Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Double Driver 3.0

2009.12.17. 10:20

Double Driver ismertetésTegnap írtam az eszközmeghajtó-programok, a driverek frissítéséről, ennek kapcsán eszembe jutott még egy művelet, amivel az ember rengeteg időt tud magának megspórolni. Tegyük fel, hogy valami oknál fogva a rendszerünket újra kell telepíteni, de szeretnénk a már telepített eszközöket gyorsan hasznáhatóvá tenni. Vagy pl. nincs kéznél a telepítésnél a megfelelő driver CD, vagy csak egyszerűen lusták vagyunk minden eszközhöz újabb és újabb CD-t a gépbe "etetni", és mindegyikről egyetlen pici programot telepíteni. Ha van egy működő Windows-unk, arról a megfelelő eszközzel lementhetjük a telepített eszközökhöz tartozó drivereket, hogy aztán mondjuk egy CD-re kiírva a telepített rendszerre visszatelepítve egy csapásra minden eszközünk használhatóvá válik. Most erre ismertetek egy egyszerű és gyors módszert.

Úgy látszik a driverekkel foglalkozó programok a csak magyarul tudó embereknek nem akarnak a kedvében járni, ugyanis ez a program is csak angolul tud. Ezért igyekeztem egy könnyen, kevés angoltudással használható alkalmazást keresni. Szerencsére a funkciók egyetlen eszközsorban elférnek, a programot pedig telepíteni sem kell, letöltés után elég csak kicsomagolni és már használható is, akár egy teljesen frissen telepített gépen is.

Kezdjük először is azzal, hogy felmérjük, milyen hardvereszközök vannak a gépen, a Scan gombbal. Az eredménylistában alapesetben minden nem microsoft eredetű (tehát nem a windows telepítésével és frissítésével a gépre kerülő) driver elé egy pipát tesz, mivel feltehetőleg ezekre lesz szükségünk a biztonsági mentéskor. Ezt természetesen felülbírálhatjuk: kiválaszthatunk más drivereket is, vagy törölhetünk belőle, illetve a select gombbal kijelölhetünk minden microsoftos (Microsoft), nem Microsofttól eredő (non Microsoft) drivert, vagy kijelölhetünk minden elemet (All), törölhetjük a kijelöléseket (None), vagy megfordíthatjuk a kijelölés állapotát (Inverse). A listát elmenthetjük későbbi (akár újbóli) felhasználásra (Save), kinyomtathatjuk (Print), vagy elindíthatjuk a driverek mentését (Backup). Ha az utóbbit választjuk, akkor a következő ablakban állíthatjuk be a mentés paramétereit: a mentés helyét, hogy csak a kiválasztott drivereket (Backup selected drivers) vagy minden drivert mentünk (Backup all drivers), hogy a mentés tömörítetlen fájlokból álló mappaszerkezet (Structured folders), egy tömörített mappa (Compressed folder) vagy egy önkicsomagoló, végrehajtható fájl (Single file self extract) legyen, hogy a mentésbe beletegye-e önmagát, mármint a Double Driver programot (Include...) illetve hogy a mentés végeztével megnyisson-e egy intézőt a mentéssel (Open Explorer...).

A driverek visszaállítása mentésből igen egyszerű folyamat, különösen, ha a programot a csomagba tetettük. Akár a mappából, akár a kitömörített zip állományból, akár a futtatható egyfájlos mentésből indítjuk el a visszaállítást, elindul ugyanez az alkalmazás, majd a Restore gombra megkeresi a mentett rendszerösszetevőket (ha nem találja, a Locate gombbal megkereshetjük kézzel is), majd a listából a szükséges elemeket kiválasztva a Restore gombbal visszaállíthatjuk a drivereket. Visszaállítás után szükséges lehet egy újraindítás.

Sajnos erre a programra is ráfért volna egy magyarítás, ez egy kicsit elvesz az értékéből, ennek ellenére azt hiszem, egy jól működő, megbízható és kicsike programhoz van szerencsénk. Akinek gondja van az angollal, annak talán elég segítség lesz a használathoz a leírásom.

Értékelés: Egészen jó, de lehetne még jobb.

A program honlapja: http://www.boozet.org/dd.htm

Direkt letöltés: innen (telepítés nélkül futtatható változat)

A program legutolsó frissítését itt találod (Double Driver 4.0) >


 
szerintem: (3/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

3 komment

 

Címkék: double driver

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr351603652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filipo 2010.01.05. 18:56:40

Köszönöm szépen.A leírást és a programot is.Nagyon érthetően leírtad a teendőket,sikerült is mentést csinálnom.Kedvet kaptam megnézni a többi munkád is.

Tigris 2010.01.05. 19:01:52

Én köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy segíthettem. Remélem találsz még más érdekességeket is, de ha nem, szívesen várok igényeket, hogy esetleg mit hiányolsz az oldalról. Ha nincs kedved írogatni, akkor a szavazással is tudsz segíteni abban, hogy hogyan tovább. :)

sahinsah 2011.02.01. 16:37:11

Szia! Igazán köszönöm a munkáidat, sokat segítenek nekem is. Most azonban ezzel a progival nem jutok előbbre, pedig igen csak szükségem lenne rá. Rendszergazdaként indítom windows 7-ből a Double Driver 4.1.0 portable verziót. A Scan Current System indítása után elindul, de a Preparing ablaknál a következő üzenettel leáll:
Double Driver GUI Application működése leállt. Majd a Windows üzenete a következő: Exception EResNotFound in module dd.exe at 00040CFE. Resource DDSFX not found. Google nem találtam rá megoldást. Egy fórumon jelezték hogy másnál is előjött ez a probléma, de megoldási javaslat nincs. Kérlek ha tudsz segíts, vagy ajánlj ehhez hasonló programot,előre is köszönöm.
süti beállítások módosítása