Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

VLC Media Player 1.0.3

2009.11.02. 16:02

VLC Media Player ismertetésMár volt szó zenék lejátszásáról, joggal merül fel a kérdés, hogy oké, de mivel nézzünk videókat. Ma egy filmnéző programnak már azon túl, hogy mindenféle filmhordozóval (ún. konténerrel) meg kell birkóznia, mint pl. az AVI, az MPG, az FLV, a 3GP, vagy a DVD-lemezek, ráadásnak itt van a sok kódolásfajta, mint égen a csillag: DivX, XviD, a H264, MPeG variánsok, sorolhatnám. A legtöbb gondot általában az okozza, hogy kedvenc filmjeink sokféle codec-kel lettek kódolva, és egy frissen telepített gépen a beépített Windows Media Player ezen codec-ek hiányában csak bután széttárja karjait, jobbik esetben az internetről próbálja ebbéli hiányosságait pótolni, miközben ki tudja milyen infókat szolgáltat ki a gépünkről. Vagy egy másik megoldás, hogy felelepítjük ezeket a codeceket, egyenként, vagy csomagban, feltéve, hogy tudjuk, mit és honnan szedjünk, pláne úgy, hogy közben még ne is költsünk rá. Ez utóbbira azért még később vissza fogok térni, és ajánlani fogok ingyenes csomagot, de most egy egyszerű és kézenfekvő megoldást ajánlanék.

A VideoLAN VLC Media Playere arról híresült el, hogy nem csak egy egyszerű médialejátszó, de saját magának biztosítja a különféle codec-eket is, tehát ezzel nekünk nem kell törődni. A VLC régóta a "mindent vivő" lejátszó hírében áll, emellett egy kellemes extrákkal, valamint a 2009-ben kötelező követelményeknek megfelelő program:

  • lejátszik hangot, filmet, cd-t, dvd-t, a hozzá tartozó feliratokkal együtt
  • hallgathatunk/nézhetünk vele internetes adásokat
  • megjeleníti a géphez kötött videoforrások képét (webkamera, TV-kártya, stb.)
  • van benne hangszínszabályzó, hang/video-effektezés, hang-vizualizálás
  • lejátszási listákat kezel
  • lehet vele videóból képet menteni
  • lehet cserélni a felületét

Tehát mindent tud, ami manapság kellhet. Aki nem akar codec-ekkel vesződni, a félperces telepítés után azonnal bármit meg akar nézni, annak már eleve ajánlott a program, de inyenceknek még tartogatok két kedves meglepetést. Az egyik, hogy bár nem a legjobb hatásfokkal, de az általa felismert videókat/hangokat a jelentősebb formátumokban menteni is tudja, tehát konvertálni is lehet vele. A másik egy ritkaság: ha valaki nem csak saját magának szeretne szórakozást nyújtani, hanem mondjuk egy netes haverjának is szeretne TV-adást, vagy rádiót csinálni, de a ShoutCast bonyodalmaiba nem akar belemenni, akkor a VLC ilyet is tud. Beállíthatjuk hálózati tartalomsugárzásra is, méghozzá nem is egyféle protokollon. Ismeri a HTTP, az MMS, az UDP, az RTP és az IceCast szórási metódusokat is. Persze a sugárzás erősen erőforrásigényes dolog, de el lehet vele játszogatni. Mellesleg a program magyarul is tud.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.videolan.org/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (VLC Media Player 1.1.0 pre1) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: vlc

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr891492251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása