Hamarosan költözik a Freeware blogom. Pontos időpontot még nem tudok, és mindenkit megnyugtatok, hogy semmiről nem fog lemaradni. Az oldal működését szeretném áttenni a https://tigrincs.hu címre, illetve azon belül is egy alcímre (feltehetőleg freeware.tigrincs.hu), itt minden korábbi írás megtalálható lesz. További infók itt >

XBMC 9.11

2010.05.07. 13:19

A tegnapelőtti témával szeretnék még kicsit tovább foglalkozni: hogyan csináljunk számítógépünkből egy mindentudó szórakoztató eszközzé? Sokat foglalkoztam már komoly programokkal, melyeknek kezelőfelületét rövidebb-hosszabb ideig tanulni kell. Ha olyan multimédiás központot szeretnénk a nappalinkba, amit a nagymamától a kisunokáig mindenki tud használni, akkor annak mindent kezelnie kell, ami a gépre van kötve, könnyen kezelhetőnek és szépnek kell lennie. Az sem baj, ha a pc-hez csatlakozott távirányítót is kezeli. Az XBMC mindezt tudja, méghozzá ékes magyar nyelven.

Egy igazi nagyágyút szeretnék bemutatni. Manapság divat, hogy az XBox, a PS2 és a többi játékkonzol ne csak a játékra szolgáljon, hanem lehessen vele filmeket, képeket nézni, zenét hallgatni és egyáltalán mindent, ami a szórakoztatásunkra szolgál. Az XBMC egy ilyen szórakoztatóközpontot csinál a gépünkből, méghozzá olyan színvonalon, ami komoly pénzes megoldásokat, és a Windows saját megoldását is kenterbe veri.

A program a lehető legegyszerűbb használatra lett kitalálva, használjuk akár egérrel, akár billentyűzettel akár gamepaddel, akár távirányítóval, a kezelés mindig kényelmes és egyértelmű. A főmenüben választhatunk, hogy mit szeretnénk csinálni: zenét hallgatni, filmet nézni, képeket böngészni, Windows-programot elindítani, vagy esetleg megtudni a pillanatnyi időjárást. Lehetőség van még a program modulokkal, ún. szkriptekkel bővítésére (ilyen pl. a beépített RSS hírolvasó), és a program beállításait is a főmenüből érjük el. Mindig szem előtt van a mindenkori idő, és az időjárásjelentés, illetve a CD/DVD-t indító, a lejátszási listát megjelenítő és a kikapcsológomb, az almenükben pedig a házikó is, ami a főmenübe visszatérést teszi lehetővé. A médiafájlok kezelése egyszerű, tallózhatunk a meglevő források között, illetve új kedvenc mappákat is felvehetünk a listába, tehát így egyszerűen megadhatjuk, hogy gépünkön hol vannak képek, zenék és videók.

A program le tud játszani DVD-ket és a legtöbb PC-n elterjedt videóformátumot, természetesen feliratozva, és a PC-nk videokártyájának hardveres gyorsítását is kihasználva. Az XBMC ugyanazt az MPlayert használja a videók lejátszására, amivel az SMPlayer kapcsán már megismerkedhettünk, most sem okoz csalódást. A zenék és képek tekintetében sem tudunk kifogni a programon, egyszerűen mindent le tud játszani.

Külön kiemelném, hogy mivel a fejlesztés alapja a nyílt forráskód, ezért szinte boldog-boldogtalan fejleszthet alá modulokat, amik a program lehetőségeit még jobban kitolják. Bár nem beszélhetünk hagyományos Windows-külsővel rendelkező programról, a program külseje mégis változtatható, tehát a képernyők, a menük elrendezése, kinézete, betűtípusa, ikonjai mind megváltoztathatók, ízlés szerint. A bővíthetőség ellenére az alkalmazás gyors és egyszerű marad, talán csak a beállítások környékén van egy kis zsúfoltság, de mentségére legyen szólva a programnak, hogy ide nem sűrűn kell ellátogatnunk.

A magyarításról egyszerűen nem tudok rosszat mondani, kellemes, nem tolakodó, nem bugyuta, érthető, világos, épp olyan, amilyennek lennie kell. A program szinte minden platformra elérhető, sőt, az XBox beépített médiacenterét is lecserélhetjük vele, de ha okostelefonnal rendelkezünk, legyen az iPhone, Android, vagy Windows Mobile-os készülék, ezeket mind felhasználhatjuk a program távvezérlésére. A programnak egyetlen gyenge pontja van, s ez a TV-kártyák támogatása. Jelen pillanatban kizárólag a Windows Media Center rendelkezik a TV-tuner/PVR kártyák támogatásával, de az XBMC fejlesztői szerint ez a kocka hamarosan fordulni fog, hiszen ez a legjöbban igényelt, jelenleg még hiányzó funkció a programban. Őszintén remélem, hogy egy szép hétfői vagy csütörtöki reggelen a frissítések között hatalmas, piros betűkkel adhatom tudtotokra, hogy már ezt is tudja a program.

Értékelés: Kihagyhatatlan! Töltsd le most!

A program honlapja: http://xbmc.org/

Direkt letöltés: innen


 
szerintem: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Szerző: Tigris

27 komment

 

Címkék: xbmc

A bejegyzés trackback címe:

https://freeware.blog.hu/api/trackback/id/tr361981626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsola2 2010.05.07. 14:12:46

Személyes rss-re bejelentkeznék, ha tud majd tv tunert kezelnia prog. :)
Akkor abbana pillanatban nekiálok összerakni egy pct a tv alá. :)

Tigris 2010.05.07. 14:17:38

:D És ezzel az óhajjal és tervvel nem vagy egyedül. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy egy 3-4 éves gép, NAS-ra kötve, linuxos XBMC-vel szerintem simán kiszolgálja egy család igényeit… és azért egy 3-4 éves gépet ismerősök levetett PC-hulladékaiból összedobni nem egy nagy bűvészmutatvány. Nem véletlenül hagytam a leírást a hétvégére. :)

Tigris 2010.05.08. 14:27:26

Bocs, apacuka, véletlenül kimoderáltalak! :(
Magyarra kapcsolni úgy lehet, hogy keresel olyat, hogy System a főmenü pontjai között, ha nem találod, akkor egérgörgővel, vagy lefelé gombbal lelépteted odáig, hogy lásd. Katt oda, majd Appearence, azon belül International, végül Language: Hungarian. Vársz egy picit és már magyar is minden!
Sajnos az alap kinézet mellett a Rendszer/System menüpont „elbújik”. :(

Tigris 2010.05.08. 15:00:07

@apacuka11: Ebben egyetértünk! :)

apacuka11 2010.05.08. 16:50:17

Hjaj nem tudok magyar RSS-t berakni....Miért?
Van valami tipped?
A hétvégi leírásban leírod a távkapcsolós
megoldást is?
Tv újságot, mint az "animare" be lehet biggyeszteni?
Kszi..

Tigris 2010.05.08. 17:03:08

@apacuka11: Hogy érted azt, hogy magyar RSS-t? Magyar ékezet van az RSS címében? Mert akkor az eleve nem igazán szabványos.
A távkapcsolós megoldás alatt mire gondolsz? Mobillal vagy távirányítód van?
A bebiggyesztést hová érted? Ha a szkriptes megoldásra gondolsz, akkor szerintem igen, bár bevallom őszintén, a bővítgetésnek nem néztem még utána. Elvi akadályát nem látom, de a mikéntjéről per pill gőzöm nincs.

Tigris 2010.05.08. 17:07:19

Amúgy ha már TV-műsor, akkor ezt ismered?
freeware.blog.hu/2009/11/25/zzepg_1

apacuka11 2010.05.08. 18:17:06

@Tigris: zzepg siiirály,csak azt hittem,
hogy ehhez az XBMC-hez is lehet csatolni
vmi hasonló szupert, ha már a TV-hez kapcs.
Apropó, hogyan kell a tv-t összekötni a
PC-vel, hogy MÚKOGY-gyön?
A hírcsatorna kérdést megoldottam, a
távirányítos dologgal meg azt hittem a
PC-t lehet irányítani (XBMC-t).... ágyból...

Tigris 2010.05.08. 18:49:20

@apacuka11: Biztosan lehet, ehhez a szkriptek jelentik az átkötést, de mondom, ennek nem túrtam utána. Ha RSS-t tud kezelni a program, akkor weboldalt is be tud húzni, márpedig az már adja a megoldást. Szóval szerintem lesz megoldás hosszabb távon.
A TV-t madzaggal, cérnával, kötéllel, esetleg szigetelőszalaggal, vagy celluxszal lehet összekötni a PC-vel. Ja, hogy működjön? Ez attól függ, hogyan kapod a TV-műsort. Ha analóg jeled van, tehát kerek, koax kábelen dugod a tévébe, akkor valószínűleg TV-tuner kártya kell neked. Ha digitális, akkor PVR-kártya. A kettő közt az a különbség alapvetően, hogy az előbbiben tuner (sávhangoló) van. Minőségtől függően ez egy párezer forintos, USB-s megoldástól a több tízezer forintos kártyás dologig terjedhet. De hozzáteszem, hardverben nem vagyok igazán otthon.
A távirányító úgy működik, ahogy elképzelted, csupán egy okostelefon kell hozzá, ami valahogy a géppel fel tudja venni a kapcsolatot (nem néztem utána, de ez lehet, infra, BlueTooth, WIFI kapcsolat), illetve lehet kapni USB-re köthető távirányítókat is, pl. ilyet: www.pcdome.hu/hirek/8433/usb_s_taviranyito_multimedia_celokra

apacuka11 2010.05.09. 10:27:38

@Tigris:
Háát vazze egy kérdésem sem lehet...
Köszönöm...

Tigris 2010.05.09. 11:06:42

Annyi kérdésed lehet, amennyi a csövön kifér, feltéve ha nem félsz attól, hogy megválaszolom! :)

lalolib 2010.05.09. 19:55:42

Csak egy szóval jellemzem: zseniális. És nagyon köszi az ajánlást!

Tigris 2010.05.09. 20:09:05

Most már bevallhatom, kicsit féltem az ajánlástól, mivel sokan vagy eleve a Windows saját lejátszóját szokták használni multimédiás mindenesnek (és úgy tudom, a Vista/Win7-ben a WMedia Playert leváltotta a Media Center, ami nagyon hasonlít az XBMC-hez), és ezt nem váltanák le másra, vagy valami hagyományos zene- vagy filmlejátszót, mint az SMPlayer, az MediaPlayer, illetve a Winamp és az AIMP.
Ezek szerint tévedtem. :)
A program tényleg jó, ezért mertem ajánlani, és a fejlesztésének irányai is ígéretesek.
Nagyon szívesen! :)

apacuka11 2010.05.11. 09:29:20

Te Tigri, mé nem műkszik itt
nálad a kijelölés, mentés funkson?
Vagy nem tom , hogy kell?

Tigris 2010.05.11. 15:07:43

@apacuka11: Itt nálam? A szobámban? :) Vagy hogy érted? A böngészőben? Nálam működik a kijelölés is, a mentés is… Nem teljesen értem a kérdést.

apacuka11 2010.05.11. 16:08:55

@Tigris:
Aha, csak nem látszik amit kijelölök...
gondolom a háttér miatt.

Tigris 2010.05.11. 16:12:32

@apacuka11: Jaj, de jó hogy mondod! Ennek mindig utána akartam nézni, hogy hogy lehet megváltoztatni a kijelölés színét, most te leszel az apropó, hogy ezt is megtanulom! De jó, köszi, hogy szóltál!

Tigris 2010.05.11. 16:17:40

No, utánanéztem, megcsináltam, most már sötétkék alapon fehérnek kell lennie a szövegnek. Remélem vmi ilyesmire gondoltál.

Tigris 2010.05.11. 16:35:29

Sólyom! Ja nem, az egy másik jómadár. De lehet, hogy az is repül. Na jó, csendben maradok, nem akarok politizálni, csak a magas labda. :)

apacuka11 2010.05.11. 16:44:01

Kék siiirály (már a kijelőlés színe)
Sólyom nincs kékben (hacsak a Millenium Falcon nem kék)

Tigris 2010.05.11. 16:54:46

Ki tudja, ezer év a fagyasztóban, és lehet, hogy a sólyom is bekékül. :)

apacuka11 2010.05.11. 16:57:52

hehe..
Meg a gazdi is pár évre...

Tigris 2010.05.11. 17:03:21

Ő már bele is feketedik :) Karbonitban, ugyebár…

konyok 2010.12.29. 18:46:26

Lehet itt még kérdezni?

konyok 2010.12.29. 18:47:33

"Kicsit" régiek a kérdések és a válaszok.
süti beállítások módosítása