Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Feed Notifier 2.3

2010.05.27. 16:32

A minap érkezett hozzám pár panasz, hogy lecsúsztak a Process Lasso akcióról. Hja kérem, az akció azért akció, mert nem tart örökké. Aki időben értesül a jó dolgokról, aki odafigyel a hírekre, aki szemfüles, az az életben is előnyös helyzetbe kerül. De persze nem vagyok én olyan gonosz ám, szeretnék segíteni azoknak, akik nem akarnak lemaradni semmiről, viszont nem érnek rá állandóan az oldalamat lesni sem egész nap, mondjuk pl. mert dolgoznak. A hírek figyelését bízzuk egy ügyes kis programra!

Azok számára, akik esetleg még nem találkoztak volna az RSS rövidítéssel, egy kis ismeretterjesztés. Manapság már rengeteg oldal rendelkezik hetente, naponta, vagy akár óránként, percenként frissülő tartalommal: ilyenek a hírportálok (pl. Index, Origo) vagy a blogok (mint pl. ez is), de léteznek olyan online üzletek is, amiken az árukészlet frissítését is nyomon követhetjük. Ha ilyen jellegű kedvenc oldalainkból akár csak egy tucat is van, akkor ezeket figyelni már egy rettenetes munka, főleg ha más, fontosabb dolgunk is lenne helyette. Néhány éve páran gondoltak egy merészet, és feltették a kérdést: mi lenne, ha az oldalak frissüléséről ugyanúgy értesítést kapnánk, mint ahogy a leveleink érkezéséről. Persze ennek ki kellett találni a technikai módszereit, a szabványait, de mára már megoldott a probléma. A fent említett jellegű oldalak legtöbbje már rendelkezik egy olyan szolgáltatással, amiből le lehet kérdezni, hogy mik azon az oldalon a legfrissebb hírek: ez az ún. RSS feed, az RSS hírfolyam. A dolog már a nagyobb levelezőprogramba, pl. az Outlook-okba, a Thunderbird-be is beépült, de léteznek külön hírek olvasására szakosodott programok is, mint pl. a már ismertetett FeedReader. A fenti példánál maradva, aki mondjuk ezekkel a programokkal „figyeltette” az oldalamat, az szinte azonnal értesült az akcióról is, és nem maradt le semmiről.

A telepítés és futtatás után egy kis narancssárga RSS ikon fog beülni az óra mellé, ha jobbegérgombbal erre kattintunk, az Add Feed... menüponttal vehetünk fel hírforrást. Hírforrásokat a weboldalakon ugyanilyen ikonokon találunk, illetve RSS linkeken; a Freeware blogon is található ilyen, a baloldali oszlop alján, RSS hírkövetés cím alatt. Követhetjük a cikkeket is és a hozzászólásokat is, mindkettőt kétféle formátumban (általában az RSS 2.0 az elterjedtebb), ilyenkor a jobbkattintásos helyi menüben lehet a böngészőben kimásolni az RSS címét. Ezen a blogon a http://freeware.blog.hu/rss link mutat a cikkek hírfolyamára, a hozzászólásokat pedig a http://freeware.blog.hu/comments/rss linken követhetjük. Ha ezeket a címeket adjuk meg a Feed Notifier-nek, az Add Feed... menüpontban, majd tovább lépünk (Next gomb), akkor a program lekérdezi a hírfolyam paramétereit: a nevét, a címét, és itt lehet megadni az ellenőrzés gyakoriságát is napban (days), órában (hours), percben (minutes) illetve másodpercben (seconds). Tehát ha mondjuk 5 percet adunk meg, akkor folyamatos netkapcsolat mellett a program megnézi, hogy a beállított oldalakon jött-e új hír. Ha jött, akkor feldob egy ablakot, melyben a hír fejlécét láthatjuk, olvashatjuk. Ha a cikk érdekes vagy fontos, akkor a fejlécére kattintva azonnal meg is nyílik a böngészőben a kapcsolódó oldal. A friss hírek közt a nyilakkal lapozgathatunk, illetve folyamatos lapozást is indíthatunk a hírablak bal illetve jobb alsó részén levő gombokkal.

A program nagyon kellemes és hasznos szolgálatot tud tenni, különösen ha valami fontos hír érkezik az egyik oldalon, amit nagyon várunk. Sajnos hátránya, hogy csak angolul tud, de szerencsére nagy angoltudást nem igényel, mivel egy egyszerű feladatot ellátó programról van szó.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.feednotifier.com/

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

10 komment

 

Címkék: feed notifier

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr432035824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apacuka11 2010.05.28. 07:42:01

Próbáltam bemásolni a linkjeidet,
oszt nem fogadta el...
Begépeltem most műkszik...
Naon faxa, köszi...

Emrik 2010.05.28. 12:05:39

Én Google Readert használok, így bárhol vagyok csak bejelntkezek és már láthatom is a követett RSS-eket.

Tigris 2010.05.28. 16:28:32

@Emrik: Én is azt használok, de az inkább egy hírolvasónak, pl. az ismertetett FeedReadernek az alternatívája. Ugyanakkor a Google Reader nem tud jelezni neked, hogy új hír érkezett, ha nem fut a böngésző vagy éppen nincs megnyitva az oldal. Ez a program elsősorban nem egy hírolvasó, hanem egy hírfigyelő.

apacuka11 2010.05.31. 07:31:39

"Három éjjel három nap,
mindhiába vártalak..."

Te Tigri a fizikai Ram programozás, tömörítés
járhat teljesítmény növekedéssel úgy,
hogy a cpu-t elég rendesen igénybe veszi...?

apacuka11 2010.05.31. 07:34:25

Ja... Az hogy Béta verzió,
az mit jelent?

Tigris 2010.05.31. 18:07:55

@apacuka11: A rövid válaszom: nem. Ha a tömörítés azt jelenti a te olvasatodban, hogy mindenféle RAM-optimalizáló programok, akkor sajnos a reklámdumájuk nem teljesen fedi a valóságot. Érezhető procifoglaltság elhanyagolható memóriagazdálkodási előnyökért… szóval nem az igazi. :( Sokszor több memóriát foglal el egy háttérben működő ilyen jellegű program, mint amennyit fel tud szabadítani. :(

Béta: A programfejlesztéseknek több szakasza van, ebből a felhasználó négyet lát:
Alpha/alfa: Ilyenkor a program nagyon messze van még a késztől, sok funkció nem működik, hiba biztosan van benne, és legfeljebb akkor teszik közzé, ha a publikus tesztelés előreviheti a fejlesztést. Általában nem publikálják, ha mégis, akkor a fejlesztő ált. semmi garanciát nem vállal a program működéséért, az esetlegesen okozott károkért.
Beta/béta: Ilyenkor már a program majdnem készen van, a belső tesztelésen már túlesett, ilyenkor főleg olyan hibák vannak a programban, amik csak akkor derülnek ki, ha sok ember, esetleg hálózatban használva nyüstöl. Ilyenkor még szívesen vesznek esetleges fejlesztési ötleteket is, javításokat is, illetve biztonságtechnikai szempontból sem megbítható a cucc. Fejlesztőtől függ, hogy a beta mennyire megbízható, van olyan program, aminek szinte tökéletes a betája (pl. a google keresője is, levelezője, a gmail is évekig betában futott, teljesen jól), és van olyan, ami még érezhetően nem frankó. Éles, közönségnek vagy munkára szóló megoldásokra semmiképpen nem szokták ajánlani, hiszen a fejlesztő még ilyenkor sem vállal garanciákat. A blogon az én személyes tapasztalataimat tükrözően szoktam betákat a frissítésekbe felvenni, de többnyire inkább kivárom a kész verziót, lévén hogy felelősséggel tartozom az olvasóimnak.
Release Candidate/RC: Kiadásra szánt változat, amiből akár több is lehet: RC1, RC2, stb. Ezek a fejlesztők szerinti kész, hibátlan változatok, amiket azért adnak ki, mert a teljes belső tesztelés hiba nélkül lement, további hibákat és javításokat csak akkor lehet kideríteni, ha a széles publikum teszteli. Sokszor kereskedelmi termékek RC-jét ingyen, általában hosszú időkorláttal elérhetővé teszik, pont azért, hogy minél több hiba és javítanivaló derüljön ki a teljesen kész program kiadása előtt. Tipikusan ilyen eset, hogy a legújabb Windows verziók RC-jeit ingyenesen letölthetővé teszik, és egy évig ingyen használhatod, mivel ilyenkor a hibajelentéseket a Win „hazaküldi” a neten. Ezekért a termékekért a fejlesztő már korlátozott garanciát vállal.
Gold/Release/Final: Ez a kész verzió, bár ezt nem szokták az előbbi három jelzővel illetni. Ez az a változat, amiben nincs hiba elvileg, ez kerül forgalmazásra, illetve ingyenes verzióknál ez a hivatalos változat.

Tigris 2010.06.01. 16:31:57

@apacuka11: Bakker, nem értettem, hogy miért írod a Padödö idézetet… Nem ment ki pénteken a frissítés, megcsináltam, erre nem publikáltam… Ó de balfék vagyok, bocs érte!

apacuka11 2010.06.01. 20:18:51

@Tigris: No problemo, ami késik, nem múlik...
Gondoltam nem értél rá,vagy a mocit szerelted fel egy nyúlfarkkal ellátott két méteres spéci antennával, oszt beálltál a Gój Mocisokhoz
"Maláji Freeware Tigris" fedőnéven....

apacuka11 2010.06.01. 20:21:34

No a béta infot köszi...
Má megint tanúltam vmit...

Tigris 2010.06.01. 20:31:51

@apacuka11: Egy tigris mit keresne a gójáknál? :D
Amióta Dennis Hopper elhagyott, azóta már csak Jackkel és Peterrel vagyunk hárman szelíd motorosok. :(
süti beállítások módosítása