Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Essential PIM 3.12

2009.12.18. 10:15

Essential PIM ismertetésAz egyik legnépszerűbb kereskedelmi programcsomagból, a Microsoft Office-ból már sokmindent kiváltottunk ingyenes alkalmazásokkal: a levelezést a Thunderbirddel, a szövegszerkesztőt, a táblázatkezelőt, az adatbáziskezelőt és a többi irodai programot az Open- illetve az OxygenOffice-szal. Már csak egy dolog maradt hátra, ami sokaknak egy titkárnőt pótolhat: kiváltjuk az Outlook személyes információkezelőjét, magyarán a határidőnaplót, a teendők listáját, a jegyzetkezelőt és a kapcsolatok nyilvántartását egy magyarul beszélő programmal.

Tartozom egy vallomással. Nem állt szándékomban a blogra olyan alkalmazást feltenni, ami egy fizetős program korlátozott változata. Most mégis kénytelen vagyok ezt megtenni, s ennek az az oka, hogy a korlátozásaival együtt sem találtam olyan ingyenes programot, ami ekkora tudással, ilyen funkcionalitással bírjon, ráadásul magyar nyelven. A program honlapján található egy lista, mely ismerteti az ingyenes verzió korlátozásait a fizetőshöz képest, ez alapján mindenki eldöntheti, hogy szüksége van-e az extrákra, és megérnek-e ezek neki némi pénzt. Reklámot mindenesetre nem szeretnék csapni, mivel az ingyenes programok mellett köteleztem el magam, és úgy érzem, ha megbékélünk az alkalmazás korlátaival, akkor ingyen egy egész jó kis "mozgó irodát" kapunk.

Tehát amint már említettem, a program több olyan funkciót foglal magában, mely egy elfoglalt ember filofaxában megtalálható, csak éppen a kezelése nem olyan nehézkes, hiszen pl. keresni benne, rendezgetni jóval könnyebb, mint a papírból készült elődjét.

Az alkalmazás ablakának bal alsó sarkában található az a két panel, ami végigkísér minket a használaton, ez a naptár és a funkciók listája, efölé jönnek általában az aktuális funkcióhoz tartozó parancsok, illetve az ütemterv esetén a nézetek listája. Az ablak többi részének felosztása mindig a kiválasztott funkcióhoz idomul, hol jegyzetfüzetre, hol egy nagyobb naptárra, hol bevásárlólistára, hol pedig kapcsolattartási ívre hasonlít jobban. A keresés általában az ablak jobb felső sarka környékén található minden aloldalon.

A parancsok és a használat annyira egyértelmű, hogy a részletekbe nem mennék bele, ehelyett inkább az extrákra fordítanék több figyelmet.

Az Outlookhoz hasonlóan ennek az alkalmazásnak is van egy magazinjellegű gyűjtőoldala, ahová az aktuális teendőket, az aznapi eseményeket, a teendők listáját, az üzeneteket és az évfordulókat kigyűjti a program, hogy ne kelljen mindenhonnan a legfontosabb tételeket összeszedni. Az ütemtervben, ami voltaképp egy naptár, felvehetünk eseményeket prioritással, megjegyzéssel és emlékeztetővel, illetve visszatérő időpontok ismétlődését is, mint pl. egy tanfolyam napi órái, vagy egy születésnap, jól behatárolhatunk benne. Teendőket is az eseményhez hasonlóan vehetünk fel, annyi különbséggel, hogy itt nincs időpont, legfeljebb magunknak adhatunk meg egy időintervallumot, amitől kezdve aktuális a teendő, és ami után már lecsúsztunk róla. A megjegyzések rovat egy jegyzetfüzet, ami sokféle formázást tud menteni, magukat a megjegyzéseket pedig egymásba ágyazva is szervezhetjük. A kapcsolatok egy címtár, s bár lehetne több, használhatóbb nézete, a célnak megfelel, ráadásul egy kapcsolathoz elég sokféle adatot elmenthetünk, olyat is, ami az alap listában nincsen benne, de még képet is. Amennyiben olyan tipusú adatot veszünk fel, amihez dátum vagy teendő kapcsolódik, akkor ez a megfelelő szekcióban is megjelenik. Az e-mail egy egyszerű levelezőkliens, melynél természetesen a Thunderbird jóval többre képes, de általános célokra, ha valakinek jobban tetszik ez a megoldás, akkor használja nyugodtan. A hulladékba kerül minden, amit kidobtunk, hogy egy kicsit bolondbiztosabbá tegye az alkalmazást, hiszen ha valamit törlünk, és utólag meggondoljuk magunkat, akkor innen még visszahozható kukaürítés előtt az adat.

Még a program előnyére írható, hogy létezik belőle telepítés nélkül futtatható változat, tehát az "irodánkat titkárnőstül" összecsomagolhatjuk egy pendrive-ra, és akár saját gépünkön, akár bárhol máshol is elő tudjuk venni, hogy az életfontosságú adatainkhoz hozzáférjünk. Hozzáteszem, mindezt magyarul és ingyen.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja:
http://www.essentialpim.com/?r=products&pr=essentialpim&prr=features

Az ismertető az ingyenes és a fizetős változat különbségeiről itt található.

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítés nélkül futtatható változat)

Ha valakinek gondja akadna a magyarítással, akkor a friss nyelvi fájl, amit a program Languages mappájába kell másolni, itt található.

A program legutolsó frissítését itt találod (EssentialPIM Free 3.51) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: essential pim

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr321605893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása