Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Color Calculator 1.0

2009.12.23. 10:19

Color Calculator ismertetésSzínharmóniák. Akinek van ízlése, az szemre meg tudja saccolni, vajon két vagy több szín egymás mellé illik-e, de amikor számítógépen próbálunk valami szépet összerakni, legyen szó lakberendezésről, divatról, weboldalakról vagy bármi másról, a dolog már nem ilyen egyértelmű. Különösen nagy fejtörést tud okozni a dolog, ha nincs is alkalmunk kipróbálni, az a néhány szín egymás mellett hogyan is nézne ki. Most ezt a feladatot oldjuk meg egy kicsike, flash alapú programmal.

Először is, alapvetően azok a színek illenek össze, melyek világosságukban és telítettségükben nem ütnek el egymástól, szinezetük pedig így vagy úgy kiegészítik egymást. Ebből indul ki ez a program is: egy általunk beállított színhez több modell alapján keres kiegészítő színeket. Az ablak alján láthatunk egy színkört, melyen a szinezetet adhatjuk meg, az egyik jelölő megfelelő színre húzásával, a telítettséget és a világosságot pedig a jobb alsó sarokban levő két csuszkával. A harmónia jellegét a szinkör másik oldalán levő öt kapcsolóval állíthatjuk be, s így kaphatunk egy fő színt (amit mi állítottunk be) és kettő vagy három mellékszínt, vagy pedig a főszín komplementerét (kiegészítőjét), a jellegtől függően.

A harmónia-gombok felett találhatunk négy színmintát, melyek egy kis előzetest adnak abból, hogy ezek a színek hogy is fognak kinézni egymás mellett. Érdemes ezeket a döntés előtt nézegetni, hiszen ezekbe az absztrakt ábrákba már beleképzelhetjük a leendő színezésre váró tervünket is.

Ha úgy döntöttünk, tetszik a színösszeállítás, akkor az egyes színekről infőt találunk a jobb felső sarokban, színenkénti, illetve a felhasználás módja szerinti bontásban, de minden adatot a vágólapra is menthetünk (save color info to clipboard), hogy ne egyenként kelljen az egyes értékeket kimásolni, hanem egyben elmenthető legyen a paletta.

A program sajnos csak angolul tud, de egyszerű kezelhetősége, kicsi mérete praktikus eszközzé teszi azok számára, akik újabb és újabb színharmóniák kiötlésére kényszerülnek.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja:
http://www.sessions.edu/career_center/design_tools/color_calculator/

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr101617228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása