Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

CrystalDiskInfo 3.3.0

2010.02.10. 10:07

Sajnos szomorú aktualitása van a programnak. Apám gépében – amit én tartottam karban – megadta magát az egyik merevlemez, és ennek adatvesztés is lett a következménye: a levelezésének egy része elveszett. Hogy másnál ne történjen hasonló baleset, ezért úgy gondoltam, írok egy kicsit a témáról. Először a hardveres részről, azaz hogy hogyan ismerhetjük fel, ha öregszik és fárad a gépünk háttértárolója.

Rég írtam a hardverrel foglalkozó programról, mivel ehhez kevésbé értek, és sajnos a legújabb hardverhíreket és trendeket követem. Ennek ellenére persze igyekszem karban tartani és ellenőrizni a körülöttem levő PC-k fizikai állapotát. Erre való a most ismertetett CrystalDiskInfo is.

A program a merevlemez "egészségi állapotáról" tájékoztat minket az ún. SMART infó segítségével. Ez egy olyan, a háttértárba épített firmware, ami a HDD működési paramétereit folyamatosan méri és naplózza: különböző működési időket, hőmérsékletet, hibákat és újrapróbálkozásokat. Persze nem kell az első hiba láttán megijedni, a merevlemezeket tág hibatűrésre tervezik, és gyakran esik meg olyan hiba, aminek nem a hibás működés, hanem pl. egy áramszünet, fizikai behatás (enyhe ütődés, rázkódás) az oka. Persze a sok ebből is megárt, de pl. a tartósan magas működési hőmérséklet láttán is elgondolkodhatunk a gond orvoslásán, mondjuk pl. egy HDD-hűtő beépítésén.

A program a laikusoknak a rengeteg infó ellenére is értelmezhető marad, nekik javaslom, hogy az adattenger helyett a színekre figyeljenek: a kék az "egészséges" állapot, a sárga azt jelzi, hogy az a paraméter nem, vagy már nem az igazi, nem árt odafigyelni rá, a piros pedig már arra utal, hogy érdemes elgondolkodni a cserén illetve az azonnali rendszermentésen, mielőtt bekövetkezne a baj. A menü alatt láthatjuk a számítógéphez kötött HDD-k közül azokat, melyek rendelkeznek SMART-funkcióval, a mellettük levő szinek az általános állapotukat jelzi.

A hardveres dolgokban jártasabbak rengeteg infóval lehetnek gazdagabbak, mivel a főablak is minden elérhető SMART infót kilistáz a merevlemezről, de lehetőség van idő ellenében a vincsik paramétereinek grafikus ábrázolására is, tehát mondjuk egy teszt közben is monitorozhatjuk a különböző állapotjelzőket (Funkció menü, Grafika). Lehetőségünk van a HDD APM/AAM beállításainak módosítására, aki nem tudná, ez a lemez energiatakarékos leállítását, illetve a működéssel járó zaj csökkentését jelenti.

Beállítható az is, hogy a Windows indításakor induljon a program, hogy az esetleges hibákról, az állapot romlásáról időben értesüljünk. Természetesen ilyenkor, ahogy egyszeri futtatáskor is, a program meghatározott időnként újraolvassa a SMART-értékeket, ez alapesetben 10 perc, de lehet ennél kisebb és nagyobb értékeket is beállítani, vagy akár le is lehet tiltani, ugyanis kézzel is frissíthetünk.

Gondban vagyok az értékeléssel, mert a programot értékelni kicsit olyan, mint egy biztonsági övet minősíteni. Szórakoztatónak nem szórakoztató, esztétikai értéke sem sok, ugyanakkor nagyon hasznos, sőt, komoly anyagi kárt lehet vele megelőzni, ráadásul magyarul is tud. Akit nem győztem meg, annak még egy érv: apámnál nem futott, részben mert időről időre "szervizelem" a gépét, és végzek rendszermentéseket is, részben pedig mert laikus lévén nagyon nem szeret tudni a gép hardveres háttérműködéséről. Ennek eredményeképp kb. 3-4 hónapos levelezésének elvesztése az eredménye. Aki szereti kockáztatni a személyes dolgait, esetleg többhavi munkájának eredményét, annak nem ajánlom a program használatát. Mindenki másnak igen.

Értékelés: Már-már tökéletes. Ajánlom.

A program honlapja: http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

Direkt letöltés: innen vagy innen (telepítést nem igénylő verzió)

A program legutolsó frissítését itt találod (CrystalDiskInfo 3.5.6) >


 
szerintem: (4/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr511744587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása