Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

SmillaEnlarger 0.8.9

2009.12.15. 11:32

SmillaEnlarger ismertetésÖrök történet... Lefotóztunk valamit, ami a fényképezőgépen jól nézett ki, aztán hazavittük, monitoron megnéztük, kinyomtattuk, és kiderült, hogy Gizike szinte alig látható a képen, és hiába nagyítjuk a képet, vagy rettentő kockás, vagy elmosódott lesz. Persze csodára senki sem képes utólag, s az a részlet, ami az eredeti képen nincs rajta, a nagyításon sem lesz ott (hacsak oda nem rajzoljuk...), de azért ingyenes módszerekkel is egész szép és élvezhető nagyításokat tudunk előállítani, méghozzá könnyedén.

A program szinte csak egy dologhoz ért, a nagyításhoz, de ahhoz elég tisztességesen, sok retusprogram beépített nagyítás-funkcióját lekörözi, igen, gondolok itt pl. a Photoshopra is. A nagyítás minősége azon áll vagy bukik, hogy az elveszett részleteket mennyire sikerül helyreállítani: eme kicsi alkalmazás előnye, hogy a részletek rekonstrukciójának minden paraméterét finoman és elég látványosan lehet állítani. Ebből adódóan az angol kezelőfelület nem okoz kezelhetetlenséget, a paraméter-állítgatás hatásait egyszerűbb kipróbálni, mint elmagyarázni.

A főablak két felében láthatjuk a kiindulási képet, és egy nagyított részlet-mintát, amit az eredetin a szürke keret áthelyezésével megváltoztathatunk. A baloldalon, ahol az eredeti van, ott állíthatjuk be az új méretet pixelben, vagy a régi arányában százalékban, illetve ha a paraméterezéssel végeztünk, az eredményt is itt menthetjük (Enlarge & Save). Amennyiben torzítani akarjuk a képet, tehát a függőleges/vízszintes képarányt meg akarjuk változtatni, akkor kattintsuk be a New Width (szélesség)/Height (magasság) kapcsolókat, ilyenkor ha változtatunk az értékeken, akkor a bekapcsolt másik nem fog változni, azaz a kép torzul. A Batch fül kötegelt feldolgozásra utal, tehát egyszerre több képet is nagyíthatunk, de itt csak egy infó van, hogy amennyiben több fájlt akarunk nagyítani, csak húzzuk rá az ablakra, és a program a megadott paraméterekkel elvégzi. Ha az eredeti képen egérrel kijelölünk egy területet, akkor megvághatjuk a képet, de ez nem a program erőssége. Az Undo visszaállítja a vágás előtti állapotot.

A jobboldalon találhatók a feldolgozás paraméterei. A job fül alatt egy adott folyamatot elmenthetünk, tehát ha a későbbiekben akarunk egy nagyítást elvégezni, itt lehet elhalasztani, elmenteni a munkamenetet. A program szíve és lelke a Parameter fül, itt találunk minden olyan paramétert, ami a nagyításban előállított részleteket befolyásolja. Itt lehet a részleteket élesíteni feldolgozás után (Sharpness) és előtt (PreSharpen), a zajosságát csökkenteni (DeNoise), az egybefüggő területek összevonását erősíteni (Flatness), egyenletes (Dithering) és mintafüggő (FractNoise) zajt vinni a képre. Itt most egy tippet szeretnék adni azoknak, akik digitális fotófeldolgozásban nem jártasak. Az emberi szemnek sokkal kellemesebb, természetesebbnek hat egy olyan kép, amiben nagyítás után egy pici (15-25%) zaj van, mint ami teljesen "sima", mert ilyenkor van mire fókuszálni. A többi értékhez nem adok tanácsot, egyrészt mert minden fotóra, minden nyomtatásra és nagyításarányra más recept jó, másrészt mert tessék kísérletezni! Választhatunk előre beállított értékkészletekből is (lenyíló menü), de létrehozhatunk új készletet (New), megváltoztathatjuk a meglevők értékeit (Allow Changes) és törölhetünk beállításokat is (Del). Amennyiben állítottunk a paramétereken, vagy az eredetin a mintakijelölő négyzetet áthelyeztük, a minta frissítésére nyomjunk a Preview gombra. A Source & Saving fülnél beállíthatjuk mind a kiindulási képet, mind az eredmény nevét, illetve hogy az eredeti mappába (Use Source Dir.) vagy egy másikba (Change Dir) szeretnénk-e menteni. A Log fül alatt a nagyítások naplóját, eredményeit nézhetjük meg.

A hosszú leírás a tapasztaltabb olvasóimnak már utalhat arra, hogy ezt a programot sokat használom, mert nagyon jól eltalált eszközről van szó, és bátran ajánlom annak, aki képeket szeretne nagyítani, az angol kezelőfelület ellenére is. A magyarítás persze jót tenne a programnak, de talán a fenti leírás sokat segít az angolul nem tudóknak is. Telepítést nem igényel, a letöltött csomagból ki kell bontani a tartalmat, és azonnal használható.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://sourceforge.net/projects/imageenlarger/

Direkt letöltés: innen (telepítés nélkül futtatható változat)

A program legutolsó frissítését itt találod (SmillaEnlarger 0.9.0) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: smillaenlarger

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr541599414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása