Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

SMPlayer 0.6.8

2010.01.22. 10:18

SMPlayer ismertetésTaláltam egy egész jó kis videó-lejátszót! Ajánlottam már a blogon a VLC-t, de biztos van, akinek az kicsit puritán, nem igazán felhasználóbarát, kiváló teljesítménye, és kodekektől való függetlensége ellenére. A K-Lite Mega Codec Pack-ban van még sokak nagy kedvence, a Media Player Classic, idáig én is ezt használtam, de most elbizonytalanodtam az SMPlayert próbálgatva és könnyen lehet hogy áttérek a használatára. Ezért most megosztom a blogolvasókkal a felfedezést.

Első blikkre egy szerény kis médialejátszó, az én ízlésemnek pont megfelelő mennyiségű gombbal, lehetőséggel és kijelzett infóval. Ami szembeötlő volt, és jópár hasonló programból hiányoltam, hogy pl. a felirat is kapjon egy lenyílómenüt, de hasonló lenyílómenüből elérhető, hogy a gyorstekerés gomb mennyit ugrik előre/hátra. Apróságok, mégis nagyon jól tudnak jönni néha. Aztán elkezdtem turkálni a menükben, és kiderült, hogy alapvetően ugyanazt tudja, mint a másik két program, csak valahogy kezelhetőbben, barátságosabban tálalva. Tetszik pl. hogy kézközelben van egy fényerőt/kontrasztot/színtelítettséget/szinezetet/gammát állító panel, vagy a képmentés. Apropó képmentés: sorozatot is tud menteni! A kép/hang/lejátszás beállításait teljes képernyős módban sem kell vakon megtennünk: OST, azaz egy tévékben használt ideiglenesen a képre dobott sávon is visszajelzést kapunk az állítgatásról, persze akit idegesít, az ki is kapcsolhatja. A felirat kezelésében is nagyon kellemes lehetőségeket kapunk, térben és időben is átpozicionálhatjuk, méretet válthatunk, stb. de a hangot is elcsúsztathatjuk a képhez képest, amennyiben ilyen baja van a videónknak.

Nem akarom minden előnyét felsorolni a programnak, elvégre ami nekem tetszik, az lehet, hogy másnak inkább bosszantó, de a funkciók gazdagsága akkor is érdekessé teszi a programot. A teljesítményéről, a minőségéről csak annyit, hogy a sikeres MPlayer lejátszó alapjaira írták, annak motorja hajtja. És ami miatt bátran ajánlom mindenkinek a figyelmébe: a program magyarul is tud, sőt, ha a szláv/középeurópai kódolást is beállítjuk, akkor a feliratokon is szép, magyar ő és ű betűket fogunk látni a kalapos és hullámos kollégájuk helyett.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://smplayer.berlios.de/

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítést nem igénylő verzió, 7-Zip kell hozzá!)

A program legutolsó frissítését itt találod (SMPlayer 0.6.9) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (3/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: smplayer

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr881691899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása