkit alapú böngészőt használ, a trónkövetelő iPhone szintén (Safari ugyebár). Az összehasonlítás akkor teljes, ha a két böngészőnek vesszük a piaci részesedését, ami így már nem olyan kedvező az Operának. És akkor nem szeretnék a Fennec-ről (= a mozilla project kézi eszközökre szánt böngészője) és a Pocket IE-ről beszélni, mert az első még nagyon kezdeti stádiumban van, az utóbbi pedig egy árukapcsolt gyengécske megoldás.

Szó esett a Dragonfly-ról. Lehet, hogy én vagyok kezdő, de televan olyan bosszantó dolgokkal, ami alapján kénytelen vagyok azt mondani, hogy van, de néha több bosszúság, mint haszon. Hogy csak a legegyszerűbbet mondjam: minden ilyen jellegű segédprogramban egy CSS jellemzőt egy kattintással ki-be tudok kapcsolni. Aki keresett már hibát CSS-ben, az tudja, ez mennyire alapművelet. Erre a Dragonfly nem képes. :( Debugoltam a blogot a minap, volt szerencsém bíbelődni vele néhány órát. A Firebugról a Chrome hibakeresőjére átszokni 5 perc volt, a Dragonfly-jal megszenvedtem, és a vegyes érzelmeimről már írtam.
Nomármost félre ne érts, nem akarok flame-elni, vagy bizonygatni akár egyik, akár másik böngésző királyságát. Egyfelől ízlések és pofonok, másfelől mindegyiknek megvan az erőssége és a gyengéje, harmadrészt pedig ezek napról napra dinamikusan változó dolgok. Lehet, hogy holnap jön egy új verzió, ami mást fog tudni, és bedől minden, amit írtam.
Egy a lényeg. Verseny van, és mint minden versenyből, ebből is mi, a felhasználók jövünk ki a legjobban. Lesz böngésző kékeknek, zöldeknek, pirosaknak, kinek milyet szeret. És ez szerintem mindenképpen jó, ahogy az is, hogy folyamatos forradalmi helyzet van, különösen hogy most a HTML5 úgy tűnik megint felforgatja a világot. (Hú, de kéne egy webfejlesztéssel foglalkozó blogot is írnom, bakker... :D)

Tigris 2010.03.06. 00:00:11

Látom hogy írsz a portable Operáról. Kérleg küldj már egy üzenetet, mondjuk ide ha netán elkészülne, hogy be tudjam linkelni! Köszönöm!

apacuka11 2010.03.06. 10:56:53

Szióka...

Skacok nem tudnátok ajánlani valami
épkézláb webfordítót az OPERA-hoz?

thing 2010.03.09. 20:17:24

Új böngésző, új kampány:

jela.hu/?p=762

:-)

Tigris 2010.03.23. 00:42:57

A következő E.T. lesz? vagy netán Luciano Pavarotti?
süti beállítások módosítása