Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Google Toolbar ismertetésSzeretnéd, ha a Google, a szolgáltatásai, a könyvjelzői és még csomó apró hasznos kiegészítő mindig kéznél lenne a böngésződben? Még akkor is, ha nem otthon, a saját géped előtt ülsz? Vagy unod, hogy a mindenféle rosszindulatú oldalak eltérítik a kezdőlapod, vagy felugró ablakokkal bombáznak? Esetleg szeretnél a beépítettnél jobb szövegkeresőt, ami az oldalban kiemeli a találatokat? Netán unod mindig kitölteni a webes űrlapokat, és jó lenne ha egy program okosan kitöltené neked, hogy neked csak javítanod kell benne, ha szükséges? Nincs kedved Chrome-ra váltani, mert nem ismered még? Akkor a Google Toolbar kell neked!

Akkor most egy részletes ám a teljesség igényét nélkülöző lista jön azokról a funkciókról, melyet egy karcsú kis csíkban megkapunk a böngészőnk menüsora alatt:

  • A keresésnél megadhatjuk, pontosan hol keresünk, pl. képek, videók közt, földrajzi helyek közt (Google Earth), saját Google dokumentumaink és Gmail leveleink közt, blogok, hírek, képgalériák közt, csak magyar/angol oldalakon, vagy kizárólag a jelenleg megnyitott weboldal tartalmában. Természetesen ezeknek a különféle kereséseknek a listáját tovább bővíthetjük a GT oldaláról.
  • A bővítmények magukkal hozhatnak funkciókat, mint pl. a GMail keresője egy külön kis ikonon jelez, ha levelünk jött, illetve a hírkereső gombjával azonnal friss hírekhez juthatunk.
  • Ha van Google fiókunk, pl. mert GMailt használunk, vagy más Google szolgáltatáshoz regisztráltunk, akkor a neten tárolhatjuk a kedvenc címeinket. Ez azt jelenti, hogy mondjuk ha otthon találtunk egy érdekes oldalt, ami a munkánkba vág, és másnap, a melóhelyen szeretnénk megnézni, nincs más teendőnk, csak otthon felvenni a könyvjelzők közé a toolbaron, és a melóhelyen csak kikeresni a könyvjelzők közül, és már előttünk is az oldal.
  • A Google fiók nem csak a kedvenceket tárolja, hanem tárolhatja a böngészési előzményeinket is (tehát tudhatja otthon is, mit néztünk meg legutóbb a munkahelyen), és a toolbar beállításait is, tehát hogy milyen kiegészítőket, gombokat használunk, nincs gond az összeszinkronizálással.
  • Mivel bizalmas adatokról is lehet szó, az űrlapadatoknál nem opcionális a tárolás lehetősége, csak a sajátgépen menti a különböző személyes adatainkat a toolbar... persze csak ha rábízzuk, méghozzá profilokban, tehát a több felhasználó, vagy otthoni/munkahelyi adatokat külön lehet tárolni, keveredés nélkül. Ha úgy döntöttünk, megadjuk nevünket, lakcímünket, stb. akkor ezt az ürlappal ellátott oldalakon a GT kitölti helyettünk. A hitelkártyáink adatait is megadhatjuk, de a program figyelmeztet is rá, hogy ezt a lehetőséget jelszóval védve használjuk. Tegyünk is így!
  • Van az eszközsoron helyesírás-ellenőrző és fordító is, bár mindenki sejtheti, kis nyelvünk nincs előkelő helyen épp a világ nyelvhasználati toplistáján, tehát ennek a funkciónak a használhatósága hagy némi kívánnivalót maga után. Inkább csak akkor bíbelődjünk vele, ha eleve angol oldalak közt böngészünk.
  • A böngészést segíti, hogy a hibásan beírt címeknél a hibajelzés helyett ötleteket kapunk, hogy vajon mit is akartunk beírni. A bosszantó felugró ablakokat is blokkolja, persze, ha mégis szükségünk van egy-egy letiltott ablakra, egy kattintással engedélyezhetjük. Internetes címekhez kulcsszavakat rendelhetünk, amiket a címsorba írva helyettesíthetjük a teljes címet. Új lap megnyitásakor a mostani trendnek megfelelően a leggyakrabban látogatott kilenc oldal előnézeti képe köszön vissza ránk, ezekre kattintva rögtön az oldalra jutunk.
  • Az oldalon belül a CTRL-F-fel kereshetünk, a találatokat a GT kiemeli, köztük egyszerűen előre-hátra lépkedhetünk.
  • Van a toolbaron egy PageRank mérő is, amire ha rákattintunk, további webmester-eszközöket kapunk: megnézhetjük, milyen állapotot tárol a Google az oldalról, hasonló oldalakat kereshetünk, illetve megnézhetjük, hogy az adott oldalra hány link mutat.
  • Nemrég került bele a toolbarba a SideWiki, ami a Wikipedia (online értelmező szótár) hasznosságával próbálja az oldalt kiegészíteni, tehát ha egy oldalhoz tartozik wiki, akkor az oldal használatához segítségül hívhatjuk, illetve a tartalmáról véleményt vagy saját cikket írhatunk.

Az eszközsor Internet Explorerben elérhető magyarul is, a Firefox esetében állítólag az eszközsor a böngésző nyelvi verziójához igazodik. Nekem angol Firefoxom van, ezért ezt nem tudtam kipróbálni. Ha valakinek tapasztalata van ezügyben, kérem jelezze!

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja:
http://www.google.com/intl/hu/toolbar/ie/index.html (Internet Explorer)
http://www.google.com/intl/hu/toolbar/ff/index.html (Firefox)

Direkt letöltés: innen IE-re vagy innen FF-re

A program legutolsó frissítését itt találod (Google Toolbar 7.0.2009.1214b Firefox) >

A program legutolsó frissítését itt találod (Google Toolbar 6.4.1208.1530 IE) >


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: google toolbar

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr51548014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása