Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Mozilla Thunderbird 3.0

2009.12.10. 10:11

Mozilla Thunderbird ismertetésMár esett szó egy szinte elemi irodai alkalmazásról, és az azt kiváltó alternatíváról, a Microsoft Office-ról és az OpenOffice-ról. Ugyanakkor az összevetés mégsem teljesen helytálló, hiszen az ingyenes alternatíva nem tartalmaz levelezőprogramot, holott manapság már lassan nincs élet e-mail-ezés nélkül. Kerestem ingyenes levelezőket, és próbáltam elszakadni a legkézenfekvőbb választástól, hiszen attól még, hogy valami széleskörűen elterjedt, még nem biztos hogy jó is. Mégis kénytelen voltam visszatérni az evidens alternatívához, mert egyszerűen hiába a sok "versenyző", ez a legjobb.

A Mozilla Thunderbird, a Firefox böngésző "kistestvére", ugyanaz a csapat dolgozik rajta, mint a híres ingyenes böngészőn, csak a Thunderbird nem az oldalak, hanem az e-mailek feldolgozásában jeleskedik. Egyáltalán nem véletlen, hogy a bevezetőben említett OpenOffice-hoz is ezt ajánlják. Amiért csak most írom meg e cikket, annak apropója, hogy már hónapok óta vártam a teljesen újraírt 3.0-s verziót és annak újdonságait. Most íme, megérkezett, "friss és ropogós".

Ha ez kereskedelmi program lenne, lenne értelme "piacvezetőnek" hívni, de mint ingyenes program, "csak" a legnagyobb tudású e-mail kliensnek tudom titulálni, amit már most is rengetegen használnak, sőt, ha az Office csomagba nem tartozna bele, talán még az Outlookot is lekörözné. A kornak megfelelően mind az RSS hírfolyamokat, mind a különleges e-mail szolgáltatókat, mint pl. a GMail is könnyedén kezeli, cimkézni, csillagozni lehet benne, a füles dokumentumkezelés is megjelent benne (tehát akinek nem szeretne egy kisebb ablak-harmadban olvasni egy levelet, az egy új fülön is kinyithatja, anélkül, hogy ennek új ablakot kellene nyitni), de az első beállítások közben is megpróbálja minden gondolatunkat kitalálni.

Újdonság még, hogy a Firefoxban közkedvelt kiegészítők a Thunderbirdben is megjelentek, szóval várhatóan hamarosan megjelennek az okosabbnál okosabb, mindenféle üzenetküldéssel kapcsolatos bedolgozó-programok, nem kell teljes alkalmazásokat "ráuszítanunk" a leveleinkre, hogy azok karban legyenek tartva, legyen szó feleslegesen többször letöltött levelekről, levélszemétről, körlevelekről, vagy bármi ilyesmiről. A kiegészítőket a Firefoxból is ismerős kiegészítő-kezelőben rendezgethetjük.

A keresés is kicsit kicsinosodott, ugyanis ha rákeresünk valamire, a találati listát jópár, találatokat szűkítő szűrő is megjelent: kiválaszthatjuk, kitől kaptuk vagy kinek küldtük a levelet, illetve grafikonon látjuk azt is, mikor, de a dátum maga is egy szűrő lehet.

Természetesen egyszerre több postafiókot is kezel a program, ezek egy tipusú üzenetei (bejövő, elküldött, piszkozat, stb) egy helyre vannak csoportosítva, de természetesen fiókonkénti bontásban is elérhetőek. Azokat a leveleket, amiket nem akarunk kidobni, de már nem akarjuk a friss bejövők között látni, arhiválhatjuk is. A levelek feladóit már egy kattintással felvehetjük a címtárba, nem kell jobb egérgombos almenükben turkálni. Kedves apróság, hogy amennyiben a melléklet szót, vagy valami mellékletre utaló dolgot írunk az e-mailben, akkor a levél alján megjelenik egy kis figyelmeztető, hogy mi elvileg valamit mellékelni akartunk, de még nem tettük bele a küldeménybe.

A biztonságról az üzenetszűrők, a titkosítás használata, a linkelt weboldalak ellenőrzése (adathalászat - phishing) és az automatikus frissítés gondoskodik, de figyelmeztet a program akkor is, ha a levélben valami olyan automatikusan elinduló vagy megjelenő tartalom van, ami veszélyes lehet ránk. Hasznos az is, hogy a működés közbeni háttérfolyamatokról (hibás/sikeres kapcsolódás, indexelés vagy a levelek mozgatása) az alkalmazás naplót tart fenn, amit bármikor megnézhetünk, Tevékenységkezelő néven.

És akkor most csak az újdonságokról szóltam, azokról a dolgokról, amit a 2.0-s verzió is tudott, ráadásul nagyon jól használhatóan, arról nem is írtam, dehát miért is írtam volna, hiszen egy levelezőprogram tudjon mindent, ami 2009-ben egy e-mail klienstől elvárhatunk. A magyar nyelvű változat egy ilyen nagytudású programtól elvárható, méghozzá helyesírás-ellenőrzővel is, ezt a Thunderbird játszi könnyedséggel teljesíti.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://hu.www.mozillamessaging.com/hu/

Direkt letöltés: innen (magyar) vagy innen (angol)

A program legutolsó frissítését itt találod (Mozilla Thunderbird 3.0.4) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr411587484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása