Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Stellarium 0.10.2

2009.12.24. 18:23

Stellarium ismertetésKarácsonykor egy stílusos ajándékkal szerettem volna meglepni felnőtt olvasóimat. Ilyenkor nem illik praktikus ajándékot adni, jobban szerettem volna egy szép és alkalomhoz kötődő programot ajánlani. December végén, Karácsonnyal egyidőben van a téli napforduló, ilyenkor leghosszabbak az éjszakák, ekkor győzi le a sötétség birodalmát a fény, hogy újra meleget, termést és életet hozzon a földre. Ilyenkor stílusos lenne az éjszakai égboltnak is egy kis figyelmet szentelni, ám a téli hideg miatt megértem, ha valaki nem tölti a Karácsony éjjelét a szabad ég alatt. De hogy a meleg szobába hozzam a csillagbámulás örömét, egy égbolt-szimulátorral lepem meg a kedves olvasókat.

Az ingyenesség ellenére egy igényes és szép programról írhatok, mely magyarul is tud. Indítás után az aktuális időpontnak megfelelő nappali vagy éjszakai égboltot láthatjuk, amit a beállított földrajzi helyről láthatnánk. Természetesen mind az időpont, mind a hely átállítható, tehát egy kis ismerkedés után érdemes a pontos helyünket beállítani a hitelesség kedvéért.

Ha éjszakai időpontban nézzük meg a program képét, halványan derengenek a csillagok. A többi nem látható, de tájékozódást segítő részletet az egérnek az ablak aljához húzásával, majd a megfelelő ikon bekapcsolásával érhetjük el. Itt tudjuk láthatóvá tenni a csillagképek vonalait, neveit, illusztrációit, az éggömb rácsvonalait, a felszín, az égtájak, a légkör jelzését, a bolygóködök megjelenítését, a bolygók bekarikázását, az idő vezérlését és még pár egyéb gombot. Ha az égbolton egy égitestre kattintunk, a program részletes információkat fog megjeleníteni róla, az egér kerekével nagyí. Kedves figyelmesség, hogy a csillagképek mögé illusztrációként a stilizált rajzuk is betehető, hogy könnyebb legyen beléjük látni a nevüket adó személyt, állatot, tárgyat. Az éggömbön körbenézni az egér lekattintásával és húzásával lehet.

A különféle beállításokat az egérnek az ablak bal alsó oldalához húzásával tudjuk elővenni, a földrajzi helyünket (a Mars, mint égitest is beállítható!), az időpontot, a kijelzés finombeállításait és az általános beállításokat is itt találjuk. Van itt még egy nagyító ikon is, melynek segítségével az égitestek között kereshetünk. Érdekes lehetőség még az idő gyorsítása is, ilyenkor természetesen az égbolton a nap is végigvándorol a nappali órákban. Azok kedvéért, akik akár most, a hideg ellenére, akár majd nyáron, csillagfényes éjszakákon fognak kimenni a szabad ég alá laptopjukkal, azok kedvéért a kijelzést éjszakai módba is lehet kapcsolni, ami halványabb és egyértelműbb kijelzést tesz lehetővé a monitoron, az egyszerűbb tájékozódás kedvéért.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://www.stellarium.org/

Direkt letöltés: innen

A program legutolsó frissítését itt találod (Stellarium 0.10.4) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

Szerző: Tigris

Szólj hozzá!

 

Címkék: stellarium

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr661617210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása