Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

NexusFont 2.5.3

2010.06.02. 10:15

Rég esett szó betűkészletekről, betűk kezeléséről, pedig mindenki nap-mint-nap találkozik velük a számítógépen, akár levelet ír, akár meghívót, akár weboldalt olvasgat, vagy csak feljegyzést készít magának. Fizetős és ingyenes forrásból is milliónyi betűtípus elérhető már, a Windows beépített fontjain kívül; mindenki saját ízlésének és felhasználásának megfelelőt talál a neten is. Így már nem probléma, hogy tényleg kedvünk szerint díszítsük egy-egy szép betűvel írásainkat. De nem mindig egyszerű megtalálni, hogy melyikre is volna igazán szükségünk: lehet, hogy azért, mert a program, amiben használnánk, csak a betűtípusok neveit sorolja fel, de lehet, hogy azért, mert több száz, vagy akár több ezer betűfajtával rendelkezünk, amit képtelenség már átlátni. Ebben segít nekünk a NexusFont, ami a korábban már ismertetett CFont Pro-val ellentétben magyarul is tud!

Ez az okos betűtípus-menedzser program segít nekünk tájékozódni a telepített és a gépünkön elszórva, akár rendezetlenül, akár rendezetten fellelhető betűtípus-fájlok rendszerezésében, kezelésében, de természetesen áttekintésükben is. Ez utóbbit segíti az is, hogy mintalapot is nyomtathatunk vele a fontokról. Egy intéző-szerű ablak fogad minket telepítés után, ennek baloldalán látjuk a gyűjteményeket, ahonnan a betűtípusok származhatnak (a különböző forrásmappák illetve a már telepített betűk találhatók itt), illetve a cimkék listája. A cimkézés roppant hasznos dolog: felcimkézhetjük betűtípusainkat mindenféle jelzőkkel, pl. lehetnek szögletes, vidám, klasszikus, kalligrafikus vagy akár kifejezetten furcsa betűink, ilyenkor csak ezeket a szavakat kell a megfelelő betűtípusokra „aggatnunk”, ezek után ha mondjuk kézzel írt betűket keresünk, nem kell több száz, vagy akár ezer fontot átnéznünk, elég csupán lekérdeznünk a „kalligrafikus” cimkével ellátott betűtípusokat. Ezeket a cimkéket a lista felett találhatjuk, rákattintással szűrhetjük a listát.

Persze a program betűink áttekintésére is könnyen használható, hiszen a főablak tetején a betű méretétől és stílusától kezdve a színén át a mintaszövegig mindent rögtön be tudunk állítani, megjeleníthetünk egy karaktertáblát az „a” feliratú gombbal, az „i” gombbal pedig a betűtípus alapinformációit nézhetjük meg. Bekapcsolhatjuk a fontok fájlneveinek, elérési útvonalának megjelenítését és megadhatjuk a betűtípus-lista rendezésének módját is, és természetesen telepíthetjük, illetve eltávolíhatjuk a kiválasztott betűtípusokat is a rendszerből.

Összességében egy nagyon kellemes kis program, amit még van hová fejleszteni, de a tény, hogy magyarul tud, kifejezetten hasznossá teszi bárki számára. Az eredeti változat magyarítása egy régebbi változathoz készült, ezért bátorkodtam a le nem fordított részeket magyarrá tenni. A magyar nyelvi fájl a legalsó linkről letölthető, a kicsomagolás után a program „lang” mappájába kell tenni a „Hungarian.lang” fájlt. Mivel ezt én fordítottam, nem hivatalos fordítás, ezért lehetnek benne hibák. Aki bármilyen elírást, félrefordítást, vagy nem kiférő szöveget fedez fel a magyar változatban, kérem szóljon nekem, hogy javíthassam! Előre is köszönöm! – Egy kis frissítés: twitteren sikerült szinte azonnal elérni a fejlesztőt, aki megköszönte a fordítást, és igéretet tett rá, hogy a telepítőbe és a telepítést nem igénylő csomagba hamarosan beteszi a javított fordítást. A cikk írásakor még nem került bele a fordítás, de ha a gyors reagálásból indulok ki, lehet, hogy mire ezt olvassátok, már bennelesz. Amennyiben a menük közt van egy Donation nevű utolsó menü, akkor még nincs benne az új fordítás, akkor ezt külön kell az előbbiek szerint javítani, ha pedig már Adakozás néven van, akkor már a friss verzió van kint a letöltéseknél.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://xiles.net/programs/

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)

Magyar nyelvi fájl letöltése: innen


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (4/5)

Szerző: Tigris

4 komment

 

Címkék: nexusfont

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr952049802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lalolib 2010.06.08. 20:51:54

Nem rossz, főleg azért mert előre láthatom, hogy a több száz betűből melyikkel tudok magyar ékezetes szöveget írni. Itt főleg a speciális karakterekről van szó.
Egy dolgot hiányolok, ami a komolyabb programokban benne van. Jó lenne kijelölni azokat a fontokat, melyeket látni szeretnék a munka során. Ha még ezeket csoportosíthatnám is, hát az lenne a hab a tortán. Így is ügyes, és köszi az ajánlást és a fordítást is!

Tigris 2010.06.09. 00:30:58

Ha úgy érted, hogy szeretnél fontcsoportokat létrehozni, amit aztán egyszerre telepítesz, aztán amikor nem kellenek, akkor leszeded őket, másokat (átfedés is lehetséges) „kapcsolsz be”, stb. ha így akarod váltogatni a betűtípus-készleteket, akkor a Nexusban van erre lehetőség, erre valók a Set-ek, a készletek. Csak annyit kell tenni, hogy amikor akár telepített, akár elfekvő fontokról van szó, hozzárendeled őket készletekhez, aztán amikor ki/bekapcsolni kell egyenként a készleteket, akkor csak katt a készlet nevére a bal oldalon, aztán a jobb oldalon mindent kijelölsz (itt is működik a szokásos CRTL-A), aztán telepíted, vagy törlöd a fontokat. Nem vagyok benne biztos, hogy pontosan értem, hogy mit szeretnél, de ezt a készletes dolgot próbáld ki, talán ez lesz az.
És persze nagyon szívesen! :)

lalolib 2010.06.09. 13:52:35

Köszi a választ. Amit én szeretnék. Mivel multimédiás anyagokkal dolgozom, rengeteg betűvel rendelkezem. A Nexusban lehet őket rendszerezni: magyar ékezetes, szöveg, banner felirat...stb. Az lenne a jó, egy kattintással megtudnám adni a rendszernek, hogy a most a kiválasztott fontokat lássák csak a grafikai programok.
Pl: van kb. 30 olyan fontom, amivel bannereket szoktam feliratozni. A munka előtt elindítanék egy font manager programot és kiválasztanám, hogy a rendszer csak a banner fontokat lássa.
Mert az OK, hogy a Nexusban meg tudom nézni, hogy melyik betű lenne a jó (már ez is eredmény), de sokkal gyorsabban menne a munka, ha azt a néhányat nem 300 betűből kéne kiválasztani a grafikai programban.

Tigris 2010.06.09. 14:06:28

No, két megoldási módszert tudok elképzelni. A legtöbb program a Windows saját beépített fontböngészőjét és/vagy fontkészletét használja, ez pedig nem ismeri ezt a funkciót. Ezt két irányban lehet megkerülni.
1, A gépről a rendszerfontok kivételével minden fontot lepusztítasz, nem törölsz, csak átteszed valami gyűjtőhelyre. Ilyenkor a Win csak az alap fontokat fogja a fontböngészőben látni. Innentől a Nexusban nekilátsz csoportosítani és készletekbe rendezni a betűket. Ha ezen túl készletenként telepítesz/távolítasz el betűket, akkor mindig csak az alap fontok plusz a telepített készletet fogod látni.
2, Valamilyen rendszerbuherátor programmal átvenni a fontböngésző szerepét, és olyan programra bízni, ami tud készleteket kezelni. Ez utóbbi a szebb-jobb megoldás, de bevallom, nem sok ilyet láttam még, beleértve az Adobe megoldását (ATM) is. De ettől még létezhet, persze még jobb lenne, ha ingyenes és magyar is lenne rögtön. :) Én is keresek ilyet, de ha te látnál, szólj, mert én is szoktam ilyen problémával találkozni.
süti beállítások módosítása