Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Recuva 1.32.444

2009.11.23. 14:30

Recuva ismertetés- Törölni szeretné az XY fájlt?
- Igen.(Katt.)
- Biztos hogy törölni akarja az XY fájlt, annak ellenére, hogy értékes információk veszhetnek el?
- Igen, persze. (Katt.)
- Teljesen biztos benne?
- Igen... NEEEEEEEEEEEEEEEEEEM!

És akkor már késő. Járt már így? Vagy esetleg a digitális fényképezőgépéről vesztek el képek? Nem? Akkor majd fog! :) És akkor nem gonoszkodtam, ugyanis előbb-utóbb mindenkivel előfordul a véletlen, vagy műszaki hibából adódó adatvesztés. De nem kell aggódni, még van esély visszahozni egy részét, ha nem az egészét annak, ami elveszett, csupán a megfelelő eszköz kell hozzá.

Igazából maga a program használata roppant egyszerű. Kezdő módban rákérdez, hogy esetleg van-e fogalmunk róla, hogy mit keresünk (képek, zenék, dokumentumok, videó, e-mail, egyéb), és hogy honnan veszett el (médiakártya, saját dokumentumok, lomtár, egy adott mappában, vagy bárhol), aztán nekilát alaposan átnézni a gépünket az eltűnt fájloknak.

Haladó módban a varázsló nem vezet végig a paramétereken, de természetesen maga a keresés ugyanúgy folyik, csak a beállítást kell kézzel eszközölni. Aztán ha talált valami használhatót a "kukázás", akkor kapunk egy egyszerű vagy bélyegképes listát, esetleg egy fa-szerkezetes nézetet a találatokról. A zölddel jelöltek általában minden gond nélkül visszaállíthatók, a sárgák a problémásak, ezeknek általában egy töredéke van már csak meg, míg a pirosak biztosan nem állíthatók vissza.

Itt adok egy kis segítséget annak, akit életében először sújtott az adatvesztés csapása: ha az adatvesztés gyanúja után mielőbb nekiállunk a fájlokat visszaállítani, jobb esélyünk van, mintha várunk, és esetleg arra a területre, ahol a törölt fájl volt, oda a Windows újra tenne valamilyen tartalmat. Tehát pl. ne akkor kezdjük el a Recuvát telepíteni, amikor már baj van, mivel lehet, hogy a települő program fogja felülírni a törlésből keletkezett üres területet, ahonnan az elveszett adatokat szeretnénk előbányászni. De ha mindenáron dolgoznunk kell a gépen, és nem tudunk foglalkozni a törölt fájlok visszaállításával, akkor legalább arra vigyázzunk, hogy arra a meghajtóra, ahonnan elveszett a fájl, legalább oda ne írjunk. Ezt általában nehéz elkerülni a c: meghajtón, ha onnan veszett el valami, jobb, ha azonnal cselekszünk!

Ha a program talált törölt fájlokat, akkor a jobboldalon kapunk a kijelöltről infót, megnézhetjük a fejlécét (pl. ha egy törölt jpg fájl fejlécének első pár sorában nem találjuk meg a JFIF szöveget, akkor elbúcsúzhatunk tőle, az már nem lesz kép többé), illetve ha kép, akkor kapunk róla gyorsnézetet is (talán videókról is? nem volt alkalmam kipróbálni). Ha úgy döntöttünk, megpróbálunk életet lehelni a fájl(ok)ba, akkor megtehetjük egyenként is, jobb egérgombos visszaállítással is, illetve a listából kijelölteket egyszerre is lementhetjük a Visszaállítás gombbal. Egy jótanács: ha lehet, mindig másik meghajtóra mentsük a visszanyert fájlokat, mert ki tudja, lehet, hogy sérült maga a média is, és akkor csak újabb fejfájást okozunk magunknak (mellesleg erre a program is figyelmeztet).

Ezt az alkalmazást érdemes addig feltelepíteni, amíg nincs baj, mert ha már van, lehet, hogy késő lesz, egyébként viszont kicsi és... visszatérő olvasóim már kórusban fújják: tud magyarul. Nem említettem még, de a hatékony működést, a kezelhetőséget egy már ismerős név szavatolja: a Piriform csinálta a már ismertetett CCleaner és a Defraggler programokat is.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.piriform.com/recuva

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Recuva 1.37.488) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: recuva

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr471545489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása