Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

WinDirStat 1.1.2.80

2010.01.21. 13:41

WinDirStat ismertetésVisszatérő téma a blogon a gépünk takarítása, nem véletlenül, hiszen nap mint nap egy információlavina áramlik át rajtunk, és persze a számítógépünkün. S ha nem szűrjük meg, ha nem szabadulunk meg időről időre a felesleges információtól, akkor egy idő után maga alá temet minket. Persze aki hetente tud újabb merevlemezt venni, annak nem ilyen égető a probléma, de a legtöbb olvasóm nem hiszem, hogy ilyen lenne. Sokszor már azt sem tudjuk, mi van a gépünkön, csak azt, hogy már megint nincs hely, törölni kéne valamit. Hogy megtudjuk, mi emészti fel a legtöbb helyet a gépünkön, erre egy tökéletes eszközt találtam.

Már ismertettem pár programot, aminek szintén a takarítás, a helycsinálás volt a fő célja, mint pl. a CCleaner vagy a Revo Uninstall, de mindkettő csak egy progam által is szemétként felismerhető dolgokat tudja felderíteni. Azt viszont, hogy mi az, ami a gépen sok helyet foglal el, de csak számunkra szemét, azt a WinDirStat-tal tudjuk kideríteni.

A program felméri, a merevlemezeinken melyik mappa és melyik fájl mekkora helyet foglal el, a méretek alapján rangsorolja őket, sőt, grafikus módon ábrázolja is. Természetesen az arányos összehasonlítás és a rangsorolás meghajtókra és egyes mappákra egyaránt működik.

Telepítés után, a futtatáskor a program rákérdez, hogy melyik meghajtót szeretnénk analizálni, ezután elmehetünk kávézni, ugyanis a progam teljesen feltérképezi a merevlemez tartalmát, statisztikát készít. Menet közben is alakítja a rangsort, de mikor végzett, a végleges méreteken és csökkenő listán kívül egy ábrát is elénk tár. A mappa/fájllista mellett jobboldalt a különböző fájltipusok listáját látjuk (szintén méret szerint rangsorolva), a gyakoribbakat színnel is kiemelve. Ez tulajdonképpen egy jelmagyarázat is az ábrához. Ha az ábrába belekattintunk, akkor a fájllistából a program kiemeli a kiválasztott fájl. De ez fordítva is igaz, ha a listán választunk ki egy fájlt vagy mappát, akkor azt emeli ki az alkalmazás. Az ábrába természetesen bele is lehet nagyítani.

Nem állítom, hogy az efféle takarítás veszélytelen dolog lenne, tehát kérek mindenkit, hogy csak olyan dolgot töröljön, amiről tudja, micsoda, illetve ha lehet, a törlés helyett válassza az archiválást, hogy ne okozzon magának károkat. Ugyanakkor ezzel a kis eszközzel hamar ki lehet deríteni, ha egy program titokban sok szemetet termel, mondjuk olyan ideiglenes fájlokat, amiket aztán elfelejt letörölni. De az is látható, ha két hasonló program közül az egyik hatalmas helyigénnyel rendelkezik, míg a másiknak szerények az igényei, ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy valóban szükségünk van-e a pazarlóra. A program használata szerencsére igen könnyű, a felülete kellemesen informatív, sőt, a fejlesztők még ránk, magyarokra is gondoltak ami a program nyelvét illeti.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://windirstat.info/

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: windirstat

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr871690037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása