Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

A PC-ken manapság sokmindent csinálhatunk párhuzamosan. Böngészhetünk az interneten, miközben mondjuk CD-t írunk, a háttérben pedig szól a zene. Úgy tűnhet, mintha egyszerre több számítógép dolgozná fel a teendőket, miközben látjuk, hogy mellettünk csak egy gép van. Hiába lehet a gépben ma már több processzor is, annyi mégsincs, hogy minden feladatra jusson egy, hiszen annak ellenére, hogy egyszerre csak pár ablakot látunk, a háttérben még több tucat olyan művelet folyik, amikről nem is kell tudnunk. De ennek a párhuzamos működésnek ára van, néha két folyamat összevész, vagy az egyik hirtelen minden erőforrást magához vesz, erre szokták azt mondani, hogy a gép lefagy, azaz nem reagál semmi egérkattintásra, billentyűnyomásra. Sajnos a Windows nem mindig hatékonyan kezeli az ilyen kritikus helyzeteket, sokszor az egyetlen megoldás a gép újraindítása, ami azt is jelenti, hogy amin dolgoztunk, az akár el is veszhet. Hogy ez ne forduljon elő, most egy folyamatfigyelő és -szabályzó programot mutatok be.

Régóta szemmel kísértem a program fejlesztését, nagyon hasznos programnak tartom, de mivel ennek is egy ingyenes, ám korlátozott tudású, és egy fizetős, teljesértékű változata létezett, ezért nem tudtam jó szívvel ajánlani. A program bemutatásához az apropót az adta, hogy a GiveAwayOfTheDay.com oldal jóvoltából a program legfrissebb verziója a mai napon (illetve még hajnalig, lévén hogy amerikai idő szerint működik a dolog) teljesen ingyenesen beszerezhető. Mivel egy nagyon jól működő programról van szó, és az ajánlat korlátozott idejű, mindenkinek ajánlom, hogy a cikk elolvasása után azonnal töltse le és telepítse!

De hogy is működik a dolog? Az alkalmazás kicsit hasonlít a Windows beépített feladatkezelőjéhez, megjeleníti a futó folyamatokat és azok működési paramétereit. Alapvetően már ennyiben is okosabb, mint a beépített feladatkezelő, hiszen egy hozzáértőbb szem már sokkal több értékes infót ki tud szűrni az adatok halmazából. A program igazi tudása abban rejlik, hogy a bevezetőben is említett kritikus helyzeteket segít elkerülni: összebékíti az egymással konfliktusban levő programokat és megakadályozza, hogy valamelyik teljesen kisajátítsa a gépet, a processzor teljes „figyelmét” magára vonja, és ezzel lebénítsa a gépet.

De aki játékra, vagy más intenzívebb, nagyobb teljesítményt igénylő dolgokra használja a gépet, azoknak is tud a program érdekességet nyújtani. A Gaming mode-nak nevezett funkció azt eredményezi, hogy az a program, amit éppen használunk, engedélyt kap arra, hogy szinte teljesen lefoglalja a gépet, persze anélkül, hogy lefagyasztaná a gépet, ezáltal a játék, vagy a nagyobb teljesítményt igénylő program zökkenőmentesebben tud futni. Hogy egy példát is említsek: sajnos a gépem már nem mai darab, van hogy jobb minőségű, nagyobb felbontású filmek lejátszásakor ugrál, szaggat. Ilyenkor a gép teljesítménye már nem elég a filmnézéshez. Ilyenkor megkeresem a Process Lasso ikonját az óra mellett (ugráló zöld oszlop, vagy egy forgalomirányító lámpa), jobb egérgombbal rákattintok, és bejelölöm a Gaming mode-ot (a Gaming mode enabled elé kerül egy pipa), s a mozizás onnantól már gördülékeny.

A program nagy hátránya, hogy sajnos csak angolul tud. Talán ez nem is annyira nagy baj, hiszen a háttérből, állítgatás nélkül, automatikusan is remekül teszi a dolgát, talán a Gaming mode az egyetlen, amit igény szerint bekapcsol az ember néha. Ugyanakkor ha valaki tudja, mit csinál, ért a rendszerfolyamatok működéséhez, szabályzásához, akkor már nagy valószínűséggel érteni fogja azt az angol szakszöveget, amit a program használ. Tehát aki nem ért hozzá és/vagy nem tud angolul, az bátran használja a programot anélkül, hogy hozzányúlna, aki pedig jártas a gép állítgatásában, csak az kezdje el átverekedni magát a program beállításának tengerén.

Végezetül néhány szó az ingyenes és a fizetős verzió különbségeiről. Aki netán lecsúszott volna az akcióról, ne keseredjen el. Sok nagyon fontos funkcióról nem maradnak le ők sem, viszont a Gaming mode és a fagyást gátló funkció a 7-14 napos próbaidő után is megmarad.

Akinek sikerült még elcsípnie az akciót, annek íme a teendők: Töltsük le a telepítőcsomagot az alábbi linkek egyikéről. A csomagból kibontott setup.exe-t kell futtatni. Telepítés után egyszerre két ablak is felugrik: az egyik kér minket, hogy aktiváljuk a Process Lasso-t (Activate Process Lasso az ablak fejlécében), a másik pedig az akciós ajánlatot adó oldal, a giveawayoftheday.com keretprogramja, ami tájékoztat minket arról, hogy a Process Lasso-t sikeresen aktiválta. Az utóbbit csukjuk be (close gomb), majd látogassunk el a http://www.bitsum.com/pl_giveaway_registration.php címre. Itt nagy piros betűkkel kapunk egy aktivációs kulcsot, amit az előbbi ablakba másoljunk be, majd nyomjuk meg az Activate now gombot! Használjuk egészséggel!

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.bitsum.com/prolasso.php

Akciós letöltés: innen vagy innen (64bit)

A következő linket csak akkor használd, ha az előző már nem működik!
Direkt letöltés: innen vagy innen (64bit)


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

2 komment

 

Címkék: process lasso

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr382020929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apacuka11 2010.05.22. 07:09:20

Tsókólóm a kezit lábát
natságos Tigri....

Má meg beletrafáltál a lényegbe, hát ez
a Lasso, valami naon jó...

Meg köszönöm az okosítást is driver,
bios és zwangie ügyben is...

Tigris 2010.05.22. 12:06:40

Ezek szerint akkor ismét sikerült a kedvedben járnom. Szívből örülök! :) És nagyon szívesen!
süti beállítások módosítása