Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

Az ördög a részletekben…

2010.04.19. 11:19

A GameStation online szoftverkereskedő cégnek pár napja 7500 játékos lelke került a tulajdonába – egy tréfás megrendelőlapnak köszönhetően. Úgy döntött ugyanis az angol online áruház, hogy játékaik megrendelőlapjait kiegészíti a „halhatatlan lélek záradékkal”, mely azt mondja ki, hogy a játékosok lelke a megrendelőlap aláírása után az áruházat illeti. A megrendelőlapon volt egy kiskapu is, egy kipipálható rubrika, melynek bejelölésével nem csak a vevő lelke szabadul meg, de még 5 fontos kupont is kap a figyelmes szerződésolvasó. Ennek ellenére 8500 vásárlóból mindössze ezer olvasta el a szerződést, s jött rá a turpisságra; a többiek automatikusan elfogadták az írásban foglaltakat, s ezt aláírásukkal is megerősítették. Persze, a tréfát felfedték, de a történetnek sokkal szomorúbb vége is lehetett volna, egy rosszindulatúbb szerződés-záradék hozzáadásával.

Persze, most mindenki mondhatja, hogy de hiszen az apróbetűt, a hosszú, unalmas jogi szakszöveget minek olvassa el, pláne ha még angolul is van. Meg persze, hogy ez velem úgyse történne meg. (Miért is ne?) Sőt, olyan véleménnyel is találkoztam, hogy ezek a szövegek csak azért vannak, hogy kiszúrjanak velünk. Ez azért nincs így! Bármilyen terméket ki lehet vonni a forgalomból a vevők megtévesztése miatt, természetesen a szoftvereket is (már feltéve, hogy legálisak). Ennek megfelelően a programírók becsületesen le is írják a szerződésben, hogy igen, te most ingyen fogod kapni az ilyen és ilyen programot, de cserébe tele fogjuk szemetelni a gépedet minden olyannal, amire te nem vagy kíváncsi. Tehát ők jó fejek, megadták neked a lehetőséget, hogy nemet mondj, de te mégis az igenre nyomsz, megszokásból, vagy lustaságból. Aztán csodálkozol, hogy lassul a géped, ezer viagrás levelet kapsz és minden oldalon dől rád a szemét. Sajnos sokan nem figyelnek oda, mit engednek a gépükre, csak amikor már érezhetően nagy a baj.

Mit lehetne tenni? Hát először is, igenis, el kéne olvasni a szerződést. Nagyobb szoftvercégek már ügyelnek rá, hogy ha a program angol is, vagy nyomtatott, vagy magyarított formában a programban megkapd a felhasználási szerződést. Nem kell feltétlenül jogi alapossággal végigolvasni, elég az általános iskola értő olvasás részénél megtanultak szerint, és ha lehet, figyelve a beugratós kitételekre. A második teendő, hogy megbízható helyről szedjük össze betevő bitjeinket és bájtjainkat. Nem véletlen, hogy az oldalamon egyenesen a fejlesztőt, vagy nagy és ismert terjesztőket jelölök meg letöltési forrásnak. Ami már tömegtárhelyekre van feltöltve (rapidshare, hotfile, letitbit, stb.), annak már kétes lehet az eredete. A harmadik, hogy ha vannak védelmi vonalaink: vírusirtó, tűzfal, kémprogram/trójai irtók, akkor telepítéskor ezek figyeljék a rendszert, és minden gyanús mozdulatra korlátozzuk a program működését. Eleve gyanús, ha egy csak offline módban működő program kapcsolódni akar a netre, ráadásul bejelentés nélkül. De sorolhatnám az ilyeneket, sajnos hosszú lenne a lista és nem egy magyar oldalon találhatóak ilyen letöltenivalók.

És amit én tudok tenni érted, kedves olvasó. Egyfelől, amint látod, foglalkozom a kérdéssel, szerteném, ha kérdésed van, feltennéd. Másfelől helyetted is el szoktam olvasni a szerződést, mert tudom, hogy te nem biztos, hogy elolvasod. Sajnos nem egy program, és rengeteg játék esett ki a rostán azért, mert bár valami ingyenesnek tűnt, és helyet kért magának az oldalon, később kiderült, hogy aljas sunyi húzásai voltak a háttérben. Hiába volt okos és vonzó a program, én kihagytam, mert nem akartam, hogy később dühös légy rám. Remélem, kicsit megfontoltabban fogod ezután járni az internetet, kedves blogolvasó, és nem adod el a lelked senkinek!

A bit-tech cikke alapján:

http://www.bit-tech.net/news/gaming/2010/04/15/gamestation-we-own-your-soul/1


 

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr751933538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása