Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Glary Utilities 2.17.0.776

2009.11.18. 16:21

Glary Utilities ismertetésSokszor esett már szó a cikkek közt a számítógépünk karbantartásáról, a felesleges szemét eltüntetéséről, a fájlok elérésének gyorsításáról, vagy a telepített programok hathatós eltávolításáról. Ezekre általában 1-1 részfeladatra szakosodott program szokott eléggé hatékony lenni, de ha ezekből több van, mint amennyit egy valaki átlát, akkor már nagyobb teher a használatuk, mint amekkora haszon. Persze vannak olyan alkalmazások is, amibe mindezen funkciók, és még megannyi más hasonló is, amire eddig még nem ajánlottam alternatívát, bele van építve, sőt, ezek a programcsomagok fel szoktak ajánlani egy egykattintásos teljes rendszerkarbantartást is, ami mentes a hosszas beállítgatásoktól, ugyanakkor kellően mindenre kiterjed ahhoz, hogy valóban legyen értelme a használatuknak. Természetesen ezek általában fizetős programok, de most egy ingyenes, magyarul tudó csomagot ajánlok helyettük.

Természetesen ezzel a programmal is mélyen turkálunk a gépünk működését biztosító operációs rendszer lelkében, tehát ha valakinek nincs kellő tudása arról, hogy mit csinál, akkor különös körültekintéssel és óvatossággal használja a programot. Ugyanakkor ahol lehet, a program jelzi, hogy melyik programot, funkciót, stb. tartja megbízhatónak vagy károsnak, illetve hogy melyik semleges, vagy melyikről nincs infója, hogy a tevékenységünket segítse.

A program modulokba szervezi szolgáltatásait: tisztítás/javítás, optimalizálás, adatbiztonság, fájlok és mappák, rendszereszközök.

A tisztítás/javítást eleve érdemesebb elfelejteni, a már bemutatott CCleaner és Revo Uninstaller sokkal jobb munkát végez... de akinek ezek kevésbé átláthatók, vagy jobban szeret nem foglalkozni egy program beállítgatásával, akkor neki kézhez álló lesz a Glary megoldása. Ez a modul tartalmaz eszközöket a fájlok, a regisztrációs adatbázis, a hibás parancsikonok kitakarítására valamint a telepített programok eltávolítására.

Az optimalizálást végző modul már izgalmasabb, változatosabb képet mutat. Az induló programok közül javaslatot tesz arra, hogy vajon melyik program az, aminek induláskor való futtatása felesleges, vagy akár káros a rendszer működésére vonatkozóan. Erre is mutattam már be egy alaposabb alternatívát, de akinek az Autoruns sok füle és lehetősége fejfájást okoz, annak a Glary jó választás lesz. A memória optimalizálónak gyakorlatilag semmi hasznát nem vettem, de ez nem jelenti azt, hogy másnál ne okozhatna kedvezőbb eredményeket. A helyi menü kezelőjében is megnyirbálhatjuk a rendszer feleslegesnek ítélt funkcióit, akinek erre van kedve, megteheti. Viszont a regisztrációs adatbázis töredezettségmentesítése általában szükséges és hasznos  eleme szokott lenni egy rendszer gyorsításának.

Az adatbiztonság nyomradír funkcióját is inkább a CCleanerre bízom, míg a többi szolgáltatás ismét érdekes lehet. A fájlzúzó azt ígéri, hogy valóban nyomtalanul eltünteti a törlésre ítélt fájlokat... de ki tudja. Elhihetjük neki, mert valóban jobb, mint az egyszerű törlés, de hogy 100%-os lenne, és még az adatmentéssel foglalkozó cégek se tudnák visszaállítani, azt nem állítanám. Valamennyire véglegesen, visszaállíthatatlanul töröl, valószínűleg a két véglet közt félúton valahol, de úgyse fogjuk megtudni, hol. A fájl(de)kódolás viszont tényleg kedves és praktikus funkció, hiszen dokumentumainkat, programjainkat jelszóval védhetjük az illetéktelen hozzáféréstől illetve futtatástól, illetve ugyanitt fel is oldhatjuk a védelmet. Ez a funkció kényes, titkos adatoknál, programoknál jól jöhet.

A fájlok és mappák modulban találjuk azokat a fájlműveleteket amik úgymond a Windowsból kimaradtak. Kimutatást kérhetünk a különböző fájlok és mappák helyfoglalásának nagyságáról, hogy az esetleg feleslegesen sok helyet foglaló dolgokat le tudjuk vadászni, és mondjuk törölhessük. A többször is meglevő fájlokat is megkereshetjük a rendszerben, hogy a másolatok ne foglalják feleslegesen a helyet a gépen. Hasonlóan a duplázott fájlokhoz, az üres mappák is csak a helyet foglalják, ezeket is ki tudjuk itt gyűjteni. A fájldaraboló/egyesítő akkor lehet hasznos, ha nagyobb fájlokat kell mozgatni, és a hordozó, mondjuk a pendrive, az e-mail, amiben az adat "utazni" fog, annak kisebb a kapacitása, mint az az adatmennyiség, amit át akarunk küldeni. Ilyenkor csak annyit kell tenni, hogy több darabban visszük át, majd a túloldalon a darabokból ismét összerakjuk az egészet. Az Undelete, mint a neve is sejteti, törölt fájlokat (no nem a fájlzúzóval bedarált fájlokat, de minden mást) képes visszaállítani eredeti állapotába.

A rendszereszközökben a Windows saját rendszereszközein kívül egy folyamatkezelőt és egy Internet Explorer bővítményeit és beállításait kezelő eszközt találunk. Az előbbi a feleslegesen, esetleg háttérben futó, a rendszert lassító programokat állíthatjuk le, míg a második az Internet Explorer felesleges, a böngészőt lassító moduljait hivatott eltávolítani.

A Gyorskarbantartás fül alatt találunk pár olyan eszközt, ami gyakran okozza a gép lassulását, ugyanakkor automatizálható, tehát a géphez kevéssé értők számára egy kattintással is jó eredményt produkáló funkciók lettek ide összegyűjtve.

A programnak létezik fizetős, Pro változata is, de szerencsére az általunk használt verzió szolgáltatásai szinte teljes értékűek, csak pár finombeállítás, az automatizált háttérben futás és a 24 órás telefonos technikai segélynyújtás az az extra, amiért fizetnünk kell.

A program magyarítása bár nem tökéletes, mégis jól használható.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://www.glaryutilities.com/gu.html

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Glary Utilities 2.21.0.863) >


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr541534602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása